Geschiedenis van het Keto dieet en hoe het is ontwikkeld

Geschiedenis van het Keto dieet en hoe het tot stand is gekomen
Geschiedenis van het Keto dieet en hoe het tot stand is gekomen

Benieuwd hoe het keto dieet begon? Hoewel het misschien pas onlangs in populariteit is gestegen, is dit dieetplan eigenlijk tientallen jaren geleden gemaakt. Oorspronkelijk ontworpen om mensen met epilepsie te helpen, wordt het tegenwoordig grotendeels gebruikt voor de voordelen in gewichtsverlies.

Hier ontdek je een korte geschiedenis van het keto-dieet en hoe het net zo populair werd als het nu is.

De creatie van het Keto dieet

Het dieet werd eigenlijk al in de jaren 1920 gecreëerd. Het begon als een therapie voor mensen met epilepsie. Het is ontworpen om een gezond alternatief te bieden voor vasten.

Na de introductie van nieuwe medische behandelingen werd het dieet tijdelijk verlaten. Er werd echter ontdekt dat zelfs met de nieuwe behandelingen ongeveer 20% tot 30% van de mensen met epilepsie nog steeds aanvallen ervoer. Dus werd het dieet opnieuw geïntroduceerd om de aandoening onder controle te houden.

Het dieet dat we vandaag kennen is gestart door Rollin Woodyatt, een endocrinoloog. Hij ontdekte dat ketonlichamen door de lever werden geproduceerd wanneer patiënten een vetrijk, koolhydraatarm dieet volgden. Hij gebruikte dit om het keto-dieet te creëren, dat vervolgens werd gebruikt om epileptische patiënten in 1921 te behandelen.

De ontwikkeling van de klassieke Keto-aanpak

Hoewel Rollin Woodyatt het keto-dieet begon, was het arts Dr. Peterman die wordt gecrediteerd voor het ontwikkelen van het klassieke keto-dieet dat we vandaag kennen.

Het moderne keto dieet volgt een 4:1 verhouding van vet, eiwitten en koolhydraten. Het suggereert om 90% van de calorieën uit vet te halen, 6% uit eiwitten en 4% uit koolhydraten. Dit is de verhouding die de meeste experts voorstellen dat u volgt. Er kunnen echter nog steeds voordelen worden gevoeld door slechts 75% calorieën uit vet te consumeren.

De veranderingen in het dieet vanaf de jaren 1920 hebben geholpen om het mogelijk te maken om het dieet voor langere tijd te volgen. Voedingsdeskundigen raden ook aan om 1 g eiwit te consumeren voor elke kilogram lichaamsgewicht.

Hoe kwam het dieet terug in populariteit?

Er wordt gedacht dat het populaire tv-programma “Dateline” verantwoordelijk was voor het terugbrengen van het keto-dieet in de mainstream. Een van de afleveringen in 1994 toonde een  tweejarige  die ernstige epileptische aanvallen kreeg. Na het volgen van het dieet konden zijn aanvallen onder controle worden gehouden.

Dit leidde tot veel onderzoek naar het dieet. Het kreeg zoveel aandacht dat de vader van de tweejarige een film regisseerde over hun ervaring met ster Meryl Streep. Van daaruit begonnen meer mensen te kijken naar de voordelen die het dieet zou kunnen bieden.

Het moderne Keto-dieet begrijpen

Tegenwoordig richt het moderne keto-dieet zich op zoveel meer dan de voordelen van epilepsie. Er wordt ook gedacht dat het medische voordelen heeft en wordt meestal gevolgd vanwege de voordelen voorgewichtsverlies. Het is niet zeker wanneer de overstap naar het dieet voor zijn gewichtsverliesvoordelen plaatsvond, maar het is de afgelopen jaren in populariteit geëxplodeerd.

Dus, hoewel het misschien pas onlangs aan populariteit wint, bestaat het keto-dieet al sinds 1921. In de loop der jaren is het enigszins veranderd in hoe het werkt en het voedsel dat moet worden geconsumeerd. Het bovenstaande is slechts een deel van de manier waarop het dieet en het gebruik ervan in de loop van de tijd is  veranderd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in