In Ketose komen door het KETO dieet: wat betekent dit en de tijdsduur?

In Ketose komen door het KETO dieet: wat betekent dit en de tijdsduur?
In Ketose komen door het KETO dieet: wat betekent dit en de tijdsduur?

De effectiviteit van het keto-dieet wordt toegeschreven aan een proces dat bekend staat als ketose. Het voedsel dat op de menu wordt geconsumeerd, zorgt ervoor dat het lichaam in een staat van ketose komt. Dit levert op zijn beurt veel gezondheidsvoordelen op.

Hier ontdek je de belangrijkste dingen die je moet weten over dit natuurlijke proces en wat het betekent voor het lichaam.

Wat is ketose?

Dit is een proces dat van nature in het lichaam voorkomt wanneer het niet genoeg koolhydraten heeft om in energie om te zetten. Om de brandstof te genereren die het lichaam nodig heeft, worden vetreserves gebruikt.

Wanneer vet wordt verbrand, produceert het zuren die bekend staan als ketonen, die vervolgens kunnen worden gebruikt voor energie. Deze worden geproduceerd in de lever en afgeleverd aan de hersenen. Het is belangrijk om hier op te merken dat te veel ketonen het lichaam daadwerkelijk kunnen vergiftigen. Bij diabetici komt ketose van nature voor als gevolg van beperkte glucosespiegels.

 Welke voordelen biedt het?

Het zou een aantal gezondheidsvoordelen opleveren. Het kan helpen om epileptische aanvallen te beheersen, snel gewichtsverlies te bereiken en slechte cholesterol te verbeteren.

Onderzoek wordt momenteel uitgevoerd om te bepalen of ketose gunstig kan zijn voor acne, metabool syndroom en kanker –  om maar een paar voorwaarden te noemen.

 Het verschil tussen ketose en ketoacidose begrijpen

Hoewel ketose een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden, kan het ook leiden tot ketoacidose. In tegenstelling tot ketose kan de laatste extreem gevaarlijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met diabetes.

Als ketonniveaus te hoog worden, veroorzaakt dit ketoacidose. Dit vergiftigt vervolgens het lichaam en vormt een aanzienlijk risico voor de gezondheid in slechts 24 uur. Daarom is het erg belangrijk voor volgers van het keto-dieet om hun nierfunctie regelmatig te controleren. Mensen met diabetes moeten ook uiterst voorzichtig zijn voordat ze het dieet volgen.

Hoe lang duurt om in ketose te gaan?

Er wordt gedacht dat het ongeveer 3-4 dagen duurt voordat het lichaam ketose binnengaat nadat koolhydraten zijn beperkt. Sommige volgers van het keto-dieet kunnen echter merken dat het tot een week duurt om het proces in te gaan. Dingen kunnen worden gedaan om de tijd die nodig is om ketose in te voeren te versnellen, zoals het verhogen van hoogwaardige vetten in het dieet en het consumeren van slechts 20-50 g koolhydraten per dag.

Wat betreft hoe lang het lichaam veilig in ketose kan blijven, zijn er tegenstrijdige adviezen die er zijn. Sommige studies hebben aangetoond dat Eskimo’s bijvoorbeeld permanent in een staat van ketose blijven.

Wanneer het wordt gebruikt om epileptische aanvallen bij kinderen te behandelen, kunnen ze tot 12 jaar met ketose worden behandeld. Wanneer het  keto-dieet echter wordt gebruikt voor gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen, raden deskundigen aan het alleen te volgen voor een periode van maximaal 12 maanden.

Over het algemeen moet je alleen kijken om het lichaam maximaal een jaar in ketose te houden.

Met al deze feiten in gedachten, is het de moeite waard om met je arts of zorgverlener te praten voordat u met het keto-dieet begint. Dit zorgt ervoor dat je het correct volgt, afhankelijk van jou specifieke dieetwensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in