Het DASH Dieet werkt en is wetenschappelijk onderzocht en bewezen

Vegan salad with tomatoes, cucumbers, avocado on pastel gray concrete table
Het DASH Dieet werkt en is wetenschappelijk onderzocht en bewezen

Het DASH Dieet, oftewel Dietary Approaches to Stop Hypertension, wordt ondersteund door het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute. Het is ontworpen om hoge bloeddruk te bestrijden en wordt bekrachtigd door prominente gezondheidsorganisaties. De basisprincipes van dit dieet zijn vergelijkbaar met de Schijf van Vijf in Nederland, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van zoutinname.

Kenmerken van het DASH Dieet:

 1. Een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten.
 2. Beperking van met suiker gezoete voedingsmiddelen, rood vlees en toegevoegde vetten.
 3. Geadviseerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw als een gezond eetplan.

Mediterrane dieet

Het DASH-dieet, ontwikkeld om hoge bloeddruk te bestrijden, vertoont veel gelijkenissen met het mediterrane dieet. Beide diëten benadrukken de consumptie van fruit, groenten, volle granen, vis en mager vlees, terwijl de inname van verzadigde vetten, rood vlees en suiker wordt beperkt. Ze promoten ook de consumptie van noten, zaden en peulvruchten. De focus ligt op het eten van natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen en het gebruik van kruiden en specerijen voor smaak boven zout. Beide voedingspatronen worden geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hartziekten en diabetes.

Vergelijking met Schijf van Vijf

Hoewel beide diëten veel overeenkomsten hebben, verschilt de aanbevolen zoutinname. De Schijf van Vijf adviseert een maximale inname van 2,4 gram natrium, terwijl het DASH Dieet een strengere limiet van 1,5 gram heeft.

Erkenningen

Het DASH Dieet is prominent aanwezig in de Amerikaanse voedingsrichtlijnen van 2015-2020 en werd in januari 2018 door het U.S. News & World Report voor het achtste jaar op rij gekozen als het beste algemene dieet.

Dieet Beschrijving

Het DASH-dieet, is specifiek ontworpen om hoge bloeddruk te bestrijden en wordt breed erkend vanwege zijn algehele gezondheidsvoordelen. Het kernprincipe van dit dieet is het aanmoedigen van evenwichtige en voedzame keuzes, die bijdragen aan een gezonde cardiovasculaire functie.

 1. Groenten en Fruit: Deze voedingsmiddelen vormen het hart van het DASH-dieet. Rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, bieden ze essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn.
 2. Zuivel met weinig vet: Zuivelproducten zijn een primaire bron van calcium en vitamine D. Door te kiezen voor magere of vetarme varianten, kunnen individuen de voordelen van zuivel krijgen zonder de nadelen van verzadigd vet.
 3. Volle granen: Ze zijn rijk aan vezels en helpen bij de spijsvertering en geven een langdurig verzadigd gevoel. Ze spelen ook een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte.
 4. Eiwitbronnen: Vis en gevogelte worden benadrukt omdat ze mager zijn en rijk aan essentiële voedingsstoffen. Ze bieden ook omega-3 vetzuren, die gunstig zijn voor het hart.
 5. Verminderde Zoutinname: Omdat een hoge zoutinname direct is gerelateerd aan een verhoogde bloeddruk, adviseert het DASH-dieet het minimaliseren ervan. Kruiden en specerijen worden als alternatief voorgesteld.
 6. Beperking van rood vlees en snoep: Het beperken van deze kan het risico op chronische ziekten verminderen. Rood vlees is vaak rijk aan verzadigde vetten, terwijl snoep vaak suiker en lege calorieën bevat.

Door deze voedingsrichtlijnen te volgen, bevordert het DASH-dieet niet alleen een gezondere bloeddruk, maar biedt het ook een holistische benadering voor een betere levensstijl en welzijn.

Gezondheidsvoordelen

Het DASH Dieet, ontworpen als een benadering om hypertensie tegen te gaan, heeft verstrekkende gezondheidsvoordelen die door verschillende studies zijn onderbouwd.

Het DASH Dieet, ontworpen als een benadering om hypertensie tegen te gaan, heeft verstrekkende gezondheidsvoordelen die door verschillende studies zijn onderbouwd.

 1. Verlaging van de Bloeddruk: Een van de primaire doelen van het DASH Dieet is het reguleren van de bloeddruk. Door de consumptie van natrium te verminderen en de inname van kalium, magnesium en calcium te verhogen, draagt het dieet bij aan een gezondere bloeddruk.
 2. Verlaging van LDL-cholesterol: Het dieet beperkt de inname van verzadigde en transvetten, wat bijdraagt aan het verminderen van het LDL- of ‘slechte’ cholesterolniveau in het bloed.
 3. Hart- en Vaatziekten: Met een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte is er een verminderd risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.
 4. Preventie van Diabetes Type 2: Het DASH Dieet benadrukt het belang van volle granen, groenten en fruit, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes type 2 kunnen verminderen.
 5. Gewichtsverlies: Omdat het DASH Dieet focust op natuurlijke, voedzame voeding en het verminderen van lege calorieën, kan het bijdragen aan gewichtsverlies. Dit is vooral voordelig als het wordt gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging.

Samenvattend biedt het DASH Dieet een veelzijdige benadering voor een betere gezondheid, die verder gaat dan alleen de bestrijding van hypertensie.

Conclusie

Het DASH Dieet is zowel wetenschappelijk onderzocht als beproefd. Het benadrukt een evenwichtige voedselinname, en hoewel enige planning nodig is voor de bereiding van maaltijden, bieden de gezondheidsvoordelen een sterke motivatie om het dieet te volgen.


Refertenties

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/DASH_diet
 2. https://web.archive.org/web/20160901170759/https://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf
 3. Your Guide to Lowering Your Blood Pressure with DASH (nih.gov)
 4. DASH is voor het achtste jaar op rij gerangschikt als beste dieet in het algemeen door US News and World Report | Nationale Gezondheidsinstituten (NIH)
 5. Recommended Dietary Pattern to Achieve Adherence to the American Heart Association/American College of Cardiology (AHA/ACC) Guidelines: A Scientific Statement From the American Heart Association | Circulation (ahajournals.org)

7 REACTIES

 1. Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is een dieet dat gericht is op het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het dieet is rijk aan groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen, terwijl het beperkt is in zout, suiker en verzadigde vetten. Studies hebben aangetoond dat het DASH-dieet effectief kan zijn bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en nieraandoeningen. Bovendien kan het dieet ook helpen bij het afvallen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het DASH-dieet is niet alleen een effectieve manier om je gezondheid te verbeteren, maar het kan ook lekker en gevarieerd zijn. Door het dieet stap voor stap te implementeren en te variëren in je maaltijden, kun je ervoor zorgen dat het een duurzame en gezonde levensstijl wordt.

 2. Sinds ik het Dash-dieet volg, is mijn bloeddruk aanzienlijk gedaald en ben ik in 12 weken tijd maar liefst 14 kilo afgevallen! Dit bewijst dat een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet echt het verschil kunnen maken.

 3. Veel mensen die het DASH-dieet volgen, rapporteren een positieve emotionele reactie. Hier zijn een paar redenen waarom:

  Gewichtsverlies: Het DASH-dieet kan leiden tot gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan een verbetering van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.

  Verbeterde gezondheid: Het DASH-dieet kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, wat kan leiden tot een gevoel van welzijn en een vermindering van gezondheidszorgen.

  Energieboost: Door het eten van gezonde voeding, kan men een verbetering ervaren in hun energiepeil en concentratie.

  Positieve sociale interacties: Het delen van recepten en ervaringen met andere mensen die het DASH-dieet volgen kan leiden tot positieve sociale interacties en een gevoel van verbondenheid.

 4. ik had nog nooit gehoord van het DASH dieet, todat het hier las. Ik ben nu op zoek naar meer informatie, de hartstichting geeft aan dat dit dieet levens kan reden. Bijvoorbeeld 3 gram zout minder voorkomt 1500 doden en 6000 nieuwe patienten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in