Nutra digest review en ervaringen: Oplichting?

Nutra digest reviews en ervaringen: Oplichting?
Nutra digest reviews en ervaringen: Oplichting?

Nutra digest wordt via social media en online advertenties verkocht. Als je de advertentie aanklikt kom je terecht op een verkooppagina. Het is een voedingssupplement dat volgens de verkoper de darmwerking ondersteund. Voor €69.95 ben je de eigenaar van 90 pillen en kan je beginnen aan het werken aan je darmgezondheid.

Of toch niet!

Marketing

Dit product wordt verkocht via een advertorial. Een advertorial is reclame in de vorm van een informatief artikel. Dit artikel is te vinden op Mijndarmgezondheid, geregisterd op 29-12-2022, de registrant is verborgen. Vervolgens krijgen mensen een verkoopvideo te zien.

Advertorial Nutra Digest vol met valse claims en verwachtingen
Advertorial Nutra Digest vol met valse claims en verwachtingen

Over Nutra digest

Nutra digest wordt verkocht door het bedrijf 2M MEDIA, gevestigd in Frankrijk, de plaats Lyon. Het bedrijf heeft als activiteit het verkopen van online artikelen. Het bedrijf heeft geen onderzoek en productie faciliteit. Het verkoopt pillen die voorzien zijn van een white label. D.w.z. ze hebben er hun productnaam op laten drukken, maar het wordt door iemand anders geproduceerd.

Wetenschappelijk bewijs

In het verkoopvideo verteld ene Dr Perez allerlei zaken, die lijken op medische claims. Hij geeft aan dat 99% van de artsen geen verstand heeft van darmproblemen. Deze Dr. Raphaël Perez heeft een natuurlijk product uitgevonden. Wij kunnen deze dokter niet vinden, maar er is wel een andere persoon bekend met deze naam. Op Youtube is overigens een kanaal bekend onder deze naam en het product Nutra digest bied hij te koop aan.

Wij komen hem niet tegen in wetenschappelijke publicaties. Het verhaal over Nutra digest is volgens ons klinkklare onzin.

Er wordt gebruik gemaakt van fake wetenschappelijk onderzoek om mensen te misleiden en hun aandacht te trekken. Sommige bedrijven en organisaties gebruiken deze techniek om hun producten, diensten of ideeën te verkopen. Ook kunnen ze de resultaten gebruiken om iets te bewijzen of om een bepaald standpunt te versterken. Daarnaast kan nep wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt om te proberen een bepaalde theorie of stelling te bewijzen.

Ingrediënten Nutra digest

Volgens de opgave van de verkoper hebben de pillen de onderstaande ingrediënten.

Berberijn

Berberine is een quaternair ammoniumzout uit de protoberberinegroep van benzylisoquinoline-alkaloïden die worden aangetroffen in planten als Berberis vulgaris (berberis), Berberis aristata (boomturkuma), Mahonia aquifolium (Oregon-druif), Hydrastis canadensis (goldenseal), Xanthorhiza simplicissima (gele wortel), Phellodendron amurense (Amoerkurkboom), Coptis chinensis (Chinese goldthread), Tinospora cordifolia, Argemone mexicana (stekelige klaproos) en Eschscholzia californica (Californische papaver). Berberine wordt meestal gevonden in de wortels, wortelstokken, stengels en schors. Vanwege de gele kleur werden Berberis-soorten gebruikt om wol, leer en hout te verven.

Berberine heeft antiseptische, fungicide, antibiotische en antiprotozoale eigenschappen tegen sommige bacteriën. Het is in staat om enzymen zoals natrium-kalium ATPase te remmen door reactie met nucleofiele of anionische groepen eiwitten en nucleïnezuren, die wordt toegeschreven aan de quaternaire structuur (aanwezig in de iminiumvorm). In de vorm van berberinechloride werd de stof vroeger gebruikt in oogdruppels voor conjunctivitis. In het Oosten werd berberine vroeger gebruikt bij de behandeling van oosterse bulten, het werd ook gebruikt als antimalariamiddel.

Er zijn meldingen van een verscheidenheid aan medische toepassingen van berberine, die zijn gebaseerd op vermeende effecten, bijvoorbeeld op suiker- en lipidenmetabolisme, bloeddruk en huidzweren of pijnlijke huid. Volgens een uitgebreide verklaring uit 2019 van de National Library of Medicine van de Verenigde Staten wordt geen van deze toepassingen echter ondersteund door goed wetenschappelijk bewijs.

Bijwerkingen

 1. Het potentieel voor het veroorzaken van bijwerkingen is hoog, inclusief ongewenste interacties met geneesmiddelen op recept, waardoor het beoogde effect van gevestigde therapieën wordt verminderd.
 2. Het potentieel voor het veroorzaken van bijwerkingen is hoog, inclusief ongewenste interacties met geneesmiddelen op recept, waardoor het beoogde effect van gevestigde therapieën wordt verminderd.
 3. De veiligheid van het gebruik van berberine voor elke aandoening is niet voldoende gedefinieerd door hoogwaardig klinisch onderzoek.

Bronnen

 1. ‘Magazin für Pharmacie und die dahin einschlagenden Wissenschaften. 7 = Jg. 2. 1824’, Bild 287 von 328 | MDZ (digitale-sammlungen.de)
 2. Berberin – Wikipedia
 3. Berberine: MedlinePlus Supplements
 4. Determination of berberine in plasma, urine and bile by high-performance liquid chromatography – PubMed (nih.gov)
 5. Thieme E-Journals – Planta Medica / Abstract (thieme-connect.de)

Drop (zoethout)

Zoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra, een plant die van oorsprong voorkomt in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië. Aan zoethout worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven en de wortel wordt gebruikt voor de bereiding van kruidenthee.

In hoge doseringen kan de consumptie van zoethout resulteren in bijwerkingen als hypertensie, oedeem, hoofdpijn en kortademigheid. Dergelijke verschijnselen treden in ongeveer 20% van de gevallen op. Voor dergelijke effecten zijn meestal doseringen van ten minste 10 tot 14 g zoethoutwortel nodig, maar kan in individuele gevallen variëren tussen slechts 1 à 2 g en bijna 30 g in andere gevallen. Deze verschijnselen verdwijnen weer zodra de consumptie van zoethout wordt gestopt.

Bronnen:

 1. Zoethout – Wikipedia
 2. Hoe komt het dat je zoethout wel kan eten en gewoon hout niet? | Willem Wever (kro-ncrv.nl)
 3. The traditional Chinese herbal formula ASHMI inhibits allergic lung inflammation in antigen-sensitized and antigen-challenged aged mice – PMC (nih.gov)

Zink

In de geneeskunde wordt zinkoxide gebruikt als werkzaam onderdeel van diverse zalven bij eczeem. Het heeft een indrogende, verkoelende en adstringerende (samentrekkende) werking. Zink wordt ook als voedingssupplement toegepast, waarbij verondersteld wordt dat het de afweer verbetert en de werking van virussen vermindert.

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zink_(element)

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een zeer overheersende smaak. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Kruidnagelolie (eugenol) wordt in de tandheelkunde gebruikt als verdovend middel. Vroeger werd de kruidnagel als verdoving in een pijnlijke kies gestoken, tegenwoordig wordt zink-eugenol ook als bestanddeel tijdens een wortelkanaalbehandeling gebruikt.

Bronnen:

 1. Kruidnagel – Wikipedia
 2. Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L. M. Perry GRIN-Global (ars-grin.gov)

Zwarte peper

Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe smaak. Zoals veel oosterse kruiden was peper historisch gezien zowel een smaakmaker als een traditioneel medicijn. Piperine wordt ook bestudeerd voor een verscheidenheid aan mogelijke fysiologische effecten, hoewel dit werk voorlopig is en mechanismen van activiteit voor piperine in het menselijk lichaam onbekend blijven.

Bronnen:

 1. Black pepper – Wikipedia
 2. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects – PubMed (nih.gov)

Magnesium

Als luchtwegverwijder zijn bèta-agonist en anticholinergica geprobeerd, bijvoorbeeld bij ernstige exacerbaties van astma. Recente studies hebben aangetoond dat magnesiumsulfaat kan worden verneveld om de symptomen van acuut astma te verminderen.

Meer voorkomende bijwerkingen van magnesium zijn maagklachten en diarree, en calciumtekort als de calciumspiegels al laag zijn.

Bronnen:

 1. Magnesium (medical use) – Wikipedia
 2. Aerosolized magnesium sulfate for acute asthma: a systematic review – PubMed (nih.gov)

Wij hebben niets, maar dan ook niets, in dit supplement kunnen ontdekken wat het verkoopverhaal ondersteund. De werking van ingrediënten wordt niet wetenschappelijk onderbouwd en er is ook geen klinisch bewijs.

Ingrediënten Nutra digest
Ingrediënten Nutra digest

Ervaringen

Op de website staat de volgende disclaimer:

De informatie op deze website is niet geëvalueerd door de Voedsel- en Warenautoriteit. Dit product is niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van een ziekte. Resultaten kunnen variëren / resultaten kunnen verschillen / reviews of getuigenissen kunnen fictief zijn. Deze informatie is geen medisch advies en dient niet als zodanig te worden beschouwd. Raadpleeg altijd je arts voordat je je normale medische behandeling wijzigt.

De disclaimer staat haaks op de verkoopwebsite. De ervaringen van gebruikers kunnen verzonnen zijn. Dus je kunt geen enkele waarde toekennen aan de beweringen op de verkoopwebsite.

Op trust-pilot, zijn bijna alle reacties negatief. Men constateert dat Dr. Raphaël Perez een fictieve persoon is. De klachten gaan ook over de verkoopvideo en men noemt het oplichting.

Conclusie

Nutra digest is een ongeloofwaardig product. De ingrediënten helpen niet met je darmproblemen en in de wetenschappelijke wereld is dit product niet bekend. Het lijkt meer op een verkoopverhaal om een stel nutteloze pillen te verkopen.

Bij een aantal mensen zal het een placebo werking hebben, maar hun darmprobleem zal niet worden opgelost.

4 REACTIES

 1. Herhaling op herhaling van echt alle problemen wat er in je lichaam kan gebeuren om je te overtuigen dat dit het juiste geneesmiddel. Ik geloof hier helemaal niets van.
  Hele mooie verhalen en tot vervelends toe om dit product te kopen.
  Heren ik bedank hiervoor.

 2. Wat een slechte verkoopvideo en wat een onzin vertellen ze. Ik denk ook dat deze pillen uit China komen, met een mooie stikker erop.

 3. Dit is duidelijk oplichterij en een die gericht is op kwetsbare mensen die wanhopig op zoek zijn naar oplossingen voor hun gezondheidsproblemen. Bah Bah Bah wat een viespeuken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in