Review Chantal Bruijsten: Training Onvervulde Kinderwens

Chantal Bruijsten: Holistische training om onvervulde kinderwens te transformeren, gericht op fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten.
Chantal Bruijsten: Holistische training om onvervulde kinderwens te transformeren, gericht op fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten.

Chantal Bruijsten biedt holistische trainingen aan die beloven vruchtbaarheidsproblemen op te lossen en onvervulde kinderwensen te transformeren in succesvolle zwangerschappen. Ze benadrukt een aanpak die fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten omvat. Echter, wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt, en medisch advies is essentieel voor effectieve behandelingen. Op Facebook zie je vaak advertenties zoals deze, die onrealistische beloftes doen en inspelen op emotionele kwetsbaarheid.

Wat is de claim van de verkoopster

De claim van de verkoper, zoals gepresenteerd in de advertentie, is dat een holistische benadering en de aangeboden training kunnen helpen bij het transformeren van een onvervulde kinderwens in een succesvolle zwangerschap. Hier zijn de belangrijkste elementen van hun claim:

 1. Transformatie van Ervaring:
  • Claim: De training kan je helpen om een onvervulde kinderwens om te zetten in een zinvolle, positieve en levensveranderende ervaring.
  • Specifieke Belofte: Door te focussen op niet alleen fysieke, maar ook emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten, kan de hele vruchtbaarheidsreis een positieve transformatie ondergaan.
 2. Succesverhaal:
  • Claim: Mensen zoals Janneke, die na 7 jaar proberen zwanger te worden, zwanger werden binnen een paar maanden na het volgen van het programma.
  • Specifieke Belofte: Dit succesverhaal dient als bewijs dat de training effectief is en resultaten kan opleveren, zelfs voor degenen die al jaren zonder succes proberen zwanger te worden.
 3. Fouten Vermijden:
  • Claim: De training helpt je om veelgemaakte fouten te vermijden die mensen maken met een onvervulde kinderwens.
  • Specifieke Belofte: Door deze fouten te vermijden, vergroot je je kansen op een succesvolle zwangerschap.
 4. Voordelen van een Holistische Aanpak:
  • Claim: Een holistische aanpak vergroot niet alleen de kans op een succesvolle zwangerschap, maar zorgt ook voor innerlijke rust, vertrouwen en plezier.
  • Specifieke Belofte: De holistische benadering biedt een uitgebreid welzijnspakket dat zowel fysieke als emotionele voordelen biedt.
 5. Concrete Stappen:
  • Claim: De training biedt specifieke stappen die je kunt nemen om je kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten.
  • Specifieke Belofte: Je krijgt praktische strategieën en handvatten die je helpen om je vruchtbaarheidsreis in een positief groeiproces te veranderen.
De tekst van Chantal Bruijsten bevat veel manipulatieve elementen, zoals emotionele manipulatie, anekdotisch bewijs, en onrealistische beloften.
De tekst van Chantal Bruijsten bevat veel manipulatieve elementen, zoals emotionele manipulatie, anekdotisch bewijs, en onrealistische beloften.

Wat zijn de mythes en onwaarheden in dit verhaal

In het verhaal over de holistische benadering van vruchtbaarheidsproblemen worden enkele claims en overtuigingen gepresenteerd die kritisch bekeken moeten worden. Hier zijn enkele mythes en onwaarheden die vaak voorkomen in vergelijkbare verhalen:

Holistische Aanpak als Wondermiddel

Mythe: Een holistische benadering kan op zichzelf leiden tot een succesvolle zwangerschap, zelfs na jaren van vruchteloos proberen.

Feit: Hoewel een holistische benadering kan bijdragen aan het algemene welzijn en stressreductie, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het direct leidt tot een succesvolle zwangerschap. Vruchtbaarheidsproblemen hebben vaak complexe en medische oorzaken die specifieke behandelingen vereisen.

Spirituele en Energetische Aspecten

Mythe: Energetische en spirituele heling kan vruchtbaarheidsproblemen oplossen.

Feit: Terwijl spirituele en energetische praktijken nuttig kunnen zijn voor emotionele ondersteuning en stressmanagement, zijn er geen wetenschappelijke bewijzen dat deze praktijken directe invloed hebben op de fysieke aspecten van vruchtbaarheid.

Vermijden van Medische Behandelingen

Mythe: Een holistische benadering kan medische behandelingen vervangen of overbodig maken.

Feit: Medische behandelingen zoals IVF, IUI en hormonale therapieën zijn vaak essentieel voor de behandeling van specifieke vruchtbaarheidsproblemen. Het is belangrijk om holistische methoden als complementair te zien, niet als vervanging voor medische interventies.

Snel en Gemakkelijk Resultaat

Mythe: Deelname aan een programma of training kan binnen enkele maanden tot zwangerschap leiden.

Feit: De weg naar een succesvolle zwangerschap kan lang en ingewikkeld zijn, zelfs met de juiste medische en holistische ondersteuning. Er zijn geen garanties voor snelle resultaten.

De Schuld van de Vrouw

Mythe: Vruchtbaarheidsproblemen zijn vaak het gevolg van wat de vrouw wel of niet doet.

Feit: Vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder mannelijke factoren, en zijn niet altijd te wijten aan de acties of gezondheid van de vrouw. Het is een complexe kwestie die vaak multidimensionaal is.

Eenduidige Oplossingen voor Iedereen

Mythe: Een bepaalde methode of benadering werkt voor iedereen met vruchtbaarheidsproblemen.

Feit: Elk individu is anders, en wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de ander. Een gepersonaliseerde aanpak, afgestemd op de specifieke situatie van de persoon, is cruciaal.

Wat is het wetenschappelijk bewijs?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de beweringen die vaak worden gedaan door holistische therapeuten zoals Chantal Bruijsten over de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Dit betekent dat de methoden en technieken die zij promoten, zoals energetische heling, spirituele communicatie en holistische coaching, niet zijn gevalideerd door rigoureuze wetenschappelijke studies. Hierdoor is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het aannemen van deze behandelingen als effectieve oplossingen voor medische problemen zoals onvruchtbaarheid.

Wetenschappelijk bewijs wordt verkregen door middel van zorgvuldig ontworpen studies, vaak gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s), die de effectiviteit en veiligheid van behandelingen objectief evalueren. Bij vruchtbaarheidsproblemen zijn er tal van bewezen medische behandelingen beschikbaar, zoals in-vitrofertilisatie (IVF), intra-uteriene inseminatie (IUI), en hormonale therapieën, die uitgebreid zijn getest en waarvan de resultaten zijn gedocumenteerd in wetenschappelijke literatuur.

Holistische methoden, zoals die van Bruijsten, missen vaak deze wetenschappelijke basis. Hoewel technieken zoals meditatie, yoga en dieetadvies kunnen bijdragen aan het algemene welzijn en stressreductie, is er geen bewijs dat ze direct bijdragen aan het verbeteren van de vruchtbaarheid. Het risico bestaat dat mensen met ernstige medische aandoeningen deze onbewezen behandelingen verkiezen boven wetenschappelijk onderbouwde medische interventies, wat kan leiden tot vertragingen in effectieve behandeling en mogelijk verergering van hun conditie.

Het is essentieel om een kritische houding aan te nemen tegenover behandelingen die niet door wetenschappelijk onderzoek zijn ondersteund. Mensen met vruchtbaarheidsproblemen wordt aangeraden om medische professionals te raadplegen en te vertrouwen op evidence-based behandelingen. Holistische benaderingen kunnen ondersteunend zijn voor emotioneel en mentaal welzijn, maar zouden niet als vervanging moeten dienen voor medische zorg. Wees dus op je hoede voor dergelijke onwetenschappelijke praktijken en zoek altijd betrouwbare en bewezen medische hulp.

Dark patterns en manipulatie

Dark patterns zijn manipulatieve ontwerpkeuzes die gebruikers sturen naar acties die ze anders niet zouden nemen, vaak in het voordeel van de verkoper of dienstverlener. In de tekst van Chantal Bruijsten zijn enkele potentiële dark patterns te herkennen. Hier zijn de belangrijkste:

Emotionele Manipulatie:

 • Tekstvoorbeeld: “Vraag jij je ook soms af waarom je nog steeds niet zwanger bent? Ik heb me dit zo vaak afgevraagd en vroeg me ook af waarom ik dit nu moest meemaken? Het voelde zo zinloos…”
 • Analyse: Dit spreekt direct de emotionele kwetsbaarheid van wensouders aan, door empathie te tonen en hun gevoelens van zinloosheid en frustratie te valideren. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en vertrouwen, waardoor de lezer geneigd is om verder te gaan met de aangeboden diensten.

Anecdotal Evidence:

 • Tekstvoorbeeld: “Hoe Janneke na 7 jaar proberen zwanger te worden zonder succes, slechts een paar maanden na het volgen van het programma, wel zwanger werd.”
 • Analyse: Het gebruik van succesverhalen zoals dat van Janneke is een vorm van anekdotisch bewijs. Dit type bewijs kan overtuigend zijn, maar is niet representatief voor de algemene effectiviteit van de methode. Het wekt valse hoop en kan mensen misleiden over de werkelijke kans op succes.

Urgentie en Schaarste:

 • Tekstvoorbeeld: “Doe daarom mee met de gratis training Transformer Jouw Onvervulde Kinderwens van een Worsteling naar een Succes!”
 • Analyse: Door de training als gratis en direct beschikbaar te presenteren, wordt er een gevoel van urgentie gecreëerd. Mensen voelen zich gedwongen om snel te handelen uit angst om iets waardevols te missen.

Onrealistische Beloften:

 • Tekstvoorbeeld: “Waarom een holistische aanpak en heling op alle fronten niet alleen zorgt voor een veel grotere kans op een succesvolle zwangerschap, maar ook zorgt voor innerlijke rust, vertrouwen en plezier.”
 • Analyse: Dit doet onrealistische beloften over de effectiviteit van de holistische aanpak. Het suggereert dat deze aanpak bijna gegarandeerd succes oplevert, wat niet wetenschappelijk is onderbouwd.

Verwarring of Ambiguïteit:

 • Tekstvoorbeeld: “Ik ben Chantal Bruijsten, Polyenergetic therapist and coach, Fertility coach, Child in mind worker, HypnoBirthing teacher and expert by experience.”
 • Analyse: Het gebruik van verschillende titels en rollen kan overweldigend zijn en de indruk wekken van een zeer ervaren en gekwalificeerde professional, zelfs als sommige van deze titels niet erkend zijn door medische of wetenschappelijke gemeenschappen.

Gezag en Autoriteit:

 • Tekstvoorbeeld: “Ik combineer mijn intellect en analytische vaardigheden met mijn sterke intuïtie.”
 • Analyse: Door te benadrukken dat zij zowel intellectueel als intuïtief sterk is, positioneert Chantal zich als een autoriteit op beide gebieden, waardoor mensen meer geneigd zijn haar advies te volgen zonder kritisch te denken.

Het is belangrijk om kritisch te blijven bij het evalueren van dergelijke teksten, vooral wanneer ze emotioneel beladen onderwerpen zoals vruchtbaarheidsproblemen behandelen. Vertrouw op wetenschappelijk onderbouwde informatie en raadpleeg altijd gekwalificeerde medische professionals bij het nemen van beslissingen over gezondheidszorg en behandelingen.

Het is beter om contact op te nemen met een gekwalificeerde arts dan met een kwakzalver voor vruchtbaarheidsproblemen.
Het is beter om contact op te nemen met een gekwalificeerde arts dan met een kwakzalver voor vruchtbaarheidsproblemen.

Conclusie

Chantal Bruijsten claimt dat haar holistische benadering en trainingen vruchtbaarheidsproblemen kunnen oplossen en een onvervulde kinderwens kunnen transformeren in een succesvolle zwangerschap. Ze belooft transformatie door aandacht voor fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele aspecten, ondersteund door succesverhalen zoals dat van Janneke.

Echter, er ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor deze claims. Vruchtbaarheidsproblemen zijn complexe medische kwesties die vaak gespecialiseerde medische behandelingen vereisen, zoals IVF of hormonale therapieën.

Het is cruciaal om altijd eerst een gekwalificeerde arts te raadplegen voor een diagnose en evidence-based behandelingsopties.

Vertrouw niet op onbewezen methoden die mogelijk vertragingen en complicaties veroorzaken. Hoewel holistische methoden een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor algemeen welzijn en stressreductie, moeten ze niet als vervanging voor medische zorg worden gezien. Wees kritisch en zorg ervoor dat je medische problemen altijd onder begeleiding van een professional aanpakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in