Wat is fenylalanine en hoe speelt het een rol bij onze gezondheid?

Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor eiwitsynthese en neurotransmitterproductie, cruciaal voor stemming en cognitieve functies.
Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor eiwitsynthese en neurotransmitterproductie, cruciaal voor stemming en cognitieve functies.

Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat niet door het lichaam zelf kan worden geproduceerd en daarom via de voeding moet worden ingenomen. Het speelt een cruciale rol in diverse lichaamsprocessen, waaronder de productie van eiwitten en neurotransmitters.

Chemische structuur en classificatie

Chemische formule en structuur

Fenylalanine is een van de 20 standaard aminozuren die betrokken zijn bij de eiwitsynthese in het lichaam. Fenylalanine behoort tot de aromatische aminozuren vanwege de aanwezigheid van een benzeenring in zijn structuur. Deze benzeenring geeft fenylalanine zijn unieke eigenschappen en speelt een rol in de interactie met andere moleculen.

Classificatie

Fenylalanine valt onder de categorie van de niet-polaire, hydrofobe aminozuren. Deze classificatie is gebaseerd op de chemische eigenschappen van de zijketen van het aminozuur, wat invloed heeft op hoe het zich gedraagt in eiwitten en andere biochemische processen.

Biosynthese en afbraak

Omzetting naar tyrosine

In het lichaam wordt fenylalanine omgezet in tyrosine, een ander essentieel aminozuur, via een enzymatische reactie die wordt gekatalyseerd door het enzym fenylalaninehydroxylase. Tyrosine is een precursor voor verschillende belangrijke stoffen, waaronder de neurotransmitters dopamine, norepinefrine en adrenaline. Deze omzetting is cruciaal voor het handhaven van de balans en beschikbaarheid van deze neurotransmitters in het zenuwstelsel.

Verdere verwerking

Tyrosine wordt verder gemetaboliseerd tot verschillende biologisch actieve stoffen. Dit proces omvat meerdere stappen waarbij enzymen zoals tyrosinehydroxylase en dopa-decarboxylase betrokken zijn. De resulterende stoffen spelen een rol in de regulatie van stemmingen, stressrespons en verschillende andere fysiologische functies.

Functies in het lichaam

Deelname aan de eiwitsynthese

Fenylalanine is een fundamentele bouwsteen van proteïnen. Het draagt bij aan de groei, het herstel en het onderhoud van weefsels en organen. Als onderdeel van de eiwitsynthese is fenylalanine betrokken bij de aanmaak van talloze enzymen en structurele proteïnen die essentieel zijn voor de celstructuur en -functie.

Regulatie van de stemming

Fenylalanine speelt een belangrijke rol in de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van de stemming en het gevoel van welbevinden. De omzetting naar tyrosine en de daaropvolgende productie van dopamine en andere catecholamines zijn cruciaal voor het behoud van een stabiele stemming en emotionele balans.

Bevordering van cognitieve functies

Door zijn rol in de productie van neurotransmitters draagt fenylalanine ook bij aan de cognitieve functies. Dit omvat verbeteringen in aandacht, geheugen en concentratie. De neurotransmitters die worden geproduceerd uit fenylalanine en tyrosine zijn betrokken bij neurale communicatie en cognitieve processen in de hersenen.

Voedingsbronnen

Fenylalanine is aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen. Het komt voor in hoge concentraties in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Plantenbronnen zoals noten, bonen en peulvruchten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden fenylalanine. Voor vegetariërs en veganisten zijn sojaproducten zoals sojamelk en tofu goede alternatieven om voldoende fenylalanine binnen te krijgen.

Aandoeningen en afwijkingen

Tekort aan fenylalanine

Een tekort aan fenylalanine kan verschillende mentale en fysieke problemen veroorzaken. Het lichaam heeft dit aminozuur nodig voor de synthese van proteïnen en neurotransmitters. Bij een tekort kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Vermoeidheid: Gebrek aan fenylalanine kan leiden tot een verminderd energieniveau, omdat het een essentiële rol speelt in de stofwisseling.
 • Hoofdpijn: Neurotransmitters die afgeleid zijn van fenylalanine zijn belangrijk voor de pijnregulatie, en een tekort kan bijdragen aan hoofdpijn.
 • Huidproblemen: Eiwitsynthese is cruciaal voor de gezondheid van de huid. Een gebrek aan fenylalanine kan huidproblemen zoals eczeem of uitslag veroorzaken.
 • Stemmingsstoornissen: Omdat fenylalanine betrokken is bij de productie van neurotransmitters zoals dopamine, kan een tekort leiden tot depressie, angst en andere stemmingsstoornissen.

Overmatige inname en phenylketonurie (PKU)

Hoewel zeldzaam, kan een overmatige inname van fenylalanine schadelijk zijn, vooral voor mensen met phenylketonurie (PKU). PKU is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet in staat is om fenylalanine correct af te breken. Dit komt door een defect in het enzym fenylalaninehydroxylase. Onbehandeld kan PKU leiden tot ernstige complicaties:

 • Geestelijke achteruitgang: Accumulatie van fenylalanine in het bloed kan de hersenontwikkeling verstoren en leiden tot geestelijke achteruitgang.
 • Neurologische schade: Hoge niveaus van fenylalanine kunnen de zenuwcellen beschadigen, wat resulteert in neurologische problemen zoals toevallen en motorische stoornissen.
 • Strikt dieet: Mensen met PKU moeten een streng dieet volgen dat laag is in fenylalanine om complicaties te voorkomen. Dit dieet omvat meestal het vermijden van hoge eiwitbronnen zoals vlees, zuivelproducten en sommige granen.

Behandeling van PKU

Diagnostiek en screening

PKU wordt meestal gediagnosticeerd bij pasgeborenen via een hielpriktest. Deze screening is cruciaal omdat vroege detectie en behandeling ernstige complicaties kunnen voorkomen. Als de diagnose PKU wordt gesteld, wordt een dieetbehandeling onmiddellijk gestart.

Dieetbehandeling

De behandeling van PKU bestaat uit een dieet dat arm is aan fenylalanine. Dit betekent dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit aminozuur vermeden moeten worden. In plaats daarvan krijgen patiënten speciale eiwitvervangers die fenylalanine-vrij zijn en alle andere essentiële aminozuren bevatten.

Monitoring en ondersteuning

Patiënten met PKU worden regelmatig gecontroleerd door medische professionals om hun fenylalaninespiegels in het bloed te monitoren. Dit helpt bij het aanpassen van het dieet en het voorkomen van mogelijke complicaties. Daarnaast krijgen patiënten vaak ondersteuning van diëtisten en voedingsdeskundigen om ervoor te zorgen dat hun dieet in balans blijft en alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben.

Fenylalanine in de voeding

Voedingsmiddelen rijk aan fenylalanine

Fenylalanine is aanwezig in veel eiwitrijke voedingsmiddelen. Hier zijn enkele belangrijke bronnen:

 • Vlees en vis: Rundvlees, kip, varkensvlees, zalm en tonijn zijn uitstekende bronnen van fenylalanine.
 • Zuivelproducten: Melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten bevatten aanzienlijke hoeveelheden van dit aminozuur.
 • Noten en zaden: Amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten zijn plantaardige bronnen van fenylalanine.
 • Peulvruchten en bonen: Sojabonen, linzen, kikkererwten en zwarte bonen zijn ook goede bronnen.
 • Granen en pseudogranen: Tarwe, haver, quinoa en boekweit bevatten ook fenylalanine, zij het in lagere hoeveelheden dan dierlijke bronnen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van fenylalanine varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en lichamelijke conditie. Voor een gemiddelde volwassene wordt een dagelijkse inname van ongeveer 14 milligram per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Dit betekent dat iemand van 70 kilogram ongeveer 980 milligram fenylalanine per dag nodig heeft. Mensen met PKU of andere metabole aandoeningen moeten echter specifieke richtlijnen volgen die door hun zorgverlener zijn vastgesteld.

Fenylalanine en gezondheid

Rol bij stemmingsregulatie

Fenylalanine speelt een cruciale rol bij de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties. Dit aminozuur is een voorloper van tyrosine, dat vervolgens wordt omgezet in dopamine, norepinefrine en epinefrine. Deze neurotransmitters zijn essentieel voor het functioneren van het zenuwstelsel en beïnvloeden verschillende aspecten van de mentale gezondheid.

Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die sterk betrokken is bij het beloningssysteem van de hersenen. Het speelt een rol in motivatie, genot en stemming. Tekorten aan dopamine kunnen leiden tot symptomen van depressie en een verminderd gevoel van welzijn. Suppletie of een dieet rijk aan fenylalanine kan mogelijk helpen bij het verhogen van de dopamineproductie en het verbeteren van de stemming.

Norepinefrine en epinefrine

Norepinefrine en epinefrine, ook wel bekend als adrenaline, zijn betrokken bij de ‘vecht-of-vlucht’-reactie van het lichaam. Ze spelen een rol in de stressrespons, bloeddrukregulatie en alertheid. Een goede balans van deze neurotransmitters is essentieel voor het handhaven van een stabiele stemming en het vermogen om met stress om te gaan.

Cognitieve voordelen

Naast de regulatie van stemming, kan fenylalanine ook bijdragen aan cognitieve functies zoals aandacht, geheugen en concentratie. Neurotransmitters zoals dopamine zijn essentieel voor synaptische transmissie en neurale plasticiteit, die beide belangrijk zijn voor leren en geheugen.

Studies en onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met fenylalanine of tyrosine de cognitieve prestaties kan verbeteren, vooral onder stressvolle omstandigheden. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Neuropsychologia” werd aangetoond dat deelnemers die tyrosinesupplementen kregen, beter presteerden op cognitieve taken tijdens acute stress in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

Veiligheid en bijwerkingen

Hoewel fenylalanine essentieel is voor de gezondheid, is het belangrijk om de veiligheid en mogelijke bijwerkingen van overmatige inname te overwegen. Voor de meeste mensen die een evenwichtig dieet volgen, is het onwaarschijnlijk dat ze te veel fenylalanine binnenkrijgen. Echter, bepaalde groepen, zoals mensen met PKU, moeten hun inname strikt beperken.

Overmatige inname

Bij overmatige inname van fenylalanine, vooral via supplementen, kunnen bijwerkingen optreden. Deze kunnen variëren van milde symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid tot ernstigere effecten zoals hypertensie en neurotoxiciteit. Het is belangrijk om supplementen alleen onder begeleiding van een zorgverlener te gebruiken.

Interacties met medicatie

Fenylalanine kan ook interageren met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en antipsychotica. Het is essentieel voor mensen die deze medicijnen gebruiken om hun fenylalanine-inname te bespreken met hun arts om mogelijke interacties te vermijden.

Fenylalanine en dieetstrategie

Voedingsplannen voor specifieke groepen

Voor verschillende groepen mensen kunnen specifieke dieetstrategieën worden toegepast om de inname van fenylalanine te optimaliseren of te beperken, afhankelijk van hun individuele behoeften en gezondheidscondities.

Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten kunnen hun fenylalanine-inname optimaliseren door te kiezen voor plantaardige eiwitbronnen. Voedingsmiddelen zoals tofu, tempeh, linzen, kikkererwten, quinoa en verschillende noten en zaden zijn rijk aan fenylalanine. Het combineren van verschillende plantaardige eiwitbronnen kan helpen om een compleet aminozuurprofiel te bereiken, waardoor de inname van alle essentiële aminozuren, inclusief fenylalanine, wordt verzekerd.

Atleten en actieve personen

Atleten en mensen met een actieve levensstijl hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan eiwitten en aminozuren vanwege de verhoogde spieractiviteit en herstelbehoeften. Voedingsmiddelen rijk aan fenylalanine, zoals kip, rundvlees, vis, eieren en zuivelproducten, kunnen bijdragen aan de spieropbouw en het herstel na inspanning. Suppletie met fenylalanine of tyrosine kan ook overwogen worden, vooral tijdens intensieve trainingsperiodes, om de prestaties en het herstel te ondersteunen.

Ouderen

Bij ouderen kan de opname van eiwitten en aminozuren afnemen, wat kan leiden tot spierverlies en verminderde fysieke functie. Het is belangrijk voor ouderen om voldoende eiwitten en essentiële aminozuren, waaronder fenylalanine, binnen te krijgen om spiermassa en algehele gezondheid te behouden. Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, eieren en peulvruchten kunnen helpen om deze behoeften te vervullen.

Fenylalanine en gezondheidsvoorlichting

Bewustzijn en educatie

Het is belangrijk om het bewustzijn over de rol van fenylalanine in de voeding en gezondheid te vergroten. Educatie over voedingsbronnen, de functies van fenylalanine en de gevolgen van zowel tekorten als overmatige inname kan mensen helpen om weloverwogen voedingskeuzes te maken.

Rol van gezondheidsprofessionals

Gezondheidsprofessionals zoals diëtisten, voedingsdeskundigen en artsen spelen een cruciale rol bij het voorlichten van patiënten over de juiste inname van fenylalanine. Zij kunnen gepersonaliseerde adviezen geven op basis van individuele gezondheidsbehoeften en voedingsgewoonten.

Publieke gezondheidscampagnes

Publieke gezondheidscampagnes kunnen helpen om het bewustzijn over fenylalanine en andere essentiële voedingsstoffen te vergroten. Deze campagnes kunnen informatie bieden over gezonde voedingskeuzes, het belang van evenwichtige voeding en het herkennen van symptomen van voedingsdeficiënties of -overschotten.

Conclusie

Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat een vitale rol speelt in verschillende lichaamsprocessen, waaronder de synthese van eiwitten en neurotransmitters. Het is cruciaal voor de groei, het herstel en het behoud van weefsels, evenals voor de regulatie van stemming en cognitieve functies. Een evenwichtige voeding die rijk is aan fenylalanine kan bijdragen aan een optimale gezondheid. Voor specifieke groepen zoals mensen met PKU, atleten, ouderen en vegetariërs/veganisten, zijn aangepaste dieetstrategieën nodig om hun individuele behoeften te vervullen. Gezondheidsprofessionals en publieke gezondheidscampagnes spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van bewustzijn en educatie over de juiste inname van fenylalanine.

Bronnen

 1. Fenylalanine – Wikipedia
 2. The polymorphs of L-phenylalanine – PubMed (nih.gov)
 3. D-phenylalanine | Ligand page | IUPHAR/BPS Guide to PHARMACOLOGY
 4. Phenylalanine in diet soda: Is it harmful? – Mayo Clinic
 5. What are amino acids? – Koolhydratendieet-info.nl
 6. Neuropsychologia: Effects of tyrosine supplementation on cognitive performance

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in