Wij geven informatie over hoe je kunt afvallen, met onderwerpen zoals afvallen, beweging, diëten en voeding. Onze doelstelling is om iedereen, de bezoeker, te helpen met afvallen op een gezonde en verantwoorde manier. Veel meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht.
Het is ons bekend dat afvallen geen makkelijk proces is, maar met de juiste motivatie en kennis over voeding en hoe je lichaam werkt, is het mogelijk voor bijna iedereen om mooi slank worden. Er zijn altijd uitzonderingen, als je een ziekte hebt, waarbij deze ziekte het afvallen verhinderd. Bijvoorbeeld aandoeningen aan de schildklier.
Voedselschaarste
De mens heeft een lichaam met genen in zich heeft, die ontwikkeld hebben in tijden dat gebrek aan voedsel veel voorkwam. Tegenwoordig hebben mensen dit woonachtig zijn in het Westen, geen honger of problemen met een gebrek aan voeding.
Ons lichaam is ontworpen door onze scheper, dat alle voedingsstoffen die wij binnen krijgen zo efficiënt mogelijk worden opgeslagen voor tijden gebrek aan voedsel. Als deze schaarse uitblijft, dan neemt de hoeveelheid vet in het lichaam toe. De plaatsen op het lichaam zijn vooral de buik, billen en het lichaam. Dit zijn plaatsen waar het in de weg zit, waardoor favoriete kleding niet meer past.
De huidige mens heeft een lichaam dat zich ontwikkelde in tijden, waarin voedselschaarste heel gebruikelijk was. Tegenwoordig is dit in het rijkere Westen doorgaans niet meer het geval en de voedingsmiddelenindustrie zorgt voor de aanvoer van niet alleen veel, maar ook energierijke voedingsmiddelen. Door deze twee zaken kan de energiebalans doorslaan. Het lichaam is gemaakt om alles wat het binnenkrijgt zo efficiënt mogelijk op te slaan voor tijden van nood. Blijft deze schaarste echter uit, zoals tegenwoordig, dan neemt de hoeveelheid vet in het lichaam toe.
Kwalen
Dikke mensen hebben veel meer kans op allerlei kwalen dan slanke mensen. Kankers, hart- en vaatziekten en suikerziekte zijn voorbeelden van ziekten, waarvan de kans op het krijgen ervan daalt na een aantal kilo’s af te zijn gevallen
Gezondheidsklachten door overgewicht
Een ander probleem is het negatieve effect op de gezondheid. Overgewicht heeft negatieve gevolgen door dat er slijtage ontstaat aan de gewrichten. Ook is er een relatie met kanker, diabetes, hoge bloeddruk en hart en vaatziekten. Dikke mensen hebben veel meer kans op allerlei gezondheidsklachten dan magere mensen.
Doel van afvallen
Het doel van afvallen is je gezondheid te verbeteren. Een bijkomend neveneffect is dat je er beter gaat uitzien.
Hoe kan je afvallen ?
Een mens heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie krijgt hij of zij binnen door voedsel te eten. Hierin zit vet, koolhydraten/glucose en eiwitten. Als je meer voedsel eet dan nodig is, neem je in gewicht toe. Om af te vallen, moet je lichaam, meer energie gebruiken dan het binnen krijgt. Als je minder voedsel eet, dan gaat het lichaam de vetreserves van het lichaam aanspreken.
De meeste gebruikte manier van afvallen is minder innemen van de energieleverende stoffen. Een andere manier is om zorgen dat het lichaam meer energie gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten. De beste manier om af te vallen is de combinatie van sport en minder eten.
Vetinname bij afvallen
De gemiddelde energieleverantie van vet bij de Nederlandse en Vlaamse bevolking ligt al jaren zo rond de veertig procent. Doordat dit zo’n grote hoeveelheid is, is het vrij eenvoudig dit ietwat terug te schroeven om af te vallen. Het lichaam heeft een aantal vetachtige stoffen wekelijks nodig. Dit zijn essentiële vetzuren en de vetoplosbare vitamines. De behoefte van essentiële vetzuren kan geheel gedekt worden door het twee maal per week eten van een portie vette vis zoals haring, makreel, zalm of paling. Door dagelijks wat te eten van groentes met veel bètacaroteen, zoals wortel, spinazie of paprika wordt de vitamine A-behoefte van het lichaam ruimschoots gedekt.
De vitamine D-behoefte wordt gedekt als ’s zomers de handen en gezicht een kwartier tot een half uur blootgesteld worden aan een hoog staande zon (tussen 11:00 en 15:00 uur). In de winter is de zonkracht op de breedtegraad van Nederland en België onvoldoende voor vitamine D aanmaak in de huid.
Koolhydraatinname bij afvallen
De gemiddelde energieleverantie van koolhydraten als bijdrage aan de voeding , is al jaren zo rond de veertig procent bij de Nederlandse en Belgische bevolking.
Je kunt verantwoord afvallen, door het beperken van de inname van voeding met koolhydraten. Dit is de meest effectief manier van afvallen. Dit is effectiever dan het beperken van vetten en eiwitten. Het gaat om beperken van producten waar veel suikerrijke, ingrediënten zijn verwerkt.
Dit worden enkelvoudige koolhydraten genoemd. Je kan deze voedingstoffen niet helemaal weglaten om dat het lichaam deze suikers nodig heeft om te kunnen functioneren. Onze rode bloedcellen halen uit glucose hun energie om hun taken te verrichten.
Suiker en de hersenen
Een weefsel dat niet zonder suikers kan, is het hersenweefsel. De lever maakt glycogeen en slaat het op om als brandstof voor de zenuwcellen te dienen. Dit is de reden dat er aanbevolen wordt degelijk te ontbijten. Na een nacht is deze voorraad van glycogeen in de lever uitgeput en dient aangevuld te worden door het eten van koolhydraten. Als dit niet aangevuld wordt, wendt de lever eiwit aan, die vooral uit het spierweefsel onttrokken wordt. Deze eiwitten worden vervolgens omgezet in glucose voor rode bloedcellen en zenuwcellen. Als de koolhydraatinname gedurende langere tijd onvoldoende is, treedt er een ander mechanisme in werking. Dan worden vetzuren afgebroken en omgezet in kleinere eenheden: de ketonzuren. Hier draaien de zenuwcellen en rode bloedcellen vervolgens op.