De body-mass index (BMI) is een statistisch meetgegeven ontwikkeld door de wiskundige Adolphe Quelelet. Deze wiskundige heeft de BMI tabel ontwikkeld. Deze tabel gaat uit van de gemiddelde mens. De lengte en het gewicht van een gemiddelde mens wordt weergeven.
Gemiddelde waarde
De waarde gaat uit van een gemiddelde. Voor 70% klopt de waarde van de tabel, maar voor de andere 30% klopt deze niet. Bijvoorbeeld een mannelijk persoon van 1.90 heeft geen overgewicht als hij 90 kilo weegt, dan heeft hij een BMI van 24.93. Volgens de tabel heeft hij een normaal gewicht.
Lichaamsbouw verschilt per persoon
De lichaamsbouw verschilt per persoon. Een persoon die veel sport, heeft meer spieren, is dus zwaarder en zou volgens de BMI tabel overgewicht hebben. Bijvoorbeeld een mannelijk persoon van 1.90, met een gewicht van 98 kilo heeft een score van 27.15 en heeft als BMI classificatie Pre-obese.
Een ander voorbeeld, een mannelijk persoon, die niet sport of beweegt, kan een score hebben van 24,93. Echter als je niet sport of beweegt ga je spiermassa verliezen. Deze mannelijke persoon van 1.90 heeft dan hele dunne benen, smalle borst en dunne armen. Maar wel veel buikvet om zijn middel, de befaamde zwemband. Buikvet kan o.a. leiden tot hart en vaatziekten en diabetes2.
Doordat meer mensen minder sporten en bewegen groeit ook de groep mensen, die gevaarlijk buikvet hebben, maar volgens de BMI tabel gezond een gewicht hebben.
Om vast te stellen of iemand overgewicht heeft kan beter de huidplooi meter worden gebruikt. Hiermee wordt het vetpercentage van het lichaam bepaald van een persoon.
Gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent kan bepalen hoe groot het lichaamsvetpercentage is. Dit vetpercentage kan je gebruiken om gericht af te vallen door een dieet of meer te gaan bewegen of sporten.
Conclusie betrouwbaarheid body-mass index (BMI)
De BMI als indicatie voor overgewicht is niet betrouwbaar, maar slechts een indicatie. Als je vaststellen hoe hoog het overgewicht is, kun je het lichaamsvetpercentage laten vaststellen. Dit geeft een 100% betrouwbare meeting of je overgewicht hebt.
Afbeelding: Door Ellywa op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, Link
BMI is niet bruikbaar om goed te kunnen afvallen ! Het vetpercentage geeft een veel duidelijker beeld of je te een risico groep behoort.
Voor een bodybuilder of iemand die aan fitness doet is het niet betrouwbaar. Het is slechts een indicatie voor mensen die niet aan sport doen.