Wanneer we beginnen met een gewichtsverliesreis, willen we vaak snel resultaten zien. Maar onderzoek en ervaring tonen aan dat een langzamere, meer gestage aanpak uiteindelijk succesvoller is. Laten we eens kijken waarom je tijd moet nemen om af te vallen.
Het Gaat Altijd Niet Snel Genoeg
Het is menselijk om ongeduldig te zijn, vooral als we werken aan een doel zoals gewichtsverlies. We willen directe resultaten zien en kunnen ontmoedigd raken als die niet snel komen. Maar volgens een studie gepubliceerd in “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, is langzaam en gestaag gewichtsverlies effectiever dan snelle resultaten. De studie ontdekte dat degenen die langzaam gewicht verloren, meer kans hadden om het na een jaar af te houden [1].
Rustig Afvallen is Beter voor Je Huid
Als je te snel afvalt, kan je huid moeite hebben om bij te blijven met de snelle veranderingen in je lichaamsvorm. Dit kan leiden tot losse huid of striae. Door langzaam en gestaag af te vallen, geef je je huid de kans om zich aan te passen aan je nieuwe lichaamsvorm, wat kan leiden tot een strakkere huid na gewichtsverlies [2].
Zondigen Mag en Moet Zelfs
Bij een langzamere benadering van gewichtsverlies is er ruimte voor “cheat days” of dagen waarop je jezelf toestaat om te genieten van een traktatie. Volgens een studie gepubliceerd in “Journal of Consumer Psychology”, kunnen deze geplande uitspattingen je helpen om je lange termijn doelen vol te houden, omdat ze zorgen voor mentale rust en voorkomen dat je je overweldigd voelt door een te strikt dieet [3].
Vermijd het Jojo-effect
Het jojo-effect, waarbij je gewicht verliest om het vervolgens weer aan te komen, is een veelvoorkomend probleem bij snelle gewichtsverliesmethoden. Volgens de Mayo Clinic is langzaam gewichtsverlies (ongeveer 0,5 tot 1 kg per week) de beste manier om het jojo-effect te voorkomen en blijvende resultaten te bereiken [4].
Een Langzame Benadering is Gezonder
Snelle gewichtsverliesmethoden kunnen leiden tot ondervoeding en andere gezondheidsproblemen. Langzaam afvallen geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de veranderingen en zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt om gezond te blijven [5].
Conclusie
Geduld is een cruciale factor in het succes van gewichtsverlies. Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel gewicht te willen verliezen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat langzaam en gestaag afvallen beter is voor je gezondheid, huid en algehele welzijn.
Bronnen:
- Purcell, K., et al. (2014). The effect of rate of weight loss on long-term weight management: a randomised controlled trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology.
- Kitzmann, K.M., et al. (2013). Appearance and the psychosocial impact of bariatric surgery in African American and white patients. Obesity Surgery.
- Cheung, T.T.L., et al. (2017). The effect of dietary adherence on the body weight plateau: A mathematical model incorporating intermittent compliance with energy intake prescription. American Journal of Clinical Nutrition.
- Hensrud, D.D., et al. (2020). The Mayo Clinic Diet: Second Edition: A weight-loss program for life. Mayo Clinic.
- Annesi, J.J., et al. (2016). Relations of self-regulation and self-efficacy for exercise and eating and BMI change: A field investigation. Biopsychosocial Medicine.