Hoe kook je bruine bonen en zijn bron van een voedingsstoffen en vitamine

Hoe kook je bruine bonen en zijn bron van voedingsstoffen en vitamine
Hoe kook je bruine bonen en zijn bron van voedingsstoffen en vitamine

Bruine bonen zijn een ware schatkamer van voedingsstoffen. Vergelijkbaar met andere peulvruchten, zijn ze een uitstekende bron van zetmeel, eiwitten en voedingsvezels. Maar daar houdt het niet op; ze bevatten ook belangrijke mineralen en vitaminen, zoals ijzer, kalium, selenium en thiamine, essentieel voor een goede gezondheid.

Onder de juiste omstandigheden – een koele, droge plek – kunnen droge bonen voor een onbeperkte tijd worden opgeslagen. Echter, naarmate ze ouder worden, neemt hun voedingswaarde af, verliezen ze aan smaak en vergt het koken meer tijd. Ze worden meestal bereid door ze te koken, vaak na een voorafgaand weekproces. Hoewel weken niet strikt noodzakelijk is, verkort het wel de kooktijd aanzienlijk.

Interessant is dat het weken van bonen ook bijdraagt aan een betere verteerbaarheid. Het helpt 5 tot 10% van de gas producerende suikers te verwijderen, die bij sommige mensen winderigheid kunnen veroorzaken.

Er bestaan verschillende methoden om bonen te weken. De eenvoudige methode om ze ’s nachts in water te laten staan is populair, maar de “power soak”-methode is even effectief. Hierbij worden de bonen drie minuten gekookt en vervolgens 2-4 uur apart gezet. Ongeacht de gekozen methode, is het aan te raden het weekwater af te gieten en weg te gooien voor het koken.

Droge gewone bonen hebben meer tijd nodig om te koken dan de meeste ‎‎peulvruchten‎‎: kooktijden variëren van één tot vier uur, maar worden aanzienlijk verminderd met ‎‎koken onder druk‎‎. ‎

Kidney beans salad in a white bowl.
Gekookte bruine bonen zijn ook te verwerking in een gezonde salade.

De bruine boon, een variant van de gewone boon (Phaseolus vulgaris), is een zogenaamde stamboon. Deze boon staat niet alleen bekend om haar voedingswaarde, maar ook om haar veelzijdigheid. Je kunt bruine bonen zowel droog bewaren als conserveren in blik of glas, wat hun houdbaarheid aanzienlijk verlengt.

Voordat je gedroogde bruine bonen kunt koken, is het raadzaam om ze ongeveer 8 uur te weken. Dit maakt ze niet alleen sneller gaar, maar maakt ze ook beter verteerbaar. Na het weken volgt een kookproces van ongeveer een uur.

Bruine bonen spelen ook een rol in het onderwijs. In het voortgezet onderwijs worden ze vaak gebruikt voor experimenten waarbij leerlingen de kieming en groei van een plant kunnen observeren. Deze praktische toepassing helpt de studenten om hun begrip van de biologie en de levenscyclus van planten te verdiepen.

De voedingswaarde van 100 gram gedroogde bruine bonen is:
Energetische waarde 1145 kJ
Koolhydraten 43 gram
Eiwit 20 gram
Vet 2 gram
Voedingsvezels 6,5 gram
Vitamine B1 0,6 mg
Vitamine B2 0,1 mg
Calcium 80 mg
IJzer 5 mg

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in