Glucomannan, kan je hiermee gewicht verliezen. Ervaringen en Review

Glucomannan, kan je hiermee gewicht verliezen. Ervaringen en Review
Glucomannan, kan je hiermee gewicht verliezen. Ervaringen en Review

Glucomannan is een ingrediënt die toegepast wordt in aantal voedingssupplementen. Deze worden op de markt worden gebracht met de bewering dat ze helpen bij het afvallen, echter medisch onderzoek[1] heeft geen goed bewijs gevonden, dat het ook werkt[2].

Lees dit artikel eerst, voordat je besluit om pillen te gaan kopen waarin het ingrediënt Glucomannan is verwerkt.

Wat is de claim van het ingrediënt Glucomannan

De claim is dat het een gel maakt wanneer het wordt gemengd met water, dat ruimte in de maag kan innemen en daar langer kan blijven hangen dan alleen water, waardoor een persoon een vol gevoel krijgt na een kleinere hoeveelheid voedsel te hebben gegeten.[3]

Een klinisch onderzoek met glucomannan in 2005 veroorzaakte gewichtsverlies bij gezonde proefpersonen met overgewicht, terwijl de toevoeging van guargom en alginaat geen extra gewichtsverlies leek te veroorzaken[4]. Dit was in combinatie met een dieet van 1200 calorieën. Het gewichtsverlies was gemiddeld 0,8 kilo per week. Glucomannan verminderde de eetlust, waardoor de calorieën konden worden gehaald.

In Europa en Canada kunnen glucomannan-voedingssupplementen op de markt worden gebracht met claims om het cholesterolgehalte te verlagen en constipatie te verlichten.[5]

Gegevens uit een gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie suggereren dat glucomannan-voedingssupplementen helpen bij het reguleren van het hormoon ghreline en mogelijk helpen bij het beheersen van de eetlust[6] bij mensen met type II diabetes[7].

Glucomannan lijkt een gunstige invloed te hebben op het totale cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden, lichaamsgewicht en FBG, maar niet op HDL-cholesterol of BP[8].

Risico van gebruik ingrediënt Glucomannan

Het risico omvat verstikking en / of verstopping van de keel, slokdarm of darm, volgens internationale meldingen van bijwerkingen. Het is ook belangrijk op te merken dat deze producten niet onmiddellijk voor het slapengaan moeten worden ingenomen.” [9]

Andere bijwerkingen zijn diarree, boeren en een opgeblazen gevoel; in één onderzoek hadden mensen die glucomannan gebruikten hogere triglycerideniveaus[10]

Een gezondheidsadvies werd vrijgegeven door Health Canada waarin het volgende staat: “Natuurlijke gezondheidsproducten die het ingrediënt glucomannan in tablet-, capsule- of poedervorm bevatten, die momenteel op de Canadese markt zijn, hebben een potentieel voor schade als ze worden ingenomen zonder ten minste 250 ml of 8 gram water of andere vloeistof.

Ongefundeerde claims Glucomannan

Verschillende bedrijven zijn door de Federal Trade Commission (FTC) of de Food and Drug Administration (FDA) vastgesteld dat ze op enig moment de Federal Food, Drug and Cosmetic Act hebben overtreden.[11]

Het kennisgevingsbevel dat bij de klacht is uitgegeven, verbiedt de respondenten om ongefundeerde claims te maken over de gezondheids- of gewichtsverliesvoordelen, prestaties, veiligheid of werkzaamheid van een service, programma, voedingssupplement, voedsel, medicijn of apparaat.

Het bevel tot kennisgeving verbiedt de respondenten ook om onjuiste voorstellingen te geven over tests of het beroep, de deskundigheid, de opleiding, de opleiding, de ervaring of de kwalificaties van Mowrey of een andere ondertekenaar..

In 2001 werden een aantal geleiachtige snoepproducten met konjac-afgeleid glucomannan door de Amerikaanse Food and Drug Administration uitgesloten van import vanwege verstikkingsgevaar.

Glucomannan te koop bij het Kruidvat of de Apotheek

Producten met het ingrediënt Glucomannan zijn ook te koop bij een drogist, zoals het Kruitvat. Echter een Apotheek zal niet zomaar producten verkopen, zonder bewijs van de werking.

Conclusie

Klinisch bewijs heeft aangetoond dat je van het ingrediënt Glucomannan kunt afvallen. Medisch gezien is er nog onvoldoende bewijs. Wij verwachten, dat je met dit ingrediënt resultaten kunt halen. De klinische resultaten zijn overigens beperkt. Bij gebruik is het belangrijk, dat je de bijsluiter goed leest en toepast, om problemen te voorkomen.

Echter als je livestyle niet aanpast, zal het gewichtsverlies niet blijvend zijn. Dit is één van de redenen dat wij tegen het gebruik van voedingssupplementen zijn.

Referenties


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27053066/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30896252/
[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2014.870013
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15614200/
[5] http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/monoReq.do?id=104&lang=eng
[6] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1798
[7] https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168822708005780
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18842808/
[9] http://www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc/media/advisories-avis/_2010/2010_16-eng.php
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24533610/
[11] https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2004/06/ads-various-diet-supplements-and-topical-gels-dont-cut-fat-says

Aanvulling uit Database Claimsverordening 22-5-2022

 • Goedgekeurde bewoording (uit database)
  Glucomannan in de context van een energiebeperkt dieet draagt bij tot gewichtsverlies
 • Voorwaarden voor het gebruik van de claim
  De claim mag alleen worden gebruikt voor levensmiddelen die 1 g glucomannan per gekwantificeerde portie bevatten. Om de claim te dragen moet informatie aan de consument worden verstrekt dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g glucomannan in drie doses van elk 1 g, tezamen met 1-2 glazen water, vóór de maaltijden en in de context van een energiebeperkt dieet.
 • Alternatieve voorbeeld bewoordingen
  • Toegestaan: in de context van een energiebeperkt dieet draagt bij tot gewichtsverlies
  • Toegestaan: ondersteunt gewichtsverlies bij het volgen van een energiebeperkt dieet
  • Niet toegestaan: ondersteunt gewichtsbeheersing
  • Niet toegestaan: stimuleert gewichtsverlies
  • Niet toegestaan: vermindert het lichaamsgewicht binnen 1 week
  • Niet toegestaan: voor het behoud van een optimaal gewicht

5 REACTIES

 1. Glucomannan heeft mij geholpen om te starten af te vallen. Starten met afvallen was voor mij heel moeilijk en na een aantal weken ging het afvallen vanzelf. Het heeft mij geholpen

 2. Je zit er sneller vol van, dus je valt sneller af. Verlies je er meer gewicht door, ja een beetje meer. Glucomannan veroorzaakte een afname van het lichaamsgewicht bij gezonde personen met overgewicht. Kopen kun je bij https://verwijderd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in