Er is genezing mogelijk van diabetes type 1

Film over onderzoek naar genezing van diabetes type 1. Uit het interview met onderzoeker Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat diabetes type 1 te genezen is, ook jaren naar de diagnose. Bart Roep geeft antwoord op vragen die veel worden gesteld.

In Nederland zijn ruim 100.000 mensen gediagonaliseerd met diabetes type 1.


Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt.

Diabetes mellitus (letterlijk ‘honingzoete doorstroming’) is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk (chronisch) verhoogde bloedglucose- of bloedsuikerwaarden (hyperglykemie). Vandaar de Nederlandstalige aanduiding suikerziekte, of kortweg suiker.

De gevolgen van een verminderde opname van glucose in de cellen kunnen worden beïnvloed aan de bron, via de hoeveelheid glucose die de bloedstroom binnenkomt. Het spijsverteringsstelsel heeft meer tijd nodig voor de afbraak van zetmeel (“trage suikers”) dan voor de opname van eenvoudige koolhydraten (“snelle suikers”); deze laatsten veroorzaken dan ook bij gelijk caloriegehalte een scherpere piek in de concentratie van glucose in het bloed.

Eiwitten in de voeding dragen niet rechtstreeks bij tot de glucosespiegel, maar een teveel aan eiwitten veroorzaakt een hogere belasting van de nieren, die reeds verzwakt kunnen zijn door de diabetes