Koken van Andijvie

curly endive in studio
curly endive in studio

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd.

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppot. Het gele hart kan gebruikt worden in een salade. Na het koken dient het in een vergiet uit te lekken.

In Nederland wordt ongeveer 700 hectare andijvie geteeld. Andijvie is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A en vitamine C en aan mineralen.

Er zijn twee variëteiten van de andijvie, namelijk de heelbladige andijvie (Cichorium endivia var. latifolium) en de krulandijvie (Cichorium endivia var. crispum) of frisee. Krul- of friseeandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad. De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.
De belangrijkste rassen in Nederland van het heelbladige type zijn Nummer Vijf voor de zomer- en herfstteelt en Breedblad Volhart Winter voor de herfst- en winterteelt onder glas. Binnen deze rassen zijn verschillende selecties gemaakt.

Belangrijke rassen van krulandijvie zijn: President (Wallonne genoemd in Frankrijk) en verder in Frankrijk De Meaux, D’hiver de Provence, Très fine maraîchèr.

Bereiding

Stap 1: Verwijder het buitenblad van de krop andijvie
Stap 2: Pak een keukenmes
Stap 3: Snijd de krop in de lengte door midden
Stap 4: Was de andijvie in water
Stap 5: Snijd de stronk van de krop andijvie af
Stap 6: Snijd de andijvie vanaf het blad naar de stronk in repen
Stap 7: Was de andijvie, indien gewenst, nogmaals

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren
Grillen
Koken 15 minuten
Stomen 25 minuten
Stoven 15 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 3 dagen
Portie kleine eter 300 gram
Portie grote eter 350 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 95
Energie (kcal) 23
Eiwit totaal (g) 1.4
Koolhydraten totaal (g) 2.3
Vet totaal (g) 0.5
Voedingsvezel totaal (g) 1.7
Water (g) 93.5

 

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

Bronnen

  1. Wikipedia

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in