Koken van Andijvie (Cichorium endivia): Het is Gezond!

Koken van Andijvie (Cichorium endivia): Het is Gezond!
Koken van Andijvie (Cichorium endivia): Het is Gezond!

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). Deze groente is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar, waarbij in de wintermaanden en het vroege voorjaar de andijvie uit de glastuinbouw komt. De andijviestruiken uit de glastuinbouw zijn kleiner en zachter dan die van de koude grond, waardoor ze een kortere kooktijd hebben.

Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen

Andijvie is een bladgroente die zowel gekookt als rauw gegeten kan worden. Het gele hart van de andijvie kan bijvoorbeeld gebruikt worden in een salade. Na het koken is het belangrijk om de andijvie in een vergiet uit te laten lekken. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A en vitamine C, evenals mineralen die bijdragen aan een gezond dieet.

Teelt en seizoensbeschikbaarheid

In Nederland wordt ongeveer 700 hectare aan andijvie geteeld. Hoofdzakelijk is Nederlandse andijvie verkrijgbaar in de periode van half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid, zal deze in hetzelfde jaar niet meer doorschieten.

Bereidingsmogelijkheden en receptideeën

Andijvie kan op verschillende manieren bereid worden, zowel apart als in stamppotten. Het is een veelzijdige groente die zich goed leent voor creatieve recepten. Hier zijn een paar ideeën:

  • Andijviesalade met een frisse dressing
  • Gestoomde andijvie als bijgerecht
  • Andijviestamppot met spekjes en uitjes
  • Gegrilde andijvie met olijfolie en kruiden

Verschillende variëteiten van andijvie

Er zijn twee bekende variëteiten van andijvie: de heelbladige andijvie (Cichorium endivia var. latifolium) en de krulandijvie (Cichorium endivia var. crispum) of frisee. De krulandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig en decoratief blad. Deze variant smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.

Belangrijke rassen van het heelbladige type in Nederland zijn onder andere Nummer Vijf, geschikt voor de zomer- en herfstteelt, en Breedblad Volhart Winter, geschikt voor de herfst- en winterteelt onder glas. Binnen deze rassen zijn verschillende selecties gemaakt.

Krulandijvie heeft ook diverse belangrijke rassen, zoals President (ook wel Wallonne genoemd in Frankrijk), De Meaux, D’hiver de Provence en Très fine maraîchèr.

Bereiding

Stap 1: Verwijder het buitenblad van de krop andijvie
Stap 2: Pak een keukenmes
Stap 3: Snijd de krop in de lengte door midden
Stap 4: Was de andijvie in water
Stap 5: Snijd de stronk van de krop andijvie af
Stap 6: Snijd de andijvie vanaf het blad naar de stronk in repen
Stap 7: Was de andijvie, indien gewenst, nogmaals

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren
Grillen
Koken 15 minuten
Stomen 25 minuten
Stoven 15 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 3 dagen
Portie kleine eter 300 gram
Portie grote eter 350 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 95
Energie (kcal) 23
Eiwit totaal (g) 1.4
Koolhydraten totaal (g) 2.3
Vet totaal (g) 0.5
Voedingsvezel totaal (g) 1.7
Water (g) 93.5

 

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

Bronnen en meer informatie

  1. Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in