Als je van plan bent om vanavond groenten te koken, stoven of wokken, wil je natuurlijk weten hoe lang je ze moet bereiden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat een normale portiegrootte is en hoe lang groenten houdbaar blijven. Op deze website vind je gedetailleerde informatie over de kooktijd, houdbaarheid en voedingswaarde van verschillende groenten. Groenten leveren weinig calorieën en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen om minimaal 250 gram groenten per persoon te eten.
Groenten vormen een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf, een richtlijn die wordt gebruikt door het Voedingscentrum voor het bevorderen van goede en gezonde voeding. Groenten en fruit behoren tot de eerste groep van de Schijf van Vijf, omdat ze essentieel zijn voor een evenwichtig voedingspatroon.
Wat wordt verstaan onder koken?
Koken is een kookmethode waarbij voedsel wordt bereid door middel van verhitting, zoals koken, stomen, wokken en grillen. Tijdens dit proces verandert de structuur van rauw voedsel en worden bacteriën gedood, waardoor het voedsel gemakkelijker verteerbaar wordt en de smaak verbetert.
Naast het verbeteren van de eetbaarheid en smaak, heeft koken ook voordelen voor de houdbaarheid van voedsel en het verminderen van ziekterisico’s. Het koken van voedsel helpt de houdbaarheid te verlengen door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën te verminderen. Dit draagt bij aan het voorkomen van voedselbederf en het verminderen van de kans op door voedsel overgedragen ziektes.
Koken heeft een cruciale rol gespeeld in het leven van de moderne mens. Het gebruik van vuur en kooktechnieken heeft ons in staat gesteld om voedsel te bereiden dat anders niet eetbaar zou zijn, zoals aardappelen. Door zich te richten op het bereiden van groenten, biedt deze website waardevolle informatie en tips voor het koken van groentegerechten.
Kooktijd van groenten
Groente | Rauw eten | Frituren | Grillen | Koken | Stomen | Stoven | Wokken |
Aardappels | Nee | 5 minuten | 30 minuten | 20 minuten | 25 minuten | 10 minuten | – |
Andijvie | Ja | – | – | 15 minuten | 25 minuten | 15 minuten | 5 minuten |
Artisjok | Ja | 2 minuten | – | 30 minuten | 30 minuten | 20 minuten | 10 minuten |
Asperges | Ja | 5 minuten | 5 minuten | 15 minuten | 20 minuten | 15 minuten | 5 minuten |
Aubergine | Nee | 4 minuten | 2 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Augurken | Ja | 2 minuten | – | – | – | – | – |
Bieslook | Ja | – | – | – | – | – | – |
Bleekselderij | Ja | – | – | 10 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 5 minuten |
Bloemkool | Ja | 5 minuten | 3 minuten | 12 minuten | 15 minuten | 8 minuten | 10 minuten |
Boerenkool | Ja | – | – | 30 minuten | – | 90 minuten | 5 minuten |
Bosui | Ja | 7 minuten | 10 minuten | 10 minuten | 5 minuten | 3 minuten | 3 minuten |
Broccoli | Ja | 5 minuten | 7 minuten | 10 minuten | 12 minuten | 15 mnuten | 3 minuten |
Bruine bonen | Nee | – | – | 90 minuten | – | – | – |
Champignons | Nee | 5 minuten | 6 minuten | 10 minuten | 5 minuten | 5 minuten | 5 minuten |
Courgette | Ja | 3 minuten | 6 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 2 minuten |
Erwten | Nee | – | – | 6 minuten | 6 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Ijsbergsla | Ja | – | – | – | – | 15 minuten | 2 minuten |
Kapucijners | Nee | – | – | 6 minuten | 3 minuten | – | 3 minuten |
Knoflook | Ja | 2 minuten | 1 minuut | 2 minuten | – | – | 1 minuut |
Knolselderij | Ja | 3 minuten | 3 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 3 minuten |
Komkommer | Ja | – | – | 10 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 3 minuten |
Koolraap | Nee | 3 minuten | – | 30 minuten | 8 minuten | 20 minuten | 3 minuten |
Linzen | Ja | – | – | 60 minuten | – | 25 minuten | – |
Maïs | Ja | – | 10 minuten | 15 minuten | 20 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Paprika | Ja | – | 3 minuten | – | – | 15 minuten | 3 minuten |
Peterselie | Ja | 10 seconden | – | – | – | – | – |
Peulen | Nee | – | – | 5 minuten | 15 minuten | 30 minuten | 5 minuten |
Pompoen | Ja | 3 minuten | 5 minuten | 20 minuten | 10 minuten | 30 minuten | 2 minuten |
Prei | Ja | 30 seconden | 4 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 10 minuten |
Rabarber | Ja | – | 4 minuten | 10 minuten | – | 12 minuten | – |
Rode biet | Ja | 2 minuten | 30 minuten | 40 minuten | 20 minuten | 20 minuten | – |
Rode kool | Ja | – | – | 20 minuten | 20 minuten | 30 minuten | 5 minuten |
Savooiekool | Ja | 3 minuten | – | 10 minuten | 20 minuten | 10 minuten | – |
Sla | Ja | – | – | – | – | 10 minuten | 2 minuten |
Snijbonen | Nee | – | – | 10 minuten | 5 minuten | 10 minuten | 2 minuten |
Sperziebonen | Ja | 3 minuten | – | 8 minuten | 8 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Spinazie | Ja | – | – | 5 minuten | 12 minuten | 5 minuten | 5 minuten |
SpitskoolC | – | – | 10 minuten | 7 minuten | 25 minuten | 5 minuten | |
Spruiten | 5 minuten | – | 7 minuten | 12 minuten | 5 minuten | 4 minuten | |
Taugé | Ja | – | – | 1 minuut | 3 minuten | 3 minuten | 1 minuut |
Tomaat | Ja | – | 2 minuten | – | 15 minuten | 5 minuten | 3 minuten |
Tuinbonen | Nee | – | – | 30 minuten | – | – | 3 minuten |
Ui | Ja | 4 minuten | 5 minuten | 20 minuten | – | 15 minuten | 2 minuten |
Venkel | Ja | – | 3 minuten | 15 minuten | 25 minuten | 10 minuten | 3 minuten |
Witlof | Ja | 8 minuten | 1 minuut | 10 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 8 minuten |
Witte bonen | Nee | – | – | 60 minuten | – | 10 minuten | – |
Witte kool | Ja | – | – | 10 minuten | – | – | 9 minuten |
Wortel | Ja | – | 25 minuten | 10 minuten | 10 minuten | 12 minuten | 6 minuten |
Schijf van vijf
De schijf van vijf is de visuele voorstelling van de richtlijnen van de overheid voor een gezond voedingspatroon die sinds de jaren 50 in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. De schijf van vijf is opgedeeld in vijf groepen en wordt afgebeeld in een cirkel. De gedachte achter de schijf van vijf is dat iedere dag een keuze moet worden gemaakt in het aanbod van voeding. In Nederland geeft het voedingscentrum voorlichting over de schijf van vijf. Het voedingscentrum wordt door de overheid gefinancierd.
Groep | Voedingsmiddelen | Belangrijke bestanddelen |
1 | Groente en fruit | vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen |
2 | Brood, pasta, peulvruchten en aardappelen | koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B, calcium en ijzer |
3 | Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers | eiwitten, visvetzuren, mineralen zoals ijzer en calcium en B-vitamines |
4 | Vetten en olie | vitamine A, D en E en essentiële vetzuren |
5 | Vocht | Belangrijk vanwege de vochtbehoefte (water) |
bronnen