Het DASH Dieet is effectief en wetenschappelijk bewezen.

Het DASH Dieet bevordert gezonde bloeddruk door rijke consumptie van groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en verminderde zoutinname.
Het DASH Dieet bevordert gezonde bloeddruk door rijke consumptie van groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en verminderde zoutinname.

Het DASH Dieet, oftewel Dietary Approaches to Stop Hypertension, wordt ondersteund door het Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute. Het is ontworpen om hoge bloeddruk te bestrijden en wordt bekrachtigd door prominente gezondheidsorganisaties. De basisprincipes van dit dieet zijn vergelijkbaar met de Schijf van Vijf in Nederland, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van zoutinname.

Kenmerken van het DASH Dieet

Het DASH Dieet is een uitgebalanceerd voedingsplan dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen en tegelijkertijd bepaalde ongezonde voedingsmiddelen beperkt. De belangrijkste kenmerken zijn:

Rijk aan Fruit en Groenten

Een van de pijlers van het DASH Dieet is een hoge inname van fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, die essentieel zijn voor een goede gezondheid en welzijn.

Volle Granen en Magere Zuivelproducten

Volle granen zoals haver, bruine rijst en volkoren pasta vormen een belangrijk onderdeel van het dieet. Ze zijn rijk aan vezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een langdurig verzadigd gevoel geven. Magere zuivelproducten zoals yoghurt en melk zijn belangrijke bronnen van calcium en vitamine D, zonder de nadelen van verzadigd vet.

Beperking van Suiker, Rood Vlees en Toegevoegde Vetten

Het DASH Dieet adviseert om met suiker gezoete voedingsmiddelen, rood vlees en toegevoegde vetten te beperken. Dit helpt niet alleen bij het handhaven van een gezond gewicht, maar vermindert ook het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes.

Vergelijking met het Mediterrane Dieet

Het DASH Dieet vertoont veel overeenkomsten met het Mediterrane Dieet, dat ook wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Beide diëten benadrukken de consumptie van natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen en beperken de inname van verzadigde vetten, rood vlees en suiker.

Gemeenschappelijke Kenmerken

 • Fruit en Groenten: Beide diëten raden een hoge inname van fruit en groenten aan.
 • Volle Granen en Magere Eiwitbronnen: Volle granen en magere eiwitbronnen zoals vis en gevogelte zijn ook essentieel in beide diëten.
 • Natuurlijke Smaakmakers: In plaats van zout gebruiken beide diëten kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan gerechten.

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen het DASH Dieet en het Mediterrane Dieet ligt in de aanbevolen zoutinname. Het DASH Dieet adviseert een strengere beperking van zout, met een maximale inname van 1,5 gram natrium per dag, terwijl het Mediterrane Dieet hier minder strikt in is.

Voordelen van het DASH Dieet

Het DASH Dieet is niet alleen ontworpen om hoge bloeddruk te bestrijden, maar het biedt ook tal van andere gezondheidsvoordelen die door verschillende studies zijn onderbouwd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen:

Verlaging van de Bloeddruk

Een van de primaire doelen van het DASH Dieet is het reguleren van de bloeddruk. Door de consumptie van natrium te verminderen en de inname van kalium, magnesium en calcium te verhogen, draagt het dieet bij aan een gezondere bloeddruk. Studies hebben aangetoond dat mensen die het DASH Dieet volgen, significante verlagingen in hun bloeddruk ervaren, wat bijdraagt aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Verlaging van LDL-cholesterol

Het DASH Dieet beperkt de inname van verzadigde en transvetten, wat bijdraagt aan het verminderen van het LDL- of ‘slechte’ cholesterolniveau in het bloed. Een lagere LDL-cholesterol draagt bij aan een gezonder hart en vermindert het risico op hartaanvallen en beroertes.

Hart- en Vaatziekten

Met een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte is er een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Het dieet helpt bij het voorkomen van arteriosclerose (aderverkalking), wat kan leiden tot ernstige hartproblemen. Het DASH Dieet bevordert ook de consumptie van omega-3 vetzuren uit vis, die gunstig zijn voor het hart.

Preventie van Diabetes Type 2

Het DASH Dieet benadrukt het belang van volle granen, groenten en fruit, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen. Bovendien helpt de focus op natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen bij het voorkomen van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.

Gewichtsverlies

Omdat het DASH Dieet focust op natuurlijke, voedzame voeding en het verminderen van lege calorieën, kan het bijdragen aan gewichtsverlies. Dit is vooral voordelig als het dieet wordt gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging. Gewichtsverlies kan op zijn beurt bijdragen aan een verbeterde bloeddruk en een lager risico op hartziekten en diabetes.

Dieet Beschrijving

Het DASH Dieet is specifiek ontworpen om hoge bloeddruk te bestrijden en wordt breed erkend vanwege zijn algehele gezondheidsvoordelen. Het kernprincipe van dit dieet is het aanmoedigen van evenwichtige en voedzame keuzes, die bijdragen aan een gezonde cardiovasculaire functie.

Groenten en Fruit

Deze voedingsmiddelen vormen het hart van het DASH Dieet. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, die bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn. Het dieet moedigt aan om dagelijks meerdere porties groenten en fruit te consumeren, wat helpt bij het verminderen van de bloeddruk en het verbeteren van de spijsvertering.

Zuivel met Weinig Vet

Zuivelproducten zijn een primaire bron van calcium en vitamine D. Door te kiezen voor magere of vetarme varianten, kunnen individuen de voordelen van zuivel krijgen zonder de nadelen van verzadigd vet. Voorbeelden van dergelijke producten zijn magere melk, yoghurt en kaas.

Volle Granen

Volle granen zoals volkoren brood, bruine rijst, haver en quinoa zijn essentieel in het DASH Dieet. Ze zijn rijk aan vezels, die helpen bij de spijsvertering en een langdurig verzadigd gevoel geven. Volle granen spelen ook een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte.

Eiwitbronnen

Vis en gevogelte worden benadrukt omdat ze mager zijn en rijk aan essentiële voedingsstoffen. Ze bieden ook omega-3 vetzuren, die gunstig zijn voor het hart. Andere eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten en zaden worden ook aanbevolen vanwege hun hoge voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Verminderde Zoutinname

Omdat een hoge zoutinname direct is gerelateerd aan een verhoogde bloeddruk, adviseert het DASH Dieet het minimaliseren ervan. Kruiden en specerijen worden als alternatief voorgesteld om smaak toe te voegen aan gerechten zonder extra natrium.

Beperking van Rood Vlees en Snoep

Het beperken van rood vlees en snoep kan het risico op chronische ziekten verminderen. Rood vlees is vaak rijk aan verzadigde vetten, terwijl snoep vaak suiker en lege calorieën bevat. Het DASH Dieet moedigt aan om deze voedingsmiddelen slechts af en toe te consumeren.

Het Mediterrane Dieet: Een Gezond Alternatief

Het DASH Dieet, ontwikkeld om hoge bloeddruk te bestrijden, vertoont veel gelijkenissen met het Mediterrane Dieet. Beide diëten benadrukken de consumptie van fruit, groenten, volle granen, vis en mager vlees, terwijl de inname van verzadigde vetten, rood vlees en suiker wordt beperkt. Ze promoten ook de consumptie van noten, zaden en peulvruchten. De focus ligt op het eten van natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen en het gebruik van kruiden en specerijen voor smaak boven zout. Beide voedingspatronen worden geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hartziekten en diabetes.

Gemeenschappelijke Kenmerken

Natuurlijke en Onbewerkte Voedingsmiddelen

Beide diëten leggen de nadruk op het consumeren van natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Dit betekent dat verse producten zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitbronnen de basis vormen van beide eetpatronen.

Kruiden en Specerijen in Plaats van Zout

Om smaak toe te voegen aan gerechten zonder de bloeddruk te verhogen, moedigen zowel het DASH Dieet als het Mediterrane Dieet het gebruik van kruiden en specerijen aan. Dit helpt bij het verminderen van de totale zoutinname, wat gunstig is voor de bloeddruk.

Verschillen tussen de Diëten

Zoutinname

Het belangrijkste verschil tussen het DASH Dieet en het Mediterrane Dieet ligt in de aanbevolen zoutinname. De Schijf van Vijf adviseert een maximale inname van 2,4 gram natrium, terwijl het DASH Dieet een strengere limiet van 1,5 gram heeft. Deze beperking helpt om de bloeddruk beter onder controle te houden.

Vetten en Oliën

Het Mediterrane Dieet legt een grotere nadruk op het gebruik van olijfolie als primaire bron van vet. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart. Het DASH Dieet daarentegen, adviseert een algemene beperking van verzadigde vetten, zonder een specifieke nadruk op olijfolie.

Gezondheidsvoordelen

Hartgezondheid

Zowel het DASH Dieet als het Mediterrane Dieet worden geassocieerd met een verbeterde hartgezondheid. De nadruk op verse, onbewerkte voedingsmiddelen en gezonde vetten draagt bij aan een lager cholesterolgehalte en een betere bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Bloedsuikercontrole

Beide diëten helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Door de consumptie van vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, groenten en fruit, helpen deze diëten bij het voorkomen van pieken in de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor de preventie van diabetes type 2.

Conclusie DASH Dieet en het Mediterrane Dieet

Het DASH Dieet en het Mediterrane Dieet delen veel gemeenschappelijke kenmerken en gezondheidsvoordelen. Beide diëten bevorderen de consumptie van natuurlijke, voedzame voedingsmiddelen en beperken de inname van ongezonde vetten en suikers. Hoewel er enkele verschillen zijn, met name in de aanbevelingen voor zout- en vetinname, bieden beide diëten een holistische benadering voor een betere gezondheid en welzijn.

Vergelijking met de Schijf van Vijf

Hoewel zowel het DASH Dieet als de Schijf van Vijf veel overeenkomsten vertonen, zijn er ook enkele belangrijke verschillen die het waard zijn om te benadrukken.

Overeenkomsten

Gebalanceerde Voeding

Beide richtlijnen bevorderen een gebalanceerde voeding die rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen leveren essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die bijdragen aan de algehele gezondheid.

Beperking van Ongezonde Voedingsmiddelen

Zowel het DASH Dieet als de Schijf van Vijf adviseren het beperken van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, suiker en zout. Dit helpt bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Verschillen

Zoutinname

Een belangrijk verschil tussen de twee richtlijnen is de aanbevolen zoutinname. De Schijf van Vijf adviseert een maximale inname van 2,4 gram natrium per dag, terwijl het DASH Dieet een strengere limiet van 1,5 gram natrium per dag aanbeveelt. Deze striktere beperking in het DASH Dieet is specifiek gericht op het verlagen van de bloeddruk.

Specifieke Aanbevelingen

Het DASH Dieet biedt meer specifieke aanbevelingen met betrekking tot de portiegrootte en het aantal porties van verschillende voedselgroepen per dag. Dit helpt individuen om gedetailleerder te plannen en hun voedingsinname beter te beheren. De Schijf van Vijf biedt daarentegen meer algemene richtlijnen zonder specifieke portiegroottes.

Gezondheidsvoordelen van beide Diëten

Verbeterde Hartgezondheid

Beide diëten dragen bij aan een verbeterde hartgezondheid door het verlagen van bloeddruk en cholesterolgehaltes. De nadruk op verse, onbewerkte voedingsmiddelen en een vermindering van ongezonde vetten speelt een cruciale rol in het bevorderen van een gezond hart.

Gewichtsbeheer

Zowel het DASH Dieet als de Schijf van Vijf helpen bij het beheersen van het gewicht door het bevorderen van voedzame, vezelrijke voedingsmiddelen die een langdurig verzadigd gevoel geven. Dit kan helpen om overeten te voorkomen en een gezond gewicht te behouden.

Erkenningen

Het DASH Dieet heeft brede erkenning gekregen in de gezondheidswereld. Het is prominent aanwezig in de Amerikaanse voedingsrichtlijnen van 2015-2020 en werd in januari 2018 door het U.S. News & World Report voor het achtste jaar op rij gekozen als het beste algemene dieet. Deze erkenningen benadrukken de effectiviteit en de wetenschappelijke basis van het dieet.

Conclusie

Het DASH Dieet is een wetenschappelijk onderbouwd en effectief dieet dat ontworpen is om hoge bloeddruk te bestrijden en de algehele gezondheid te bevorderen. Door de nadruk te leggen op een gebalanceerde inname van fruit, groenten, volle granen, magere zuivelproducten en magere eiwitten, biedt het dieet een holistische benadering voor een betere levensstijl en welzijn.

De vergelijking met zowel het Mediterrane Dieet als de Schijf van Vijf laat zien dat het DASH Dieet goed aansluit bij andere gezonde voedingspatronen, maar ook unieke kenmerken heeft, zoals de striktere beperking van zoutinname. Deze veelzijdigheid en aanpasbaarheid maken het DASH Dieet een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een gezonde en duurzame manier van eten.

Bronnen

 1. Wikipedia: DASH Dieet
 2. Health.gov: Dietary Guidelines for Americans 2010
 3. NIH: Your Guide to Lowering Your Blood Pressure with DASH
 4. NIH News Release: DASH ranked best diet overall
 5. Circulation: Recommended Dietary Pattern

7 REACTIES

 1. Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is een dieet dat gericht is op het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het dieet is rijk aan groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen, terwijl het beperkt is in zout, suiker en verzadigde vetten. Studies hebben aangetoond dat het DASH-dieet effectief kan zijn bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en nieraandoeningen. Bovendien kan het dieet ook helpen bij het afvallen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het DASH-dieet is niet alleen een effectieve manier om je gezondheid te verbeteren, maar het kan ook lekker en gevarieerd zijn. Door het dieet stap voor stap te implementeren en te variëren in je maaltijden, kun je ervoor zorgen dat het een duurzame en gezonde levensstijl wordt.

 2. Sinds ik het Dash-dieet volg, is mijn bloeddruk aanzienlijk gedaald en ben ik in 12 weken tijd maar liefst 14 kilo afgevallen! Dit bewijst dat een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet echt het verschil kunnen maken.

 3. Veel mensen die het DASH-dieet volgen, rapporteren een positieve emotionele reactie. Hier zijn een paar redenen waarom:

  Gewichtsverlies: Het DASH-dieet kan leiden tot gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan een verbetering van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.

  Verbeterde gezondheid: Het DASH-dieet kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, wat kan leiden tot een gevoel van welzijn en een vermindering van gezondheidszorgen.

  Energieboost: Door het eten van gezonde voeding, kan men een verbetering ervaren in hun energiepeil en concentratie.

  Positieve sociale interacties: Het delen van recepten en ervaringen met andere mensen die het DASH-dieet volgen kan leiden tot positieve sociale interacties en een gevoel van verbondenheid.

 4. ik had nog nooit gehoord van het DASH dieet, todat het hier las. Ik ben nu op zoek naar meer informatie, de hartstichting geeft aan dat dit dieet levens kan reden. Bijvoorbeeld 3 gram zout minder voorkomt 1500 doden en 6000 nieuwe patienten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in