Op een verantwoordelijke manier afvallen No ratings yet.

0
74
woman measuring her weight on a modern smart scales
legs of a young woman measuring her weight on a modern smart scales.

Onder verantwoord afvallen wordt verstaan de hoeveelheid vetweefsel af te laten nemen zonder dat dit schade toebrengt aan de gezondheid.

De gemiddelde energieleverantie door inname van koolhydraten is groot. Afvallen op verantwoorde wijze gaat het meest effectief door middel van beperking hiervan. In het algemeen is dit effectiever dan het beperken van vetten en eiwitten. Het gaat hierbij met name om het beperken van koolhydraten in de vorm van suiker en suikerrijke producten, de zogenaamde enkelvoudige koolhydraten. Men moet hierbij niet overdrijven want het lichaam heeft dagelijks koolhydraten nodig, vooral de meervoudige koolhydraten. Op de eerste plaats omdat rode bloedcellen nergens anders op kunnen teren. Deze zijn afhankelijk van glucose.

Glucose komt normaliter voor in een constante concentratie in het bloed. Een weefsel dat niet zonder suikers kan, is het hersenweefsel. De lever maakt glycogeen en slaat het op om als brandstof voor de zenuwcellen te dienen. Dit is de reden dat er aanbevolen wordt degelijk te ontbijten. Na een nacht is deze voorraad van glycogeen in de lever uitgeput en dient aangevuld te worden door het eten van koolhydraten. Als dit niet aangevuld wordt, wendt de lever eiwit aan, die vooral uit het spierweefsel onttrokken wordt. Deze eiwitten worden vervolgens omgezet in glucose voor rode bloedcellen en zenuwcellen. Als de koolhydraatinname gedurende langere tijd onvoldoende is, treedt er een ander mechanisme in werking. Dan worden vetzuren afgebroken en omgezet in kleinere eenheden: de ketonzuren. Hier draaien de zenuwcellen en rode bloedcellen vervolgens op.

Bewegen en afvallen

Een belangrijke vraag want veel mensen hebben last van overgewicht. Vaak ligt de oorzaak bij onvoldoende beweging en verkeerd eten. Door voldoende beweging en gezond eten zal je snel afvallen.

Lichaamsbeweging wordt algemeen gezien als een de beste methode om enerzijds de lichaamsconditie op peil te houden en anderzijds het lichaamsgewicht onder controle te houden. De verschillende soorten lichaamsbeweging hebben ook een verschillende uitwerking. Een feit is dat je van zwemmen niet veel afvalt, maar dat je conditie hiermee wordt verbeterd. Hardlopen is een effectieve methode om binnen korte tijd veel af te vallen. Met het trainen met gewichten, daar krijg je meer spiermassa mee, maar het effect op het afvallen van (vet) lichaamsgewicht is minder.

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here