Gebruik kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid No ratings yet.

Gebruik kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid
Gebruik kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid

Het gebruik van het kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo is er bij gebruik kans op hallucinaties, onrust, verwardheid, verhoogde hartslag en bloeddruk en een psychose. Deze klachten kunnen al ontstaan bij de aanbevolen hoeveelheid, blijkt uit RIVM-onderzoek. Daarom adviseert het RIVM consumenten om Salvia divinorum niet te gebruiken.

Daarnaast adviseert het RIVM het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport )om te overwegen om de verkoop van (kruidenpreparaten met) Salvia divinorum te beperken of te verbieden. Dit advies staat in een risicobeoordeling van het RIVM in opdracht van het ministerie. Hierbij is gekeken of dit product gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Geestverruimend middel

In Nederland worden in (online) smartshops gedroogde bladeren en extracten van het kruid Salvia divinorum verkocht. Het wordt gebruikt als geestverruimend en stimulerend middel. Deze effecten worden veroorzaakt door de stof salvinorine A.

De meeste mensen roken of verdampen de (gedroogde) bladeren of extracten. Daarnaast kun je er ook thee van zetten of op de blaadjes kauwen.

Advertisement

Gewone salie (Salvia officinalis) wordt als keukenkruid gebruikt. Deze soort bevat geen salvinorine A en heeft geen hallucinerende effecten.

Bron:

RIVM: gebruik kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid

Please rate this

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here