Wat is overgewicht en hoe wordt dit veroorzaakt?

Wat is overgewicht en hoe wordt dit veroorzaakt?
Wat is overgewicht en hoe wordt dit veroorzaakt?

Overgewicht is een aandoening waarbij iemand te veel lichaamsvet heeft in verhouding tot de aanbevolen hoeveelheid. Er zijn verschillende manieren om overgewicht te meten, waaronder het gebruik van de body mass index (BMI).

Wat is BMI?

De BMI is een maatstaf die gebaseerd is op gewicht en lengte, en wordt vaak gebruikt om overgewicht en obesitas te bepalen. Een BMI tussen de 25 en 29.9 wordt beschouwd als overgewicht, en een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als obesitas.

Hoe wordt overgewicht veroorzaakt?

Overgewicht wordt meestal veroorzaakt door een onbalans tussen energiebalans en energieverbruik. Dit betekent dat er meer calorieën worden ingenomen dan er worden verbrand. Er zijn echter veel verschillende factoren die bijdragen aan deze ontwikkeling waaronder:

 • Voeding: een dieet met te veel verwerkte of calorierijke voedingsmiddelen, zoals fastfood, suikerhoudende dranken en snacks, kan bijdragen aan overgewicht.
 • Beweging: een gebrek aan fysieke activiteit, zoals een sedentaire levensstijl, kan bijdragen aan overgewicht.
 • Genetische factoren: bepaalde genen kunnen het risico op overgewicht verhogen.
 • Hormonale factoren: sommige hormonale aandoeningen, zoals hypothyreoïdie, kunnen leiden tot overgewicht.
 • Medicijnen: sommige medicijnen, zoals sommige antidepressiva, antipsychotica en corticosteroïden, kunnen leiden tot gewichtstoename.
 • Slaap: een gebrek aan slaap of slaapstoornissen kunnen het risico op overgewicht verhogen.
 • Sociaal-economische factoren: bepaalde sociale en economische factoren, zoals lage inkomens, armoede en ongelijkheid, kunnen het risico op overgewicht verhogen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat overgewicht vaak het gevolg is van een combinatie van factoren, en dat gezonde leefstijlveranderingen, zoals een gezond dieet en regelmatige beweging, de beste manier zijn om overgewicht te voorkomen of te behandelen.

Maatschappelijke problemen van overgewicht

Dit kan leiden tot een aantal maatschappelijke problemen. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 • Vermindering van de arbeidsproductiviteit: overgewicht kan leiden tot vermoeidheid, pijn in de gewrichten en andere gezondheidsproblemen die de arbeidsproductiviteit kunnen verminderen.
 • Verhoogde kosten voor gezondheidszorg: overgewicht kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen die duur zijn om te behandelen.
 • Discriminatie: mensen met overgewicht kunnen discriminatie ervaren op verschillende gebieden, zoals werk, onderwijs en gezondheidszorg.
 • Sociaal isolement: mensen met overgewicht kunnen zich onzeker voelen over hun uiterlijk en zich daardoor terugtrekken uit sociale activiteiten.
 • Vermindering van de kwaliteit van leven: overgewicht kan leiden tot fysieke en psychologische problemen die de kwaliteit van leven kunnen verminderen.
 • Een groot aantal van deze problemen kan ook leiden tot een vermindering van de levensverwachting en vermindering van de kwaliteit van leven.

Overgewicht en obesitas zijn een complex probleem zijn, met vele oorzaken en gevolgen. Er is een multidisciplinaire aanpak nodig om deze problemen aan te pakken, waarbij de overheid, de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en de gemeenschap samenwerken om gezonde leefstijlopties te bieden en preventie te bevorderen.

Hoe snel val je af?

Hoe snel je afvalt, hangt af van verschillende factoren, zoals je huidige gewicht, hoeveelheid lichaamsvet, leeftijd, geslacht, hormonale gezondheid en metabolisme. Het is ook afhankelijk van de manier waarop je afvalt, zoals door een dieet of door meer te bewegen.

Als algemene richtlijn, gezond afvallen wordt beschouwd als een gewichtsverlies van ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week. Dit is een veilige en haalbare hoeveelheid, die kan worden bereikt door een gezonde leefstijl aan te houden, zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige beweging.

Het is echter belangrijk om te weten dat snel afvallen vaak ongezond kan zijn en kan leiden tot een terugval. Crashdiëten en snelle afslankingprogramma’s kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze vaak leiden tot een snelle afname van het gewicht, maar vaak geen duurzame resultaten opleveren. Dit kan leiden tot het jojo-effect, waarbij je weer aankomt na het voltooien van het dieet.

Het is daarom belangrijk om met een gezondheidswerkers of een diëtist te overleggen voor een haalbare en gezonde afvalstrategie. Ook is het belangrijk om te begrijpen dat afvallen niet alleen gaat om het aantal op de weegschaal, maar ook om het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van het risico op gezondheidsproblemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in