Obesitas een hedendaags probleem – Eerste hulp bij afvallen

Obesitas een hedendaags probleem - Eerste hulp bij afvallen
Obesitas een hedendaags probleem - Eerste hulp bij afvallen

Obesitas (verwante en min of meer synonieme termen zijn overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid, en adipositas) is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Dit kan leiden tot een kortere levensverwachting en/of meer gezondheidsproblemen.

Mensen met een body mass index (BMI) hoger dan 30 kg/m2 worden als obees beschouwd. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen en bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen.

Obesitas is een medische aandoening

Obesitas is een medische aandoening, veroorzaak door een verkeerd voedingspatroon waarbij zich te veel lichaamsvet zich heeft opgehoopt dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid.

De aandoening obesitas gaat gepaard met verhoogde gezondheidsrisico’s en het geeft een verhoogde kans op overlijden, hierdoor gaat de levensverwachting van mensen levend in de Westerse wereld omlaag.

Mensen met obesitas ontwikkelen aandoeningen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, slijtage gewrichten en hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben ze een verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker.

Obesitas is een gecompliceerde aandoening, omdat het niet alleen overgewicht is, maar ook de behandeling van aan obesitas gerelateerde aandoeningen.

De Quetelet index bepaald of iemand over of ondergewicht heeft

De quetelet index (afgekort QI) of body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

De BMI kan niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen (verhouding van spier-, bot- en vetweefsel).

Een (professionele) bodybuilder kan veel spiermassa hebben en zeer weinig vet, waardoor een berekening van de verhouding van lengte en gewicht een hoog BMI kan geven, terwijl veel bodybuilders weinig vet hebben en men volgens de standaardberekening overgewicht zou hebben.

In de geneeskunde wordt desondanks de BMI wel veel gebruikt. In de dagelijkse medische praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Dit geldt met name bij grotere afwijkingen zoals ondergewicht en overgewicht. Afhankelijk van geslacht en leeftijd gelden er verschillende richtlijnen.

De queteletindex (afgekort QI) of body-mass index (BMI)
De queteletindex (afgekort QI) of body-mass index (BMI)

Bronnen

  1. Wikipedia.nl
  2. Afbeelding Queteletindex Door LaurensvanLieshout – Eigen werk, CC BY-SA 3.0,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in