Hoe kook je boerenkool: Vol met Vitamine en Mineralen

Hoe kook je boerenkool: Vol met Vitamine en Mineralen
Hoe kook je boerenkool: Vol met Vitamine en Mineralen

Boerenkool (Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata, synoniem Brassica oleracea var. sabellica) is een makkelijk te telen bladgewas dat op alle grondsoorten gedijt en een typische wintergroente is. In sommige delen van Vlaanderen wordt het ook wel krulkool of krolkool genoemd.

Verschillende typen boerenkool: Struikboerenkool en maai- of dwergboerenkool

  • Struikboerenkool: Deze variant vormt een vrij lange stengel en wordt van begin september tot februari geoogst voor verse consumptie. Voor herfstteelt wordt er begin mei tot begin juni gezaaid en van half juni tot half juli uitgeplant. Voor winterteelt wordt er begin juni tot begin juli gezaaid en van half juli tot begin augustus uitgeplant op 65 x 50 cm.
  • Maai- of dwergboerenkool: Deze boerenkool wordt geteeld voor de industrie en geoogst van half september tot begin november. Deze variant kan niet tegen vorst. Dwergboerenkool mag geen lange stengel hebben, omdat het wordt afgemaaid. De bladeren moeten dunne stelen en een dunne middennerf hebben. Hiervoor worden rassen gebruikt die min of meer een rozet vormen. Dwergboerenkool heeft alleen een herfstteelt. Zaaien gebeurt ter plaatse van half juni tot eind juli met een rijafstand van 25 cm.

Teelt en oogsttijden voor boerenkool

  • Struikboerenkool: Zaaien van begin mei tot begin juni voor herfstteelt, en van begin juni tot begin juli voor winterteelt. Uitplanten gebeurt van half juni tot half juli voor herfstteelt, en van half juli tot begin augustus voor winterteelt.
  • Maai- of dwergboerenkool: Zaaien ter plaatse van half juni tot eind juli. Oogsten vindt plaats van half september tot begin november.

Bereidingsmogelijkheden: Zelf snijden, voorgesneden en traditionele Gelderse bereiding

Men kan boerenkoolbladeren zelf snijden, maar dit kan tijdrovend zijn. Daarom wordt veel boerenkool voorgesneden en verpakt in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Voor de traditionele Gelderse bereiding wordt echter gestroopte boerenkool gebruikt. Deze wordt voorgekookt, na het uitlekken een nacht lang gesneden en gehakt, en vervolgens samen met de aardappels gekookt.

Welke vitamine en mineralen zitten er in boerenkool?

Boerenkool is een voedzame groente die rijk is aan verschillende vitaminen en mineralen. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die in boerenkool voorkomen:

  1. Vitamine C: Boerenkool is een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de opname van ijzer.
  2. Vitamine K: Boerenkool bevat ook een goede hoeveelheid vitamine K, wat belangrijk is voor een goede bloedstolling en botgezondheid.
  3. Vitamine A: Boerenkool levert vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een antioxidant die essentieel is voor een gezonde huid, goed zicht en een sterk immuunsysteem.
  4. Calcium: Boerenkool is een verrassend goede bron van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden, evenals voor spierfunctie en zenuwsignaaloverdracht.
  5. Foliumzuur: Deze B-vitamine, ook bekend als vitamine B9, is belangrijk voor celgroei en -ontwikkeling. Boerenkool bevat een aanzienlijke hoeveelheid foliumzuur.
  6. Kalium: Boerenkool is een natuurlijke bron van kalium, een mineraal dat helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, vochtbalans en zenuwfunctie.
  7. IJzer: Hoewel boerenkool geen grote hoeveelheden ijzer bevat, draagt het bij aan de dagelijkse ijzerinname, wat essentieel is voor de productie van rode bloedcellen en zuurstoftransport in het lichaam.

Het regelmatig opnemen van boerenkool in je voeding kan bijdragen aan een evenwichtig en voedzaam dieet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kookmethode en de versheid van de boerenkool.

Het koken van boerenkool

Boerenkool is een groente die in Nederland voornamelijk wordt gebruikt in stamppotten. De bekende “stamppot boerenkool” wordt soms ook metonymisch aangeduid met alleen het woord “boerenkool”. Het is een heerlijk winters gerecht dat vaak geserveerd wordt met gekookte aardappels.

Bereiding van stamppot boerenkool: Koken en stampen met aardappels

De boerenkool en de aardappels worden gekookt in water met een beetje zout. Zodra de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze door elkaar. Voeg vervolgens boter of vet toe, samen met spekjes of eventueel vlees of gehakt, totdat een stevige massa ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.

Alternatieve bereidingswijze: Gestoofde boerenkool met gort

Naast stamppot kan boerenkool ook als gestoofde groente worden geserveerd. Je kunt er zelfs wat gort aan toevoegen voor extra smaak en textuur.

Stapsgewijze handleiding voor het bereiden van boerenkool

Stap 1: Breek de buitenbladeren van de boerenkool eraf
Stap 2: Pak een schilmesje
Stap 3: Snijd de dikke stelen van de bladeren van de boerenkool eraf
Stap 4: Was de bladeren van de boerenkool in water

Kooktijd
Rauw eten niet aan te raden
Frituren
Grillen
Koken 30 minuten
Stomen
Stoven 90 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 2-3 dagen
Portie kleine eter 400 gram
Portie grote eter 450 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 193
Energie (kcal) 46
Eiwit totaal (g) 4
Koolhydraten totaal (g) 4
Vet totaal (g) 1
Voedingsvezel totaal (g) 2.5
Water (g) 86

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in