Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentiëerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen. De eerste betrouwbare vermelding van de plant komt voor in Kitab al-Filaha (‘Boek over de landbouw’) van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw). Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.
Bloemkool wordt doorgaans gekookt gegeten, maar is ook als rauwkost eetbaar. Koken neemt 10 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de gewenste hardheid van het eindresultaat en de afmeting. Bloemkool wordt in een koolhydraatarm dieet gebruikt als vervanger van rijst of aardappelen, omdat het mondgevoel vergelijkbaar is, maar het zetmeel ontbreekt.
Hoe te bloemkool te koken
Stap 1: Breek de buitenbladeren van de bloemkool eraf
Stap 2: Pak een schilmesje
Stap 3: Snijd de stronk uit de bloemkool
Stap 4: Snijd de bloemkool in roosjes
Stap 5: Was de bloemkoolroosjes in water
Kooktijd | |
Rauw eten | mogelijk |
Frituren | 5 minuten |
Grillen | 3 minuten |
Koken | 12 minuten |
Stomen | 15 minuten |
Stoven | 8 minuten |
Wokken | 10 minuten |
Houdbaarheid & portie | |
Houdbaarheid | 7 dagen |
Portie kleine eter | 250 gram |
Portie grote eter | 300 gram |
Voedingswaarden | |
Energie (kJ) | 95 |
Energie (kcal) | 23 |
Eiwit totaal (g) | 1.8 |
Koolhydraten totaal (g) | 1.9 |
Vet totaal (g) | 0.4 |
Voedingsvezel totaal (g) | 2.3 |
Water (g) | 93.4 |
De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.
[…] kunt dezelfde groenten eten als het standaarddieet, waaronder bloemkool, courgette, spinazie, champignons en asperges. Je kunt zuivelproducten consumeren zoals harde kaas, […]