Nachtrust en Stemming Premium Review: Red Flags ?

Nachtrust en Stemming Premium Review: Red Flags ?
Nachtrust en Stemming Premium Review: Red Flags ?

In onze beoordeling van het product “Nachtrust en Stemming Premium” van Jochum Smid (natuurlijkpresteren), merken we op dat er potentiële dark patterns en niet-toegestane gezondheidsclaims aanwezig kunnen zijn in de marketingstrategie. Het gebruik van overdreven beloftes, beroep op ongespecificeerde wetenschappelijke studies, en het benadrukken van hoge beoordelingscijfers zonder duidelijke onderbouwing, werpt ernstige vragen op over de geloofwaardigheid van de claims die worden gemaakt. Voor ons zijn dit duidelijke red flags die wijzen op mogelijke manipulatieve tactieken gericht op consumenten.

Gezondheidclaims

Er zijn verschillende gezondheidsclaims in de beschrijving die je hebt verstrekt. Hier zijn enkele van de claims die worden gemaakt over het “Nachtrust en Stemming Premium” supplement:

 1. Ondersteunt de gehele nachtrust op natuurlijke wijze: Dit suggereert dat het product kan helpen bij het bevorderen van een betere nachtrust.
 2. Helpt ontspannen voor het slapengaan: Deze claim suggereert dat het supplement kan helpen om je te ontspannen voordat je gaat slapen.
 3. Uitgerust wakker worden: Hier wordt beweerd dat het product kan bijdragen aan een meer verfrissend ontwaken.
 4. Geen verslavende werking: Dit impliceert dat het product veilig is om te gebruiken zonder het risico van afhankelijkheid.
 5. Goed voor stemming en humeur: Deze claim suggereert dat het product een positieve invloed kan hebben op je stemming en algemeen welzijn.
 6. Helpt vermoeidheid te verminderen: Dit suggereert dat het product kan helpen om je energieniveau te verbeteren.
 7. Helpt je lichaam de natuurlijke “slaapstofjes” aan te maken: Dit suggereert dat het product de productie van bepaalde hormonen of chemicaliën die slaap bevorderen kan stimuleren.

In de Europese Unie wordt de verkoop en promotie van gezondheids- en voedingssupplementen streng gereguleerd om te zorgen dat consumenten niet worden misleid door ongegronde claims. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat elke gezondheidsclaim die ze maken, wordt ondersteund door een solide lichaam van wetenschappelijk bewijs, en is goedgekeurd door de relevante regelgevende instanties, zoals de European Food Safety Authority (EFSA) in de EU.

Deze claims zijn niet toegestaan door de Keuringsraad.

Voordat je besluit om een supplement te kopen op basis van de gezondheidsclaims die worden gemaakt, is het een goed idee om te controleren of deze claims zijn goedgekeurd door de EFSA of een andere betrouwbare gezondheidsorganisatie. Het is ook altijd een goed idee om je arts of een andere gezondheidszorg professional te raadplegen.

Dark patterns

“Dark patterns” zijn trucs die in websites en apps worden gebruikt om gebruikers te manipuleren om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen doen, zoals het kopen van een product, het aanmelden voor een nieuwsbrief, enz. Op basis van de informatie die je hebt verstrekt, kunnen we enkele elementen identificeren die mogelijk als “dark patterns” kunnen worden beschouwd:

 1. Autoriteitsclaim: De maker presenteert zichzelf als een “biobased chemicus” en beweert dat het product is ontwikkeld op basis van “wetenschappelijke studies” om een gevoel van vertrouwen en autoriteit te creëren. Zonder duidelijke citaties van specifieke wetenschappelijke studies of vermelding van zijn kwalificaties, kan dit worden gezien als een tactiek om vertrouwen te winnen.
 2. Grote Beloftes: De promotie belooft een breed scala aan voordelen, inclusief het verbeteren van de stemming en het helpen met slapen, die potentieel een beroep doen op veelvoorkomende zorgen en verlangens. Zonder duidelijk wetenschappelijk bewijs kunnen deze claims als overdreven worden beschouwd.
 3. Beroep op Natuurlijkheid: Het product wordt gepromoot als zijnde volledig natuurlijk en vrij van allergenen, wat een ‘halo-effect’ kan creëren waarbij consumenten het als inherent veilig en heilzaam beschouwen, ondanks het gebrek aan details over de specifieke ingrediënten en hun concentraties.
 4. Hoge Beoordelingscijfers: Het benadrukken van hoge beoordelingscijfers (9.3 uit 2000+ reviews) kan ook worden gezien als een tactiek om vertrouwen te winnen, zelfs als het niet duidelijk is hoe deze beoordelingen zijn verkregen of geverifieerd.
 5. Onduidelijke Prijsstructuur: Het presenteren van de prijs in termen van “per nacht” in plaats van de totale kosten kan worden gezien als een manier om de werkelijke kosten van het product te verminderen.
 6. Beperking tot Beoordelingsplatform: Het benadrukken dat de reviews geverifieerd zijn door een “onafhankelijk platform Webwinkel Keur” zonder verdere details kan worden gezien als een manier om vragen over de authenticiteit van de beoordelingen te ontwijken.

Terwijl sommige van deze tactieken kunnen worden gezien als algemene marketingstrategieën, kunnen anderen worden beschouwd als “dark patterns” die zijn ontworpen om consumenten te overtuigen door middel van misleiding of manipulatie. Het is altijd een goed idee om kritisch te zijn over dergelijke claims en om onafhankelijke verificatie te zoeken waar mogelijk.

Wat zijn de ingrediënten?

Dit zijn de belangrijkste actieve ingrediënten die worden vermeld in de samenstelling van het product. Het is belangrijk op te merken dat het altijd een goed idee is om een zorgverlener te raadplegen voordat je begint met een nieuw supplement, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Zijn er bijwerkingen bekend?

Bij het gebruik van supplementen die een combinatie van verschillende actieve ingrediënten bevatten, zoals “Nachtrust en Stemming Premium,” kunnen er bijwerkingen optreden, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de specifieke doseringen van de ingrediënten en individuele toleranties. Hieronder worden enkele mogelijke bijwerkingen beschreven die geassocieerd kunnen worden met de ingrediënten in dit supplement:

Griffonia Simplicifolia (5-HTP)

 • Misselijkheid
 • Maagklachten
 • Slaperigheid

Valeriaan

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Maagklachten

L-theanine

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Maag-darmklachten

Magnesium (bisglycinaat en citraat)

 • Diarree (vooral bij hogere doses)
 • Maagklachten

Zink (citraat)

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Metaalsmaak in de mond

Vitaminen B1, B3, B6, en B12

 • Over het algemeen goed verdragen, maar hoge doses kunnen bijwerkingen zoals misselijkheid, huiduitslag of zenuwbeschadiging (vooral voor B6) veroorzaken.

Het is belangrijk te benadrukken dat niet iedereen deze bijwerkingen zal ervaren en sommige mensen kunnen dit supplement zonder problemen gebruiken. Toch is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen voordat je met een nieuw supplement begint, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Voor het specifieke product “Nachtrust en Stemming Premium is er geen wettenschappelijk bewijs beschikbaar. Echter, we kunnen wel kijken naar de algemene wetenschappelijke consensus over de individuele ingrediënten:

riffonia Simplicifolia (5-HTP)

Er is enig bewijs dat suggereert dat 5-HTP kan helpen bij het verbeteren van symptomen van depressie, angst en insomnie, maar meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

Valeriaan

Er is wat bewijs dat valeriaan kan helpen bij het bevorderen van slaap en het verminderen van angst, hoewel het bewijs gemengd is en sommige studies geen voordeel vinden.

L-theanine

Dit aminozuur, dat voorkomt in thee, heeft aangetoond potentieel rustgevende effecten te hebben en de slaapkwaliteit te verbeteren in sommige studies.

Magnesium

Er is behoorlijk bewijs dat magnesium kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, vooral bij mensen die een lage magnesiuminname hebben.

Zink

Zink speelt een rol in veel lichamelijke functies, waaronder immuunfunctie en wondgenezing. Er is echter beperkt bewijs voor directe effecten op slaap.

Vitaminen B1, B3, B6, en B12

B-vitamines zijn cruciaal voor veel lichamelijke functies, inclusief het ondersteunen van gezonde zenuwfunctie en energieproductie. Er is echter geen sterk bewijs dat suggereert dat ze direct de slaap verbeteren.

Werkt het supplement?

De ingrediënten in het “Nachtrust en Stemming Premium” supplement hebben individueel enig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat ze kunnen helpen bij het bevorderen van ontspanning en verbetering van de slaap.

Echter, de specifieke combinatie van deze ingrediënten is, voor zover bekend, niet onderzocht in peer-reviewed wetenschappelijke studies. Dit betekent dat, hoewel de ingrediënten individueel potentieel gunstige eigenschappen hebben, we geen definitieve uitspraken kunnen doen over de efficiëntie van deze specifieke combinatie in dit product.

Daarbij komt ook het feit dat het product claimt effecten te hebben op stemming en de aanmaak van “gelukshormoon” (vermoedelijk refererend naar serotonine), en er wordt gesproken over het ondersteunen van “natuurlijke slaapstofjes”. Deze claims zijn behoorlijk breed en zouden kunnen worden gezien als gezondheidsclaims die niet noodzakelijkerwijs worden ondersteund door substantieel wetenschappelijk bewijs.

De effectiviteit van supplementen kan sterk variëren tussen individuen, en het is mogelijk dat sommige mensen baat hebben bij het product, terwijl anderen dat niet doen. Daarom zou het essentieel zijn dat de claim wordt ondersteund door rigoureuze, peer-reviewed wetenschappelijke studies die het product als geheel evalueren, in plaats van alleen de individuele ingrediënten.

Tot slot is het belangrijk dat consumenten voorzichtig zijn met gezondheidsclaims gemaakt door supplementenbedrijven, en dat ze overleggen met een gezondheidsdeskundige voordat ze besluiten een nieuw supplement te proberen, vooral als er claims worden gemaakt over het behandelen of voorkomen van gezondheidsproblemen. Het lijkt erop dat deze product beschrijving potentieel misleidende gezondheidsclaims bevat, wat een red flag zou kunnen zijn.

Conclusie

In de beschrijving van “Nachtrust en Stemming Premium” identificeren we potentiële ‘dark patterns’ en gezondheidsclaims die, naar onze mening, niet volledig onderbouwd kunnen worden door wetenschappelijk bewijs. Dit zijn significante rode vlaggen voor ons. Hoewel sommige individuele ingrediënten enige wetenschappelijke ondersteuning hebben voor hun gezondheidsvoordelen, ontbreekt het concrete bewijs voor de globale effectiviteit en veiligheid van dit specifieke product. We adviseren consumenten om kritisch en waakzaam te blijven, en gepaste medische raad te zoeken alvorens dit supplement te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in