Hoe moet je groenten koken en de Voedingswaarde van groenten

Hoe moet je groenten koken en de voedingswaarde van groenten
Hoe moet je groenten koken en de voedingswaarde van groenten

Als je van plan bent om vanavond groenten te koken, stoven of wokken, wil je natuurlijk weten hoe lang je ze moet bereiden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat een normale portiegrootte is en hoe lang groenten houdbaar blijven. Op deze website vind je gedetailleerde informatie over de kooktijd, houdbaarheid en voedingswaarde van verschillende groenten. Groenten leveren weinig calorieën en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen om minimaal 250 gram groenten per persoon te eten.

Groenten vormen een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf, een richtlijn die wordt gebruikt door het Voedingscentrum voor het bevorderen van goede en gezonde voeding. Groenten en fruit behoren tot de eerste groep van de Schijf van Vijf, omdat ze essentieel zijn voor een evenwichtig voedingspatroon.

Wat wordt verstaan onder koken?

Koken is een kookmethode waarbij voedsel wordt bereid door middel van verhitting, zoals koken, stomen, wokken en grillen. Tijdens dit proces verandert de structuur van rauw voedsel en worden bacteriën gedood, waardoor het voedsel gemakkelijker verteerbaar wordt en de smaak verbetert.

Naast het verbeteren van de eetbaarheid en smaak, heeft koken ook voordelen voor de houdbaarheid van voedsel en het verminderen van ziekterisico’s. Het koken van voedsel helpt de houdbaarheid te verlengen door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën te verminderen. Dit draagt bij aan het voorkomen van voedselbederf en het verminderen van de kans op door voedsel overgedragen ziektes.

Koken heeft een cruciale rol gespeeld in het leven van de moderne mens. Het gebruik van vuur en kooktechnieken heeft ons in staat gesteld om voedsel te bereiden dat anders niet eetbaar zou zijn, zoals aardappelen. Door zich te richten op het bereiden van groenten, biedt deze website waardevolle informatie en tips voor het koken van groentegerechten.

Kooktijd van groenten

Groente Rauw eten Frituren Grillen Koken Stomen Stoven Wokken
Aardappels Nee 5 minuten 30 minuten 20 minuten 25 minuten 10 minuten
Andijvie Ja 15 minuten 25 minuten 15 minuten 5 minuten
Artisjok Ja 2 minuten 30 minuten 30 minuten 20 minuten 10 minuten
Asperges Ja 5 minuten 5 minuten 15 minuten 20 minuten 15 minuten 5 minuten
Aubergine Nee 4 minuten 2 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 5 minuten
Augurken Ja 2 minuten
Bieslook Ja
Bleekselderij Ja 10 minuten 15 minuten 15 minuten 5 minuten
Bloemkool Ja 5 minuten 3 minuten 12 minuten 15 minuten 8 minuten 10 minuten
Boerenkool Ja 30 minuten 90 minuten 5 minuten
Bosui Ja 7 minuten 10 minuten 10 minuten 5 minuten 3 minuten 3 minuten
Broccoli Ja 5 minuten 7 minuten 10 minuten 12 minuten 15 mnuten 3 minuten
Bruine bonen Nee 90 minuten
Champignons Nee 5 minuten 6 minuten 10 minuten 5 minuten 5 minuten 5 minuten
Courgette Ja 3 minuten 6 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 2 minuten
Erwten Nee 6 minuten 6 minuten 10 minuten 5 minuten
Ijsbergsla Ja 15 minuten 2 minuten
Kapucijners Nee 6 minuten 3 minuten 3 minuten
Knoflook Ja 2 minuten 1 minuut 2 minuten 1 minuut
Knolselderij Ja 3 minuten 3 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 3 minuten
Komkommer Ja 10 minuten 15 minuten 10 minuten 3 minuten
Koolraap Nee 3 minuten 30 minuten 8 minuten 20 minuten 3 minuten
Linzen Ja 60 minuten 25 minuten
Maïs Ja 10 minuten 15 minuten 20 minuten 10 minuten 5 minuten
Paprika Ja 3 minuten 15 minuten 3 minuten
Peterselie Ja 10 seconden
Peulen Nee 5 minuten 15 minuten 30 minuten 5 minuten
Pompoen Ja 3 minuten 5 minuten 20 minuten 10 minuten 30 minuten 2 minuten
Prei Ja 30 seconden 4 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 10 minuten
Rabarber Ja 4 minuten 10 minuten 12 minuten
Rode biet Ja 2 minuten 30 minuten 40 minuten 20 minuten 20 minuten
Rode kool Ja 20 minuten 20 minuten 30 minuten 5 minuten
Savooiekool Ja 3 minuten 10 minuten 20 minuten 10 minuten
Sla Ja 10 minuten 2 minuten
Snijbonen Nee 10 minuten 5 minuten 10 minuten 2 minuten
Sperziebonen Ja 3 minuten 8 minuten 8 minuten 10 minuten 5 minuten
Spinazie Ja 5 minuten 12 minuten 5 minuten 5 minuten
SpitskoolC 10 minuten 7 minuten 25 minuten 5 minuten
Spruiten 5 minuten 7 minuten 12 minuten 5 minuten 4 minuten
Taugé Ja 1 minuut 3 minuten 3 minuten 1 minuut
Tomaat Ja 2 minuten 15 minuten 5 minuten 3 minuten
Tuinbonen Nee 30 minuten 3 minuten
Ui Ja 4 minuten 5 minuten 20 minuten 15 minuten 2 minuten
Venkel Ja 3 minuten 15 minuten 25 minuten 10 minuten 3 minuten
Witlof Ja 8 minuten 1 minuut 10 minuten 15 minuten 10 minuten 8 minuten
Witte bonen Nee 60 minuten 10 minuten
Witte kool Ja 10 minuten 9 minuten
Wortel Ja 25 minuten 10 minuten 10 minuten 12 minuten 6 minuten

 

Schijf van vijf

De schijf van vijf is de visuele voorstelling van de richtlijnen van de overheid voor een gezond voedingspatroon die sinds de jaren 50 in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. De schijf van vijf is opgedeeld in vijf groepen en wordt afgebeeld in een cirkel. De gedachte achter de schijf van vijf is dat iedere dag een keuze moet worden gemaakt in het aanbod van voeding. In Nederland geeft het voedingscentrum voorlichting over de schijf van vijf. Het voedingscentrum wordt door de overheid gefinancierd.

Groep Voedingsmiddelen Belangrijke bestanddelen
1 Groente en fruit vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en
bioactieve stoffen
2 Brood, pasta, peulvruchten en aardappelen koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B, calcium en ijzer
3 Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers eiwitten, visvetzuren, mineralen zoals ijzer en calcium en B-vitamines
4 Vetten en olie vitamine A, D en E en essentiële vetzuren
5 Vocht Belangrijk vanwege de vochtbehoefte (water)

 

bronnen

  1. Wikipedia
  2. Rijksoverheid
  3. Voedingscentrum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in