Toen ik voor het eerst werd gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, die ooit bekend stond als “trillende verlamming”, was ik overweldigd door de onzekerheid die voor me lag. Hoewel de medische wetenschap nog geen oorzaak of genezing heeft gevonden voor de meeste gevallen van Parkinson, ben ik getuige geweest van indrukwekkende vooruitgang in de behandeling van deze ziekte.
Na mijn diagnose moest ik leren omgaan met mijn symptomen en de veranderingen in mijn leven. Gelukkig zijn er door middel van medicatie, bewegingsprogramma’s en tips over aanpassingsmaatregelen moderne behandelmethoden beschikbaar die de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen vertragen of verminderen. Hierdoor kan ik nog steeds een vol en actief leven leiden.
Een cruciale factor in mijn omgang met Parkinson is yoga gebleken. Deze discipline is naar voren gekomen als een gunstige alternatieve therapie en een ideale vorm van lichaamsbeweging vanwege de langzame bewegingen. Hier zijn enkele stappen die mij en andere Parkinson-patiënten effectief hebben geholpen:
- Focussen op ademhalingsbeheersing (Pranayama) helpt tijdens paniekmomenten, zoals wanneer mijn voeten aan de vloer blijven kleven tijdens het lopen.
- In yoga is de geest altijd alert, wat helpt bij het omgaan met mijn symptomen.
- Verschillende yoga-oefeningen, zoals rugversterkende houdingen, veel schouderbewegingen, ademhalingsoefeningen en meditatie, zijn zeer behulpzaam gebleken.
- Ashtanga Yoga is een nuttige vorm van yoga voor Parkinson-patiënten omdat het het lichaam versterkt en de bloedcirculatie verhoogt.
Dagelijkse beoefening van yoga is essentieel, omdat Parkinson zelf de spieren niet noodzakelijk verzwakt. Verzwakking van de spieren wordt over het algemeen veroorzaakt door gebrek aan beweging. Ik oefen dagelijks, maar zorg ervoor dat ik niet zo ver ga dat het vermoeidheid veroorzaakt.
Parkinson heeft ook invloed op de beweging van mijn gezichtsspieren. Pranayama en andere yoga-oefeningen hebben geholpen mijn spieren te ontspannen en een glimlach op mijn gezicht te brengen.
Over het algemeen is yoga een belangrijke aanvulling op de behandeling en het beheer van de ziekte van Parkinson. Het heeft mijn algehele kwaliteit van leven verbeterd door symptomen te verminderen, flexibiliteit en kracht te vergroten, en ontspanning en mentaal welzijn te bevorderen.
Het is belangrijk om te onthouden dat de aanpak van yoga bij Parkinson-patiënten individueel moet worden aangepast. Voordat ik met een yoga-programma begon, raadpleegde ik mijn arts en gespecialiseerde therapeut om ervoor te zorgen dat de oefeningen veilig en geschikt waren voor mijn specifieke situatie.
De integratie van yoga in mijn dagelijks leven, samen met andere behandelingen en therapieën zoals medicatie en fysiotherapie, heeft aanzienlijk bijgedragen aan het verbeteren van mijn algehele gezondheid en welzijn. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van mijn ervaringen anderen met de ziekte van Parkinson kan helpen en hen kan aanmoedigen om ook yoga en aanvullende therapieën te verkennen.
Het leven met de ziekte van Parkinson is zeker niet eenvoudig, maar met de juiste behandeling, aanpassingen en een positieve benadering is het mogelijk om een bevredigend en actief leven te leiden. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om de uitdaging aan te gaan en te ontdekken welke methoden het beste werken om hun symptomen te beheersen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Samen kunnen we de ziekte van Parkinson trotseren en een steun voor elkaar zijn in deze uitdagende reis.
Bedankt, dat ik het mocht delen. Ik hoop dat er mensen hier wat aan hebben. Je moet niet wachten tot het einde, maar kijk wat je wel kan en geniet van elk moment !!!
Liefs van Els