Lecithine Factsheet: Eigenschappen en Toepassingen

Lecithine Factsheet: Eigenschappen en Toepassingen
Lecithine Factsheet: Eigenschappen en Toepassingen

Lecithine is een vet dat van nature voorkomt in veel planten en dierlijke producten, waaronder eieren, sojabonen, zonnebloempitten en meer. Het is een essentiële bouwsteen voor onze cellen, en helpt bij het vormen van het celmembraan.

Geschiedenis van Lecithine

De Franse chemicus Théodore Gobley was de eerste die lecithine in 1845 uit eigeel isoleerde. Door de jaren heen heeft Gobley aangetoond dat lecithine aanwezig is in verschillende biologische materialen, waaronder bloed, longen, gal en hersenen.

Eigenschappen en Toepassingen

Vanwege zijn emulgerende eigenschappen wordt lecithine veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Het is bijvoorbeeld nuttig in chocolade om de textuur te verbeteren, en in bakkerijproducten om de verdeling van ingrediënten te helpen. In de farmaceutische industrie kan het dienen als bevochtigingsmiddel, stabilisator en choline-verrijkingsdrager. Het heeft ook toepassingen in de verf- en textielindustrie.

Voedingsmiddelen rijk aan Lecithine

 1. Sojabonen
 2. Eieren
 3. Zonnebloempitten
 4. Pinda’s
 5. Tarwekiemen

Waarom is Lecithine Belangrijk?

 1. Celgezondheid: Lecithine speelt een rol bij het onderhouden van de structuur van onze cellen. Het helpt cellen flexibel en permeabel te blijven.
 2. Cholesterolregulatie: Onderzoeken hebben aangetoond dat lecithine kan helpen bij het afbreken van cholesterol in het lichaam, wat kan leiden tot een gezonder cardiovasculair systeem.
 3. Emulgerende Eigenschappen: In de voedselindustrie wordt lecithine vaak gebruikt als emulgator, waardoor olie en water kunnen mengen. Dit is de reden waarom het een populair ingrediënt is in chocolade en gebak.
 4. Hersenfunctie: Choline, een bestanddeel van lecithine, is essentieel voor de hersenfunctie en wordt geassocieerd met verbeterd geheugen en cognitie.
 5. Omdat het fosfatidylcholines bevat, is lecithine ook een bron van choline, een essentiële voedingsstof.

Alzheimer

Lecithine-afgeleide fosfatidylserine en fosfatidinezuur kunnen bijdragen aan de verbetering van geheugen en cognitie bij ouderen met Alzheimer. Studies suggereren dat het gebruik ervan kan leiden tot een stabiliserend effect op dagelijks functioneren en stemming, wat wijst op potentieel nut voor Alzheimerpatiënten.

Bijwerkingen en Overwegingen

Hoewel lecithine in veel voedingsmiddelen voorkomt en over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren als ze het in grote hoeveelheden innemen, zoals:

 1. Spijsverteringsproblemen
 2. Huidreacties

Voordat u lecithine-supplementen inneemt, is het aan te raden met een gezondheidsdeskundige te overleggen.

Conclusie

Lecithine is een veelzijdig en nuttig ingrediënt dat in een breed scala van producten wordt gevonden, van voedingsmiddelen tot medicijnen. Terwijl het jarenlang zonder veel aandacht is gebruikt, speelt het een cruciale rol in veel van de producten die we dagelijks consumeren. Door meer te leren over ingrediënten zoals lecithine, kunnen we een beter inzicht krijgen in wat we in ons lichaam stoppen en weloverwogen keuzes maken over onze gezondheid.

Bronnen en meer informatie

 1. Lecithin – Wikipedia
 2. Afbeelding: Door Jü – Eigen werk, Publiek domein 
 3. Positive effects of soy lecithin-derived phosphatidylserine plus phosphatidic acid on memory, cognition, daily functioning, and mood in elderly patients with Alzheimer’s disease and dementia – PubMed (nih.gov)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in