Herboxa saw palmetto Review: Effectiviteit?

Het Herboxa Saw Palmetto-supplement, actief gepromoot via Facebook en verspreid door affiliate marketing, wordt aangeboden voor €23,90 per fles. Terwijl digitale marketingstrategieën het product in de kijker zetten, roept de effectiviteit en de claims rondom het supplement vragen op.

Claim fabrikant

Op basis van de informatie van de website van de fabrikant, lijkt de claim van de fabrikant van het Herboxa Saw Palmetto-supplement te zijn dat het product de prostaatgezondheid kan ondersteunen. Hier zijn enkele specifieke beweringen of claims die wij hebben geïdentificeerd:

 1. Kan de urinestroom verhogen om een lege blaas te bevorderen.
 2. Vermindert de drang om naar het toilet te gaan.
 3. Ondersteunt de algehele gezondheid van de prostaat.
 4. Bevat ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
 5. Verlaagt het DHT-niveau en verlicht symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH).
 6. Vermindert ontstekingen in de prostaat.
 7. Handhaaft een gezonder hormonaal evenwicht, met name door het beïnvloeden van het testosteron- en DHT-niveau.
 8. Beschermt prostaatcellen tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door vrije radicalen.
 9. Helpt bij het reguleren van testosteronniveaus en verbetert de mannelijke functie.
 10. Is effectief in het bestrijden van BPH-symptomen en kan bijdragen aan een optimale gezondheid van de prostaat.

Deze beweringen zijn gebaseerd op de therapeutische effecten van de actieve bestanddelen in zaagpalmbessen. Het is belangrijk op te merken dat, terwijl sommige van deze claims worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, anderen wellicht meer gebaseerd zijn op anekdotisch bewijs of traditioneel gebruik. Het is altijd raadzaam voor consumenten om de claims van fabrikanten kritisch te beoordelen en advies te zoeken bij gezondheidsdeskundigen wanneer ze overwegen voedingssupplementen te gebruiken.

Wat zij de ingredienten?

Op basis van de verstrekte informatie zijn de ingrediënten van het Herboxa Saw Palmetto-supplement als volgt:

 • Zaagpalmbessenextract: Dit is het primaire en mogelijk enige ingrediënt in het supplement, zoals je opmerkte dat het een enkelvoudig voedingssupplement is. De bessen bevatten verschillende bioactieve bestanddelen die bijdragen aan hun therapeutische effecten:
  1. Vetzuren: Laurinezuur, een type vetzuur, wordt specifiek genoemd in de verstrekte informatie en is aangetoond dat het de 5α-reductase-activiteit remt.
  2. Sterolen: Met name β-sitosterol, dat effectief is bevonden bij het verminderen van prostaatontsteking.
  3. Flavonoïden: Deze zijn bekend om hun antioxiderende eigenschappen.

Het is belangrijk om op te merken dat de specifieke concentraties en verhoudingen van deze ingrediënten, evenals eventuele vulstoffen, bindmiddelen, of andere toevoegingen, niet zijn vermeld in de verstrekte informatie. Voor een gedetailleerd overzicht van alle ingrediënten, zou men de product etikettering of de officiële website van de fabrikant moeten raadplegen.

Wetenschappelijk bewijs

De informatie van website van de fabrikant vonden we een verwijzing naar een artikel uit het jaar 2019 bron: PubMed Central (PMC) database. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6859144/)

Saw Palmetto en Prostaatgezondheid

Zaagpalmbessenextract wordt al lange tijd gebruikt voor symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH), een niet-kankerachtige vergroting van de prostaat die veel voorkomt bij oudere mannen. Het extract zou werken door het niveau van dihydrotestosteron (DHT) te verminderen, een hormoon dat bijdraagt aan prostaatgroei. Het wordt ook verondersteld ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid van de prostaat te bevorderen.

Wat zegt het PMC-artikel?

Het artikel dat je hebt geciteerd uit PMC wijst op het volgende:

 • Er is therapeutisch potentieel in zaagpalmbessenextract.
 • De werkzaamheid van Saw Palmetto Extract (SPE) is inconsistent, wat deels te wijten kan zijn aan een gebrek aan standaardisatie van de SPE-formule.
 • De belangrijkste bestanddelen van SPE, zoals laurinezuur, zijn effectief in het remmen van 5α-reductase, wat bijdraagt aan de omzetting van testosteron in DHT.
 • Een ander bestanddeel, β-sitosterol, is effectief gebleken bij het verminderen van prostaatontsteking.

Conclusie op basis van het vermelde artikel

Er is enig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat zaagpalmbessenextract voordelen kan bieden voor mannen met BPH-symptomen. Echter, de resultaten van studies variëren en zijn soms tegenstrijdig. Een deel van deze inconsistentie kan worden toegeschreven aan verschillen in de gebruikte extracten (gezien de variabiliteit in bestanddelen).

Een belangrijke kanttekening is dat, terwijl sommige studies positieve resultaten hebben laten zien, andere studies van hoge kwaliteit geen significant verschil hebben gevonden tussen zaagpalm en een placebo wat betreft verbetering van BPH-symptomen.

Als gevolg hiervan kan niet onomstotelijk worden beweerd dat Saw Palmetto-supplementen consistent effectief zijn voor BPH. Zoals altijd is het essentieel voor patiënten om met hun arts te overleggen alvorens nieuwe supplementen in te nemen, vooral als ze al andere medicijnen gebruiken of gezondheidsproblemen hebben.

Vereniging tegen kwakzalverij

Een artikel van de vereniging tegen kwakzalverij, stelt dat zaagpalm (saw palmetto) niet effectief is voor problemen vanwege een vergrote prostaat. Australische onderzoekers vonden geen verschil tussen de groep die zaagpalmextract nam en de placebo-groep.

Een Russisch onderzoek dat een positief effect claimde, werd bekritiseerd vanwege zijn ontbrekende wetenschappelijke rigueur. Betrouwbaar onderzoek suggereert dat zaagpalm niet effectiever is dan een placebo voor prostaatsymptomen. Het is raadzaam medische claims kritisch te beoordelen.

Bron: https://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/kruiden/zaagpalm-saw-palmetto-niet-werkzaam-bij-problemen-als-gevolg-van-een-vergrote-prostaat/

De advertentie maakt beweringen die niet gebaseerd zijn op klinisch onderzoek. Dit heeft alle schijn van misleiding!
De advertentie maakt beweringen die niet gebaseerd zijn op klinisch onderzoek. Dit heeft alle schijn van misleiding!

Conclusie

De beweringen rondom Herboxa Saw Palmetto-supplement zijn een meesterlijke mix van marketing en selectieve feitenpresentatie, in plaats van robuust, peer-reviewed wetenschappelijk bewijs. Ondanks het vermelden van slechts een paar wetenschappelijke artikelen, dat de mogelijke voordelen van zaagpalm ondersteunt, negeren ze andere onderzoeken die de effectiviteit betwisten.

Dit fenomeen, bekend als ‘cherry picking’, toont een bevooroordeelde weergave van beschikbare data. Het vertrouwen op een enkel supplement, gebaseerd op dergelijke onvolledige informatie, is riskant. Voor gezondheidsproblemen is het cruciaal om professioneel medisch advies in te winnen en niet te vertrouwen op dubieuze supplementen met slecht onderbouwde claims.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in