Fibromine Review & Ervaringen: Oplichting?

Fibropharma Fibromine Review & Ervaringen: Oplichting?
Fibropharma Fibromine Review & Ervaringen: Oplichting?

Fibromine is een voedingssupplement dat via social media wordt verkocht. De kosten voor 1 potje zijn €26.96. Werkt dit supplement of is dit pure misleiding van mensen?

Wie is Fibropharma?

Fibropharma is een merk dat wordt verkocht door Cimballi BV. Het bedrijf is gevestigd in België onder ondernemingsnummer (Nederland KVKnr) BE0826285887.

Misleidende Claims van Fibropharma

Fibropharma maakt op een misleidende en aggressive manier reclame voor haar product. Een persoon in België heeft een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) over de claims van Fibropharma in reclame.

Het oordeel was dat claim:

 1. De term Wetenschappelijk onderbouwde combinatie niet kon worden onderbouwd.
 2. Het vermelden van ingrediënten waarom sommige stoffen evenwel geen bijhorende specifieke gezondheidsclaims toegestaan of ‘on hold’ zijn en voor bepaalde andere de bijhorende specifieke goedgekeurde of ‘on hold’ gezondheidsclaims niet worden vermeld.
 3.  JEP heeft de adverteerder derhalve verzocht om de reclame te wijzigen op deze beide punten, en bij gebreke daaraan de reclame niet meer te verspreiden.

EU Verordening 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen is overtreden m.b.t. de gezondheidsclaims.

De artikelnaam Fibropharma geeft verwarring met de aandoening Fibromyalgie.

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

Voor Fibromyalgie zijn nog geen medicijnen beschikbaar.

Wat is de claim van Fibromyalgie?

Volgens de verkoper draagt bij tot een gezonde werking van spieren en gewrichten. Fibromine is een uniek voedingssupplement dat bestaat uit een zorgvuldig samengestelde combinatie van vitamines, mineralen, plantenextracten en andere stoffen. Bepaalde stoffen in Fibromine ondersteunen jouw strijd tegen pijnlijk verkrampte spieren, stramme gewrichten en een ontoereikend energiepeil.


Deze claim is zonder wetenschappelijk bewijs!

Ingrediënten

Fibromine bevat volgende stoffen:

 • MSM,
 • GABA
 • co-enzym Q10
 • vitamines B-6; B-12, C en D3,
 • de mineralen magnesium en calcium en de
 • plantenextracten duivelsklauw, wierookboom en schietwilg.

MSM

Kleinschalige studies naar mogelijke behandelingen met MSM zijn uitgevoerd op zowel dieren als mensen. Deze studies van MSM hebben enkele voordelen gesuggereerd, met name voor de behandeling van oxidatieve stress en artrose, maar bewijs voor andere toepassingen ontbreekt. Uitgebreide Database van natuurlijke geneesmiddelen bevat een voortdurend bijgewerkte lijst van gezondheids gerelateerde MSM-studies.

GABA

Gamma-aminoboterzuur (meestal afgekort tot GABA) en volgens de IUPAC-naamgeving: 4-aminobutaanzuur, is een γ-aminozuur dat in het menselijk lichaam fungeert als neurotransmitter.

Bronnen:

 1. Gamma-aminoboterzuur – Wikipedia
 2. The role and the mechanism of gamma-aminobutyric acid during central nervous system development – PubMed (nih.gov)

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 speelt een essentiële rol in de energiestofwisseling van de cel. Het is een onderdeel van de elektronentransportketen in mitochondriën; het heeft de taak elektronen tussen eiwitcomplexen over te dragen. Dit maakt co-enzym Q10 van onmisbaar belang voor de energieproductie van de cel.

Hoewel Q10 mogelijk nuttig kan zijn bij de behandeling van hoge bloeddruk, moeten gezondheidsclaims van fabrikanten en leveranciers kritisch worden bekeken. Op, waarschijnlijk, hoge bloeddruk na, is er geen aandoening waarvoor eenduidig bewijs bestaat dat Q10 een positief effect zou hebben. Een gebrek aan Q10 kan alleen in een laboratorium worden vastgesteld. Gezondheidsklachten waaraan een gebrek aan Q10 ten grondslag ligt zijn – zeker tot het 40ste levensjaar- uiterst zeldzaam. Q10 is niet in staat de negatieve effecten van een ongezonde levensstijl te compenseren of ‘neutraliseren’. Gezien voorgaande zijn er vooralsnog onvoldoende aanwijzingen dat het zinvol is Q10 in de voeding aan te vullen.

Bronnen:

 1. Co-enzym Q10 – Wikipedia
 2. Lovastatin decreases coenzyme Q levels in humans – PubMed (nih.gov)

Duivelsklauw

De tubereuze wortels van de duivelsklauw worden gebruikt in de volksgeneeskunde om de pijn te verminderen. Hoewel er geen geaccepteerd klinisch bewijs is voor de werkzaamheid en biologische beschikbaarheid, werden beperkte effecten opgemerkt voor de behandeling van lage rugpijn en artrose. Een Cochrane-beoordeling van klinisch onderzoek merkte op dat duivelsklauw lage rugpijn meer lijkt te verminderen dan placebo, hoewel het bewijs op zijn best van matige kwaliteit was.

Bronnen:

 1. Harpagophytum – Wikipedia
 2. Herbal Medicine for Low Back Pain: A Cochrane Review – PubMed (nih.gov)

Wierookboom

Olibanum wordt als alternatieve geneeswijze onder andere gebruikt bij slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeiën, onregelmatige menstruatie, zweren, bloedingen, bloedneus, het reinigen van wonden, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, littekens, snijwonden, puistjes, angst, depressiviteit, nerveuze spanningen, ontstekingen, pijnlijke borsten, vette onreine huid en rimpels.

Door de westerse geneeskunde wordt dit gebruik als kwakzalverij aangemerkt. Olibanum wordt als alternatieve geneeswijze onder andere gebruikt bij slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeiën, onregelmatige menstruatie, zweren, bloedingen, bloedneus, het reinigen van wonden, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, littekens, snijwonden, puistjes, angst, depressiviteit, nerveuze spanningen, ontstekingen, pijnlijke borsten, vette onreine huid en rimpels.

Door de westerse geneeskunde wordt dit gebruik als kwakzalverij aangemerkt.

Bronnen:

 1. Olibanum – Wikipedia
 2. Anti-inflammatory and neuroprotective activity of boswellic acids in rotenone parkinsonian rats – PubMed (nih.gov)

Schietwilg

Wilg (van niet-gespecificeerde soorten) wordt al lang gebruikt door kruidendokters voor verschillende kwalen, hoewel het een mythe is dat ze er een pijnstillend effect aan toeschrijven. 

Bronnen:

 1. Salix alba – Wikipedia
 2. Hippocrates and willow bark? What you know about the history of aspirin is probably wrong (theconversation.com)

Ervaringen van gebruikers

Op de website van de verkoper staan alleen maar positieve reacties. Mensen storen zich aan de manier van adverteren. Onder advertenties op Facebook, worden de negatieve ervaringen verwijderd.

Stof tot nadenken over Fibropharma

 1. Wij komen geen onderzoekskosten tegen in de jaarrekening.
 2. Het lijkt erop dat dit bedrijf zijn pillen ergens anders betrekt en voorziet van zijn of haar label. Het bedrijf is gevestigd in een woning in België. Het is een webshop dat supplementen verkoopt. Echter deze supplementen zijn van een white label en worden voorzien van een “Fibropharma” label. De marketing om de producten evenals de postieve ervaringen zijn verzonnen, dus fake.
 3. Er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend naar de werking en eventuele bijwerkingen van deze pillen.
 4. Deze pillen helpen niet tegen de aandoening Fibromyalgie!
 5. Als deze pillen zouden werken dan, zouden artsen en specialisten deze toch voorschrijven. Ze zijn goedkoper dan medicijnen.
 6. Waarom zijn deze supplementen niet bekend bij de vereniging Fibromyalgie En Samenleving?
 7. Mogelijk hebben deze pillen een placebo effect bij enkele mensen.
 8. Ze zijn niet in bezwaar gegaan tegen de uitspraak van de JEP en hebben hun advertenties aangepast. Dit betekend dat er geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan.
 9. Waarom krijgen wij een onprettig gevoel als wij de advertenties op Facebook en de website bekijken? Negatieve reacties worden elke keer verwijderd.

Conclusie

Wij adviseren deze pillen niet te kopen. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van deze stoffen. De werking van de pil is onbekend en kan een placebo effect zijn voor de enkele mensen bij wie het wel zou werken.

Wij vinden Fibropharma erg misleidend m.b.t. advertenties. De artikelnaam kan al veel verwarringen geven.

Als je pijn klachten hebt, lees dan de website van FESINFO. Hier krijg je prima informatie hoe je met deze ziekte kan omgaan. De huisarts kan je ook goed helpen als je pijnklachten hebt en dat is je eerste aanspreek. Ga niet zelf lopen rotzooien met misleidende pillen!

16 REACTIES

 1. Ze moeten wel een behoorlijke plaat voor hun kop hebben om deze zooi te blijven aanbieden. Het is een verdienmodel over de rug van mensen die veel klachten hebben. Dit kan gewoon niet.

 2. Fibropharma is een webshop, één van de vele, die er een eigen label op laat plakken en online net doet of het iets wetenschappelijk is. En vergeet dat er ook mensen zijn, die ook lezen. Dit zit in de categorie gevaarlijk prutsers.

 3. Ze hebben een marketeer nodig om hun producten te verkopen. Voor honden en katten (Toshi) verkopen ze een soort gelijk product. Waarschijnlijk helpt het die beesten niet.

 4. Veel supplementen zijn white label en worden tal van webshops verkocht. Het zou mij niet verbazen als ze allemaal uit dezelfde fabriek komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in