Ongezond gewicht: wat is het en kan je er aan doen?

Ongezond gewicht: wat is het en kan je er aan doen?
Ongezond gewicht: wat is het en kan je er aan doen?

Overgewicht en obesitas zijn veelvoorkomende problemen in onze samenleving en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Maar wat wordt eigenlijk verstaan onder ongezond gewicht? En waarom is het zo belangrijk om hier iets aan te doen?

Wat is ongezond gewicht?

Ongezond gewicht wordt meestal bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI), een maatstaf voor het gewicht in verhouding tot de lengte van een persoon. Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 wordt als gezond beschouwd, terwijl een BMI tussen de 25 en 29,9 wordt beschouwd als overgewicht en een BMI van 30 of hoger als obesitas.

BMI is echter niet altijd een accurate maatstaf voor ongezond gewicht. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met de lichaamssamenstelling, spiermassa en lichaamsvetpercentage van een persoon. Daarom kan een atleet met veel spiermassa en weinig lichaamsvet een BMI hebben dat hoger is dan 25, terwijl hij of zij toch een gezond gewicht heeft.

Andere methoden om ongezond gewicht te meten zijn bijvoorbeeld de tailleomtrek en de verhouding tussen de taille en de heupen. Een tailleomtrek van meer dan 88 cm voor vrouwen en meer dan 102 cm voor mannen kan wijzen op een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Waarom is ongezond gewicht een probleem?

Ongezond gewicht kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

  1. Hart- en vaatziekten: Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartziekten, beroertes en andere vaatziekten.
  2. Diabetes: Overgewicht en obesitas kunnen het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verhogen.
  3. Kanker: Overgewicht en obesitas kunnen het risico op verschillende soorten kanker verhogen, waaronder borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.
  4. Slaapapneu: Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en begint.
  5. Artrose: Overgewicht en obesitas kunnen het risico op artrose, een aandoening van de gewrichten, verhogen.
  6. Psychologische problemen: Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot psychologische problemen, zoals een laag zelfbeeld, depressie en angst.

Wat kan je doen om ongezond gewicht te verminderen?

Er zijn verschillende manieren om ongezond gewicht te verminderen en een gezonder gewicht te bereiken, zoals:

  1. Eet gezond: Probeer gezond en gevarieerd te eten, met veel groenten, fruit, volkorenproducten, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en zout.
  1. Beweeg regelmatig: Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen. Dit kan variëren van wandelen en fietsen tot intensievere activiteiten zoals hardlopen of krachttraining.
  2. Verander je levensstijl: Veranderingen in levensstijl kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht. Dit kan onder andere inhouden dat je minder alcohol drinkt, voldoende slaapt en stress vermindert.
  3. Zoek professionele hulp: Als je moeite hebt om op eigen kracht een gezond gewicht te bereiken, kan professionele hulp zoals dieetadvies, begeleiding bij beweging en gedragstherapie je helpen om je doelen te bereiken.

Conclusie

Ongezond gewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en is daarom een belangrijk probleem om aan te pakken. Hoewel de BMI een veelgebruikte maatstaf is, is het niet altijd de meest accurate manier om ongezond gewicht te meten. Het is belangrijk om te streven naar een gezonde levensstijl met gezonde voeding, regelmatige beweging en veranderingen in de levensstijl. Bij twijfel of als je hulp nodig hebt, is het altijd verstandig om professionele hulp te zoeken.

Bronnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in