Gezondheidsproblemen waarmee een Keto-dieet kan helpen

Gezondheidsproblemen waarmee een Keto-dieet kan helpen
Gezondheidsproblemen waarmee een Keto-dieet kan helpen

Hoewel het Keto-dieet tegenwoordig voornamelijk wordt gebruikt als hulpmiddel bij het afvallen, kan het keto-dieet eigenlijk een aantal gezondheidsvoordelen hebben als het correct wordt gevolgd. Je moet ook aandacht besteden aan de risico’s en bijwerkingen, maar de gezondheidsvoordelen die je kunt ervaren zijn groot.

Hier zullen we kijken naar enkele van de belangrijkste gezondheidsproblemen waarmee het keto-dieet mogelijk kan helpen.

Obesitas

Een van de belangrijkste aandoeningen waarvoor het keto-dieet kan worden gebruikt om te behandelen, is obesitas. Het is al lang bekend dat koolhydraatarme diëten geweldig kunnen zijn om af te vallen. Er zijn verschillende studies geweest die de voordelen van het  keto-dieet hebben benadrukt in termen van gewichtsverlies.

Een studie toonde aan dat mannen die het keto-dieet gedurende 24 weken volgden, het dubbele van de hoeveelheid vet verloren dan degenen die een vetarm dieet aten. De studie toonde ook aan dat hun niveaus van goede cholesterol verhoogden.

Het keto dieet kan ook helpen om de eetlust te verminderen. Hierdoor kan het  het gemakkelijker maken om vast te houden in vergelijking met sommige andere caloriearme en  vetarme diëten.

Metabool Syndroom

Een andere aandoening waar een keto-dieet bij kan helpen is  metabolic  syndrome. Soms bekend als prediabetes, treedt deze aandoening op als gevolg van insuline resistentie. Wanneer je een metabolic  syndrome hebt, verhoogt dit jouw risico op  diabetes en hartaandoeningen.

Wanneer u een keto-dieet volgt, kan dit de symptomen van de aandoening verbeteren. Het kan bijvoorbeeld een goed cholesterolgehalte verhogen, de bloedsuikerspiegel verlagen en de bloeddruk verbeteren.

Epilepsie

De enige aandoening waarvan bewezen is dat het keto-dieet helpt, is epilepsie. Dit is waar het dieet in eerste instantie voor is ontworpen en het is al tientallen jaren bewezen dat het kan helpen om aanvallen onder controle te houden, vooral bij kinderen.

Studies hebben aangetoond dat het keto-dieet kan helpen om aanvallen bij ongeveer 50% van de patiënten te verbeteren. Het helpt ook niet alleen om aanvallen te stoppen. Onderzoekers hebben de hersenen van kinderen met epilepsie beoordeeld na het volgen van een keto-dieet en ontdekten dat het tal van hersenpatronen verbetert bij ongeveer 65% van de patiënten.

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Veroorzaakt door hormonale disfunctie, kan PCOS een frustrerende aandoening zijn om mee te leven. Het volgen van een keto-dieet kan echter helpen de symptomen onder controle te houden.

Een van de belangrijkste factoren van PCOS is insuline resistentie. Het is gebruikelijk dat vrouwen die aan de aandoening lijden gewichtstoename ervaren, naast overmatige haargroei. In één onderzoek werd onthuld dat een keto-dieet leidde tot gewichtsverlies bij 12% van de patiënten  met PCOS. Het slaagde er ook in om de voortplantingshormonen te verbeteren en nuchtere insuline met 54% te verminderen.

Suikerziekte of diabetes

Ten slotte kunnen degenen die lijden aan diabetes het  keto-dieet nuttig vinden. Er zijn echter ook aanwijzingen dat het kan leiden tot  ketoacidose. Dit betekent dat diabetici die overwegen deze stijl van dieet te volgen, met hun zorgverlener moeten praten.  Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze geen ketoacidose ontwikkelen die extreem gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid,

Dit zijn enkele van de belangrijkste aandoeningen waar het keto-dieet bij kan helpen. Hoewel er geen substantiële hoeveelheid onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen, zijn de bovenstaande enkele van de belangrijkste voordelen die zijn bewezen.

Als je lijdt of bent gedialogiseerd met diabetes, raadpleeg dan de huisarts of specialist welk dieet, het best is voor je is. Je kan je ook laten door verwijzen naar de diëtist. De specialist kan een dieet samenstellen die is toegepast op jouw situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in