Kinisis progen ervaringen, het bewijs is zorgelijk en niet goed onderbouwd

Kinisis progen ervaringen, het bewijs is zorgelijk en niet goed onderbouwd
Kinisis progen ervaringen, het bewijs is zorgelijk en niet goed onderbouwd

Wij kregen de vraag of kinisis progen[1] echt werkt zoals op de reclame boodschap is op internet, met hierin claims over de werkzaamheid. Het gaat om een voedingssupplement, geen geneesmiddel. Op voedingssupplementen en kruidenpreparaten is Verordening (EG) nr. 1924/2006 van toepassing.

Voedingsclaims en gezondheidsclaims

Hierin staat dat voedingsclaims en gezondheidsclaims alleen onder bepaalde voorwaarden op voedingssupplementen en kruidenpreparaten mogen staan. Medische claims zijn niet toegestaan op voedingssupplementen en andere levensmiddelen. In voedingssupplementen en kruidenpreparaten mogen geen stoffen voorkomen in doseringen die maken dat het product onder de strekking van de Geneesmiddelenwet valt.

Advertenties

Op facebook, google en MSN zie je deze advertenties verschijnen. De vraag is, berusten de claims op (wetenschappelijke) onderzoeksresultaten of louter uit verhalen uit de fabeltjeskrant. Er is een niet goed geld terug garantie.

Kinisis Progen wordt geproduceerd en verpakt in Spanje door OPKO Health, bedrijf met een 25-jarige traditie in onderzoek en productie van voedingssupplementen en aanwezig in meer dan 30 landen

Claims van Kinisis progen

Het enige voedingssupplement dat gewrichten, spieren, pezen en ligamenten versterkt en ook de hersteltijd van blessures verkort.

kinisis progen is geschikt voor degeneratieve ziekten, waaronder osteoartritis en sarcopenie, die gewrichtspijn en verlies van spiermassa veroorzaken, wat de lichaamsbeweging en de kwaliteit van leven aantast.

In geval van musculosketale blessures en operaties wordt voor een snellere genezing aanbevolen om het product tot het einde van de herstelperiode te gebruiken.

 1. Verrijkt de gewrichtsvloeistof
 2. Versterkt de spiermassa van het lichaam
 3. Verhoogt de dikte en elasticiteit van het kraakbeen
 4. Heeft antioxiderende en ontstekingsremmende effecten
 5. Verkort de hersteltijd van musculoskeletale operaties

Uit de Disclaimer kinisis progen

Bewijs dat het werkt is dubieus

Op de website wordt geen bewijs geleverd dat het werkt. Wij hebben aan het bedrijf om bewijs gevraagd[2]. Dit is geleverd, echter als wij verder doorzoeken komen wij de volgende opmerkingen tegen.

 1. The safety and scientific validity of this study is the responsibility of the study sponsor and investigators. Listing a study does not mean it has been evaluated by the U.S. Federal Government. Read our disclaimer[3]for details[4].
 2. Conflict of interest statement One or more of the authors has declared the following potential conflict of interest or source of funding: OPKO Health Spain SL provided financial support for the conduct of the research. E.L.-V. and D.L.-C. have received financial support for attending symposia as well as research support from OPKO. R.O.-V. has received financial support for attending symposia from OPKO. L.V.-S. is a member of the Clinical Research Department of OPKO. AOSSM checks author disclosures against the Open Payments Database (OPD). AOSSM has not conducted an independent investigation on the OPD and disclaims any liability or responsibility relating thereto.

Vertaling

Verklaring van belangenverstrengeling

Een of meer van de auteurs hebben de volgende mogelijke belangenverstrengeling of financieringsbron aangegeven: OPKO Health Spain SL heeft financiële steun verleend voor de uitvoering van het onderzoek. E.L.-V. en D.L.-C. hebben financiële steun ontvangen voor het bijwonen van symposia en onderzoeks ondersteuning van OPKO. R.O.-V. heeft financiële steun gekregen voor het bijwonen van symposia van OPKO. LV-S. is lid van de afdeling Klinisch Onderzoek van OPKO. AOSSM toetst de onthullingen van auteurs aan de Open Payments Database (OPD). AOSSM heeft geen onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de OPD en wijst elke aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid in verband daarmee af.

Er is geen echt wetenschappelijk onderzoek geweest, maar een test over maar 72 personen. Met de volgende conclusie:

De combinatie van het voedingssupplement en PT na VKB-reconstructie verbeterde pijn, klinische uitkomst en transplantaatrijping. Voedingssuppletie toonde een hogere werkzaamheid tijdens de tweede maand van herstel, zonder AE’s te veroorzaken

Geen vertrouwen

Als wij de verklaring van belangenverstrengeling lezen, dan hebben wij niet zoveel vertrouwen in het product. De onderstaande claims kunnen ze niet waarmaken

 1. Verrijkt de gewrichtsvloeistof

Ik kan nergens iets vinden hoe dit vloeibare middel de gewichtsvloeistof verrijkt.

 1. Versterkt de spiermassa van het lichaam

Heel bijzonder, spiermassa verstrek je door oefeningen en ik vind deze claim heel bijzonder

 1. Verhoogt de dikte en elasticiteit van het kraakbeen

Ook heel bijzonder, ik kan nergens iets vinden wat deze claim onderbouwd![5]

 1. Heeft antioxiderende en ontstekingsremmende effecten

Ik nergens iets vinden hoe dit vloeibare middel antioxiderende en ontstekingsremmende effecten heeft

 1. Verkort de hersteltijd van musculoskeletale operaties

Waar uit blijkt dit?

De claims van de website versus de disclaimer

Uit de befaamde disclaimer

Het is belangrijk dat u op het advies van een zorgverlener vertrouwt over uw toestand. Niets op deze website mag worden opgevat als het verstrekken van advies of aanmoediging en mag geen basis vormen voor een beslissing of actie. Het is belangrijk dat u alleen advies inwint van een professionele arts over uw specifieke medische aandoening.

Dit staat haaks op bijvoorbeeld:

In geval van musculosketale blessures en operaties wordt voor een snellere genezing aanbevolen om het product tot het einde van de herstelperiode te gebruiken.

Niet goed geld terug garantie

Als het niet goed , kan je het binnen 14 dagen terugsturen, maar dan moet wel het product niet gebruikt zijn en in een onbeschadigde verpakking. En je moet hiervoor verzendkosten betalen[6]

Onder niet goed verstaan wij, dat het product niet werkt, dat je het kostenlos mag terugsturen. Ze zetten op het verkeerde been, met deze claim op de voorpagina.

Conclusie

Wij hebben geen vertrouwen in de werking van dit product. Als ik de verklaring m.b.t. belangenverstrengeling lees, dan vertrouw ik de conclusie van het onderzoek niet. En dan is er nog die disclaimer die haaks staat op alle claims. Wat juist is in de disclaimer, als je klachten hebt raadpleeg je huisarts of specialist. Deze medici kunnen je een goed advies geven, wat helpt en niet helpt.


Refertes

[1] kinisisprogen (archive.org)
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30834280/
[3] https://clinicaltrials.gov/ct2/about-site/disclaimer
[4] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03355651
[5] https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/141/RUG01-001788141_2012_0001_AC.pdf
[6] Retourbeleid – kinisisprogen (archive.org)

10 REACTIES

 1. Ik begrijp je zorgen en het is goed dat je de verklaring over de belangenverstrengeling leest. Je hebt gelijk dat de disclaimer haaks staat op alle claims. Het is goed advies om altijd je huisarts of specialist te raadplegen als je klachten hebt. Zij kunnen je een goed advies geven over wat helpt en wat niet.

 2. Het is begrijpelijk dat je niet zoveel vertrouwen hebt in het product als er geen bewijs is om de claims te onderbouwen. Het is goed om de verklaring van belangenverstrengeling kritisch te lezen en op zoek te gaan naar bewijs. Als je er niet van overtuigd bent dat de claims waar zijn, is het misschien raadzaam om op zoek te gaan naar een ander product.

 3. Ik begrijp dat voedingsclaims en gezondheidsclaims alleen onder bepaalde voorwaarden op voedingssupplementen en kruidenpreparaten mogen staan, en dat medische claims niet toegestaan zijn op voedingssupplementen en andere levensmiddelen. Ik ben het ermee eens dat voedingssupplementen en kruidenpreparaten geen stoffen mogen bevatten in doseringen die het product onder de strekking van de Geneesmiddelenwet plaatsen. Ik ben het er ook mee eens dat het belangrijk is om op het advies van een zorgverlener te vertrouwen over je toestand, en dat alleen een professionele arts je specifieke medische aandoening kan adviseren.

 4. Ik ben echter van mening dat de claims van het product op de website, Kinisis Progen, niet voldoende onderbouwd zijn met bewijs dat het product werkt. Ik ben van mening dat de verklaring van belangenverstrengeling niet het meest vertrouwenwekkend is. Bovendien ben ik ook van mening dat de niet goed geld terug garantie niet voldoet aan de verwachtingen.

  We moeten altijd opletten dat voedingssupplementen en kruidenpreparaten geen stoffen bevatten in doseringen die het product onder de strekking van de Geneesmiddelenwet plaatsen. We moeten ook opletten dat we geen claims maken over voedingssupplementen of kruidenpreparaten zonder dat deze claims voldoende onderbouwd zijn met bewijs dat het product werkt. Als verkoper moeten we ervoor zorgen dat onze claims kloppen en dat we transparant zijn over de inhoud van het product, de kwaliteit en de werking van het product.

 5. Ik ben het eens met het artikel dat er twijfel bestaat over de werkzaamheid van Kinisis Progen en de gezondheidsclaims die worden gemaakt. Helaas heb ik het product zelf gekocht en heb ik niets gemerkt van de beweerde voordelen. Het is ontmoedigend om te horen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de claims en dat er mogelijk belangenverstrengeling is bij het onderzoek. Het is ook teleurstellend om te horen dat er geen goed geld terug garantie is voor Kinisis Progen, omdat ik niet het resultaat heb gezien dat ik had verwacht. Dit maakt het moeilijk om anderen aan te raden om het product te proberen.

 6. Ik ben zo boos en teleurgesteld over Kinisis Progen. Ik heb het gebruikt in de hoop dat het mijn gewrichtspijn en spiermassaverlies zou verminderen, maar helaas heeft het geen enkele verbetering gebracht. Wat erger is, is dat ik heb gehoord dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van dit supplement. Dit betekent dat ik mijn geld heb verspild en dat ik nog steeds lijd aan mijn gewrichtspijn en spiermassaverlies. Het is oneerlijk en onacceptabel dat dit soort producten op de markt worden gebracht zonder enig bewijs voor hun werking. Ik waarschuw iedereen om voorzichtig te zijn met dit soort producten en altijd onderzoek te doen voordat je beslist om een supplement te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in