Hoe kook je boerenkool: Vol met Vitamine en Mineralen

Hoe kook je boerenkool: Vol met Vitamine en Mineralen
Hoe kook je boerenkool: Vol met Vitamine en Mineralen

Boerenkool, wetenschappelijk bekend als Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata (ook bekend als Brassica oleracea var. sabellica), is een veelzijdige en makkelijk te telen bladgroente, die in vrijwel elke grondsoort goed gedijt. Deze groente is vooral geliefd in de winter en staat in sommige regio’s in Vlaanderen bekend als krulkool of krolkool, dankzij de gekrulde bladeren.

Verschillende Typen Boerenkool

Boerenkool kent hoofdzakelijk twee varianten: struikboerenkool en maai- of dwergboerenkool.

  • Struikboerenkool: Deze soort ontwikkelt een relatief lange stengel en is van begin september tot februari beschikbaar voor verse consumptie. Afhankelijk van of je een herfst- of winterteelt beoogt, varieert de zaai- en uitplanttijd. Voor herfstteelt zaai je van begin mei tot begin juni, met uitplanten van half juni tot half juli. Voor winterteelt zaai je van begin juni tot begin juli, met uitplanten van half juli tot begin augustus, en een aanbevolen plantafstand van 65 x 50 cm.
  • Maai- of dwergboerenkool: Voornamelijk geteeld voor industriële doeleinden, wordt deze variant geoogst van half september tot begin november. Deze boerenkool kan niet tegen vorst en groeit zonder lange stengel. Voor een succesvolle teelt selecteert men rassen die een compacte rozet vormen, met dunne bladstelen en een dunne middennerf. De herfstteelt gebeurt door direct ter plaatse te zaaien van half juni tot eind juli, met een rijafstand van 25 cm.

Teelt en Oogst

De zaai- en uitplantperiodes voor struikboerenkool liggen tussen mei en augustus, afhankelijk van de teeltkeuze. Dwergboerenkool zaai je direct in de grond van half juni tot eind juli, met de oogstperiode van half september tot begin november.

Culinaire Toepassingen

Boerenkool biedt diverse bereidingsmogelijkheden. Hoewel het zelf snijden van de bladeren enige inspanning vereist, kiezen velen voor het gemak van voorgesneden boerenkool, verkrijgbaar in zakken van 300 of 500 gram. Voor de authentieke Gelderse methode wordt boerenkool vooraf gekookt, gesneden, gehakt en vervolgens een nacht bewaard om daarna samen met aardappelen tot een hartverwarmende stamppot te worden gekookt.

Boerenkool is niet alleen een traditionele wintergroente die warmte en voedzaamheid biedt tijdens koude dagen, maar ook een groente die zich aanpast aan diverse culinaire tradities, van verse salades tot hartige stamppotten. Dit maakt boerenkool tot een onmisbare groente in elke keuken, rijk aan voedingsstoffen en smaak.

Welke vitamine en mineralen zitten er in boerenkool?

Boerenkool is een voedzame groente die rijk is aan verschillende vitaminen en mineralen. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die in boerenkool voorkomen:

  1. Vitamine C: Boerenkool is een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de opname van ijzer.
  2. Vitamine K: Boerenkool bevat ook een goede hoeveelheid vitamine K, wat belangrijk is voor een goede bloedstolling en botgezondheid.
  3. Vitamine A: Boerenkool levert vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een antioxidant die essentieel is voor een gezonde huid, goed zicht en een sterk immuunsysteem.
  4. Calcium: Boerenkool is een verrassend goede bron van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden, evenals voor spierfunctie en zenuwsignaaloverdracht.
  5. Foliumzuur: Deze B-vitamine, ook bekend als vitamine B9, is belangrijk voor celgroei en -ontwikkeling. Boerenkool bevat een aanzienlijke hoeveelheid foliumzuur.
  6. Kalium: Boerenkool is een natuurlijke bron van kalium, een mineraal dat helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, vochtbalans en zenuwfunctie.
  7. IJzer: Hoewel boerenkool geen grote hoeveelheden ijzer bevat, draagt het bij aan de dagelijkse ijzerinname, wat essentieel is voor de productie van rode bloedcellen en zuurstoftransport in het lichaam.

Het regelmatig opnemen van boerenkool in je voeding kan bijdragen aan een evenwichtig en voedzaam dieet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kookmethode en de versheid van de boerenkool.

Wat is de voedingswaarde van boerenkool?

Hieronder vind je een tabel met de voedingswaarden van boerenkool per 100 gram:

Voedingsstof Hoeveelheid
Energie 49 kcal
Water 84 g
Eiwitten 4,3 g
Koolhydraten 8,8 g
– waarvan suikers 2,3 g
Voedingsvezels 3,6 g
Vet 0,9 g
Vitamine A 481 µg (53% ADH)
Vitamine C 120 mg (150% ADH)
Calcium 150 mg (19% ADH)
IJzer 1,5 mg (11% ADH)
Kalium 491 mg (25% ADH)
Magnesium 47 mg (13% ADH)
Fosfor 92 mg (13% ADH)
Foliumzuur (Vitamine B9) 141 µg (71% ADH)

ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Deze tabel toont aan dat boerenkool een zeer voedzame groente is, rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Vooral het hoge gehalte aan vitamine C en A valt op, evenals de goede hoeveelheid calcium en kalium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan diverse lichaamsfuncties, waaronder het ondersteunen van het immuunsysteem, het bevorderen van de gezondheid van botten en tanden, en het ondersteunen van de hartgezondheid. Boerenkool is een uitstekende toevoeging aan een gezond en gebalanceerd dieet.

Het koken van boerenkool

Boerenkool is een groente die in Nederland voornamelijk wordt gebruikt in stamppotten. De bekende “stamppot boerenkool” wordt soms ook metonymisch aangeduid met alleen het woord “boerenkool”. Het is een heerlijk winters gerecht dat vaak geserveerd wordt met gekookte aardappels.

Bereiding van stamppot boerenkool: Koken en stampen met aardappels

De boerenkool en de aardappels worden gekookt in water met een beetje zout. Zodra de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze door elkaar. Voeg vervolgens boter of vet toe, samen met spekjes of eventueel vlees of gehakt, totdat een stevige massa ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.

Alternatieve bereidingswijze: Gestoofde boerenkool met gort

Naast stamppot kan boerenkool ook als gestoofde groente worden geserveerd. Je kunt er zelfs wat gort aan toevoegen voor extra smaak en textuur.

Stapsgewijze handleiding voor het bereiden van boerenkool

Stap 1: Breek de buitenbladeren van de boerenkool eraf
Stap 2: Pak een schilmesje
Stap 3: Snijd de dikke stelen van de bladeren van de boerenkool eraf
Stap 4: Was de bladeren van de boerenkool in water

Kooktijd
Rauw eten niet aan te raden
Frituren
Grillen
Koken 30 minuten
Stomen
Stoven 90 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 2-3 dagen
Portie kleine eter 400 gram
Portie grote eter 450 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 193
Energie (kcal) 46
Eiwit totaal (g) 4
Koolhydraten totaal (g) 4
Vet totaal (g) 1
Voedingsvezel totaal (g) 2.5
Water (g) 86

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in