Hoe herken je diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet genoeg insuline aanmaakt, een hormoon dat nodig is om suiker (glucose) uit het bloed naar de cellen te transporteren, waar het als energie wordt gebruikt. Deze aandoening treft miljoenen mensen wereldwijd en vereist nauwgezette aandacht en behandeling om gezond te blijven. Mensen met obesitas lopen risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. In dit artikel bespreken we de symptomen van diabetes type 1, zodat je de tekenen kunt herkennen en begrijpen waarom ze optreden.

De video film is een voorlichtingsfilm van het diabetesfonds wat de symptomen zijn van diabetes type 1.

Wat is Diabetes Type 1?

Diabetes type 1, voorheen bekend als juveniele diabetes, treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam de cellen in de alvleesklier aanvalt en vernietigt die insuline aanmaken. Zonder voldoende insuline kan glucose niet efficiënt in de cellen worden opgenomen, wat leidt tot hoge bloedsuikerniveaus in het bloed.

Symptomen om Niet te Missen

Het herkennen van de symptomen van diabetes type 1 is cruciaal voor vroege diagnose en behandeling. Hier zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Extreme dorst en droge mond: Door de ophoping van suiker in het bloed voelt iemand met diabetes type 1 zich vaak erg dorstig.
 • Frequente urinatie: Als gevolg van de hoge bloedsuikerspiegel probeert het lichaam de overtollige glucose via de urine uit te scheiden, wat leidt tot frequente trips naar de badkamer.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies: Ondanks het eten van meer, kan iemand met diabetes type 1 snel gewicht verliezen omdat het lichaam vet en spieren als energiebron gaat gebruiken.
 • Extreme honger: Het lichaam van een persoon met diabetes type 1 kan glucose niet effectief als brandstof gebruiken, wat leidt tot een constant gevoel van honger.
 • Vermoeidheid en zwakte: Zonder voldoende glucose als energiebron, kunnen mensen met diabetes type 1 zich vaak moe of zwak voelen.
 • Wazig zien: Hoge bloedsuikerniveaus kunnen de vorm van de lens in het oog veranderen, wat wazig zien veroorzaakt.
 • Stemmingswisselingen: Schommelingen in bloedsuikerniveaus kunnen leiden tot plotselinge stemmingswisselingen, waaronder irritatie of depressie.

Waarom deze Symptomen Optreden

Deze symptomen treden op omdat het lichaam probeert zich aan te passen aan de overmaat aan glucose in het bloed. Zonder de actie van insuline blijft glucose in de bloedbaan, wat leidt tot diverse fysieke reacties en symptomen.

Het Belang van Vroege Detectie

Vroege herkenning en behandeling van diabetes type 1 zijn essentieel om complicaties zoals hartziekten, nierschade, zenuwschade, oogproblemen en voetproblemen te voorkomen. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen.

Leven met Diabetes Type 1

Hoewel er geen genezing is voor diabetes type 1, kan de aandoening met de juiste behandeling en levensstijlveranderingen goed worden beheerd. Mensen met diabetes type 1 moeten hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden, insuline toedienen via injecties of een pomp, en een gezond dieet en bewegingsregime volgen.

Conclusie

Het herkennen van de symptomen van diabetes type 1 is de eerste stap naar beheersing en behandeling van deze aandoening. Door bewust te zijn van de tekenen en te begrijpen waarom ze optreden, kunnen individuen actie ondernemen om hun gezondheid te beschermen en een vol en actief leven te leiden met diabetes type 1.

Als het niet vertrouwt raadpleeg dan de huisarts en blij niet met klachten rondlopen. Als je geen actie onderneemt zal deze ziekte zich verder ontwikkelen. Als de ziekte wordt erkend dan kan deze prima worden behandeld!

Bronnen en meer informatie

 • Diabetesfonds
 • American Diabetes Association (ADA)
 • World Health Organization (WHO)
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)