Als je vanavond groente gaat koken, stoven of wokken, wil graag weten hoelang je deze groenten moet bereiden. En de vraag wat is een normale portie en hoelang zij groenten houdbaar. Deze website geeft u inzicht in de kooktijd, houdbaarheid en voedingswaarde per groente. Groente levert weinig calorieën op en veel voedingsstoffen. Er wordt geadviseerd om minimaal 250 gram per persoon aan groente te eten.
Groente is één van de hoofdbestandsdelen van de schijf van vijf. Deze wordt gebruikt door het voedingscentrum voor de voorlichting over goede en gezonde voeding. Groente en fruit zitten in de eerste groep van de schijf van vijf.
Wat wordt verstaan onder koken?
Koken is het bereiden van voeding door middel van koken, stomen, wokken en grillen. Door het op deze manier van bereiden van groente verandert de structuur van de rauwe voedsel en worden bacteriën gedood. Hierdoor wordt het voedsel makkelijker te eten. Daarnaast is het smakelijker en kan ons darmstelsel het makkelijker verteren.
Door het koken neemt de houdbaarheid toe van voedsel en daardoor de kans tot het ontwikkelen van ziektes. Het leven van de moderne mens speelt zich af rond het vuur. Door het koken kon voedsel worden bereid dat anders oneetbaar was, zoals aardappelen. Deze website richt zich op het bereiden van groenten.
Kooktijd van groenten
Groente | Rauw eten | Frituren | Grillen | Koken | Stomen | Stoven | Wokken |
Aardappels | Nee | 5 minuten | 30 minuten | 20 minuten | 25 minuten | 10 minuten | – |
Andijvie | Ja | – | – | 15 minuten | 25 minuten | 15 minuten | 5 minuten |
Artisjok | Ja | 2 minuten | – | 30 minuten | 30 minuten | 20 minuten | 10 minuten |
Asperges | Ja | 5 minuten | 5 minuten | 15 minuten | 20 minuten | 15 minuten | 5 minuten |
Aubergine | Nee | 4 minuten | 2 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Augurken | Ja | 2 minuten | – | – | – | – | – |
Bieslook | Ja | – | – | – | – | – | – |
Bleekselderij | Ja | – | – | 10 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 5 minuten |
Bloemkool | Ja | 5 minuten | 3 minuten | 12 minuten | 15 minuten | 8 minuten | 10 minuten |
Boerenkool | Ja | – | – | 30 minuten | – | 90 minuten | 5 minuten |
Bosui | Ja | 7 minuten | 10 minuten | 10 minuten | 5 minuten | 3 minuten | 3 minuten |
Broccoli | Ja | 5 minuten | 7 minuten | 10 minuten | 12 minuten | 15 mnuten | 3 minuten |
Bruine bonen | Nee | – | – | 90 minuten | – | – | – |
Champignons | Nee | 5 minuten | 6 minuten | 10 minuten | 5 minuten | 5 minuten | 5 minuten |
Courgette | Ja | 3 minuten | 6 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 2 minuten |
Erwten | Nee | – | – | 6 minuten | 6 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Ijsbergsla | Ja | – | – | – | – | 15 minuten | 2 minuten |
Kapucijners | Nee | – | – | 6 minuten | 3 minuten | – | 3 minuten |
Knoflook | Ja | 2 minuten | 1 minuut | 2 minuten | – | – | 1 minuut |
Knolselderij | Ja | 3 minuten | 3 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 3 minuten |
Komkommer | Ja | – | – | 10 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 3 minuten |
Koolraap | Nee | 3 minuten | – | 30 minuten | 8 minuten | 20 minuten | 3 minuten |
Linzen | Ja | – | – | 60 minuten | – | 25 minuten | – |
Maïs | Ja | – | 10 minuten | 15 minuten | 20 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Paprika | Ja | – | 3 minuten | – | – | 15 minuten | 3 minuten |
Peterselie | Ja | 10 seconden | – | – | – | – | – |
Peulen | Nee | – | – | 5 minuten | 15 minuten | 30 minuten | 5 minuten |
Pompoen | Ja | 3 minuten | 5 minuten | 20 minuten | 10 minuten | 30 minuten | 2 minuten |
Prei | Ja | 30 seconden | 4 minuten | 15 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 10 minuten |
Rabarber | Ja | – | 4 minuten | 10 minuten | – | 12 minuten | – |
Rode biet | Ja | 2 minuten | 30 minuten | 40 minuten | 20 minuten | 20 minuten | – |
Rode kool | Ja | – | – | 20 minuten | 20 minuten | 30 minuten | 5 minuten |
Savooiekool | Ja | 3 minuten | – | 10 minuten | 20 minuten | 10 minuten | – |
Sla | Ja | – | – | – | – | 10 minuten | 2 minuten |
Snijbonen | Nee | – | – | 10 minuten | 5 minuten | 10 minuten | 2 minuten |
Sperziebonen | Ja | 3 minuten | – | 8 minuten | 8 minuten | 10 minuten | 5 minuten |
Spinazie | Ja | – | – | 5 minuten | 12 minuten | 5 minuten | 5 minuten |
SpitskoolC | – | – | 10 minuten | 7 minuten | 25 minuten | 5 minuten | |
Spruiten | 5 minuten | – | 7 minuten | 12 minuten | 5 minuten | 4 minuten | |
Taugé | Ja | – | – | 1 minuut | 3 minuten | 3 minuten | 1 minuut |
Tomaat | Ja | – | 2 minuten | – | 15 minuten | 5 minuten | 3 minuten |
Tuinbonen | Nee | – | – | 30 minuten | – | – | 3 minuten |
Ui | Ja | 4 minuten | 5 minuten | 20 minuten | – | 15 minuten | 2 minuten |
Venkel | Ja | – | 3 minuten | 15 minuten | 25 minuten | 10 minuten | 3 minuten |
Witlof | Ja | 8 minuten | 1 minuut | 10 minuten | 15 minuten | 10 minuten | 8 minuten |
Witte bonen | Nee | – | – | 60 minuten | – | 10 minuten | – |
Witte kool | Ja | – | – | 10 minuten | – | – | 9 minuten |
Wortel | Ja | – | 25 minuten | 10 minuten | 10 minuten | 12 minuten | 6 minuten |
Schijf van vijf
De schijf van vijf is de visuele voorstelling van de richtlijnen van de overheid voor een gezond voedingspatroon die sinds de jaren 50 in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. De schijf van vijf is opgedeeld in vijf groepen en wordt afgebeeld in een cirkel. De gedachte achter de schijf van vijf is dat iedere dag een keuze moet worden gemaakt in het aanbod van voeding. In Nederland geeft het voedingscentrum voorlichting over de schijf van vijf. Het voedingscentrum wordt door de overheid gefinancierd.
Groep | Voedingsmiddelen | Belangrijke bestanddelen |
1 | Groente en fruit | vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen |
2 | Brood, pasta, peulvruchten en aardappelen | koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B, calcium en ijzer |
3 | Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers | eiwitten, visvetzuren, mineralen zoals ijzer en calcium en B-vitamines |
4 | Vetten en olie | vitamine A, D en E en essentiële vetzuren |
5 | Vocht | Belangrijk vanwege de vochtbehoefte (water) |
bronnen