Lees het etiket voor dat je voedingswaren koopt

Lees het etiket voor dat je voedingswaren koopt
Lees het etiket voor dat je voedingswaren koopt

Afvallen en je gewicht beheersen begint met het lezen van etiketten op voedingsproducten. Tijdens het doen van boodschappen let ik goed op wat ik koop. Zo stond er laatst koek op mijn boodschappenlijstje. Mijn vriendin wilde graag koekjes voor de kinderen om mee te nemen naar school. Toen ik het etiket van een biscuit (bedoeld voor bij de thee) las, begreep ik meteen waarom kinderen te dik kunnen zijn of worden: er zit maar liefst 9,9 gram suiker in één koekje.

Suiker en zout in koekjes

Naast de grote hoeveelheid suiker die in koekjes verwerkt kan zijn, bevatten ze soms ook veel zout. Teveel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierschade. Mijn kinderen krijgen elk drie koekjes mee naar school, wat betekent dat ze 30 gram koolhydraten binnenkrijgen. Bovendien plunderen ze de koektrommel als ze thuiskomen.

Bewustwording en alternatieven

We moeten ons realiseren dat het overmatig eten van koekjes kan bijdragen aan druk gedrag en overgewicht bij kinderen. Om die reden geef ik mijn kinderen nu een eierkoek mee naar school. Deze bevatten weliswaar ook veel koolhydraten, maar zijn tegelijkertijd meer vullend.

Afvallen begint met bewustwording van wat je eet en drinkt. Het is belangrijk om etiketten te lezen en keuzes te maken op basis van die informatie. Een product niet kopen is ook een keuze. Overweeg alternatieven, zoals een eierkoek in plaats van een biscuit.

Omgaan met invloeden van buitenaf

Kinderen gaan naar school en worden daar beïnvloed door hun omgeving. Het is essentieel om hen uit te leggen waarom bepaalde voedingsmiddelen ongezond zijn. Ondanks dat eierkoeken niet het meest gezonde alternatief zijn, zijn ze in ieder geval beter dan een biscuit met veel suiker en zout.

Het belang van gevarieerde voeding

Een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon is cruciaal voor een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat kinderen voldoende groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgen. Hierdoor krijgen ze alle essentiële voedingsstoffen binnen en blijft hun energieniveau op peil. Beperk de inname van suiker- en zoutrijke voedingsmiddelen en vervang deze door gezondere alternatieven.

Gezonde tussendoortjes

Bied kinderen gezonde tussendoortjes aan die voedzaam en smakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan fruit, rauwkost, noten, magere yoghurt of volkoren crackers met hummus. Deze voedingsmiddelen bevatten veel voedingsstoffen en geven een voldaan gevoel zonder een overdaad aan suiker of zout. Bovendien helpt het kinderen te wennen aan gezonde voedingskeuzes en vermindert het de kans op overgewicht en gerelateerde gezondheidsproblemen

De rol van ouders en opvoeders

Ouders en opvoeders hebben een grote invloed op het eetgedrag van kinderen. Door zelf goede voedingskeuzes te maken en bewust te zijn van wat er in voedingsmiddelen zit, kunnen ouders een gezond voedingspatroon bevorderen. Geef het goede voorbeeld door samen met de kinderen gezonde maaltijden te bereiden en te genieten van gezonde snacks.

Samenwerken met scholen

Scholen spelen ook een belangrijke rol bij het bevorderen van gezonde eetgewoonten bij kinderen. Ouders kunnen samenwerken met scholen om ervoor te zorgen dat er gezonde maaltijd- en snackopties beschikbaar zijn tijdens de pauzes. Daarnaast kunnen ouders en scholen educatieve programma’s aanbieden over gezonde voeding en het belang van een evenwichtig voedingspatroon.

Een gezonde levensstijl bevorderen

Naast gezonde voeding is het belangrijk om kinderen te stimuleren om voldoende te bewegen en actief te zijn. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een gezond gewicht en vermindert het risico op gezondheidsproblemen. Moedig kinderen aan om deel te nemen aan sporten, buiten te spelen of andere leuke activiteiten te ondernemen die hen in beweging houden.

2 REACTIES

  1. Dit doen we echt te weinig, wij gaan hongerig boodschappen doen en worden door de reclame overgehaald dingen te kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in