Hoe kook je boerenkool

Kale plant
Composition of bunches of kale on a soil background

Boerenkool (Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata, synoniem Brassica oleracea var. sabellica) is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt.
In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool.

Er zijn twee typen boerenkool:

struikboerenkool; vormt een vrij lange stengel en wordt van begin september tot februari geoogst voor de verse consumptie. In maart gaan de planten doorschieten en ze komen daarna in bloei. Voor de herfstteelt wordt er begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus uitgeplant op 65 x 50 cm.
maai- of dwergboerenkool; wordt voor de industrie geteeld en geoogst van half september tot begin november, omdat deze boerenkool niet tegen vorst kan. Dwergboerenkool mag geen lange stengel maken, omdat de boerenkool afgemaaid wordt. Ook moeten de bladeren dunne stelen en een dunne middennerf hebben. Daarom worden hier rassen gebruikt die min of meer een rozet vormen. Bij dwergboerenkool is er alleen een herfstteelt. Er wordt ter plaatse van half juni tot eind juli gezaaid met een rijafstand van 25 cm.

Men kan het boerenkoolblad zelf snijden maar dit is tijdrovend. Veel boerenkool wordt daarom voorgesneden in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Voor de tradionele Gelderse bereiding wordt echter gestroopte boerenkool gebruikt. Deze wordt voorgekookt en na een nacht uitlekken gesneden en gehakt, en voor een tweede keer samen met de aardappels gekookt.

Het koken van boerenkool

Boerenkool is een groente die in Nederland voornamelijk in stamppotten wordt gebruikt. Deze ‘stamppot boerenkool’ wordt dan metonymisch ook wel aangeduid met alleen het woord ‘boerenkool’. Boerenkool wordt eerst gekookt en daarna worden er gekookte aardappels aan toegevoegd.

De boerenkool en de aardappelen koken in water met een beetje zout. Als de aardappelen en boerenkool gaar zijn, afgieten en door elkaar stampen en de boter of het vet (met de spekjes of eventueel vlees of gehakt) toevoegen tot een stevige massa ontstaat. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Tevens is het mogelijk om de boerenkool als gestoofde groente te serveren (eventueel met wat gort er door).

Stap 1: Breek de buitenbladeren van de boerenkool eraf
Stap 2: Pak een schilmesje
Stap 3: Snijd de dikke stelen van de bladeren van de boerenkool eraf
Stap 4: Was de bladeren van de boerenkool in water

Kooktijd
Rauw eten niet aan te raden
Frituren
Grillen
Koken 30 minuten
Stomen
Stoven 90 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 2-3 dagen
Portie kleine eter 400 gram
Portie grote eter 450 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 193
Energie (kcal) 46
Eiwit totaal (g) 4
Koolhydraten totaal (g) 4
Vet totaal (g) 1
Voedingsvezel totaal (g) 2.5
Water (g) 86

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in