Een op de drie diabetes type 2-patiënten verandert de leefstijl niet

Een op de drie diabetes type 2-patiënten verandert de leefstijl niet
Een op de drie diabetes type 2-patiënten verandert de leefstijl niet

Den Haag, 16 november 2016 – Een derde van de mensen bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, verandert de leefstijl niet. Veel diabetespatiënten blijken, net als veel gezonde mensen, moeite te hebben om hun leefstijl aan te passen. Van de diabetes type 2-patiënten kampt 83% met overgewicht. Een minderheid volgt een dieet. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

Diabetes type 2 is een serieuze ziekte die steeds meer mensen treft. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op diabetes type 2. Nadat diabetes type 2 is vastgesteld, kan een gezondere leefstijl het verloop van de ziekte afremmen. GfK onderzocht, in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie, of mensen met diabetes type 2 hun leven veranderen nadat de diagnose is gesteld. Het onderzoek is verricht onder 578 diabetes type 2-patiënten boven de 35 jaar. Gaan zij meer sporten, anders eten of eten ze minder van bepaalde voedingsmiddelen? En krijgen ze voldoende advies na de diagnose?

Geen verandering in leefstijl
Een op de drie (34%) van de diabetes type 2-patiënten geeft aan dat de leefstijl niet is veranderd na de diagnose. Een derde geeft aan meer te willen gaan bewegen en een derde zegt meer te gaan letten op gezonde voeding. De bereidheid om gezonder te gaan leven is bij de gemiddelde Nederlander significant hoger.

Meer mannen dan vrouwen hebben diabetes type 2
Het onderzoek van GfK geeft veel inzicht in hoe de groep diabetes type 2-patiënten er uitziet. Zo komt diabetes type 2 vaker voor bij mannen (55%) dan bij vrouwen (45%), vaker bij laag- dan bij hoogopgeleiden en vaker bij oudere mensen. Zo’n 81% maakt gebruik van medicatie.

Overgewicht bij 83%
Van alle diabetes type 2-patiënten heeft 83% te maken met overgewicht. Zo’n 42% van de diabetes type 2-patiënten heeft een BMI hoger dan 30. Een kwart van hen komt na de diagnose nog aan.

Diëtist biedt uitkomst
Marcel Temminghoff van GfK: “Er is nog een wereld te winnen voor mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen. Van degenen die hun leefstijl wel hebben veranderd, is het merendeel heel positief: 81% is blij met de veranderde leefstijl en 69% voelt zich er fitter door. De diëtist kan vooral veel betekenen voor type 2 diabetespatiënten met zwaar overgewicht.”

Het onderzoek van GfK is uitgevoerd in opdracht van de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie) en wordt gepresenteerd tijdens het symposium ‘De centrale rol van de diëtist bij de behandeling van type 2 diabetes’ op donderdag 24 november in de Jaarbeurs te Utrecht. Aanmelden kan via www.zuivelsymposium.nl/diabetestype2. Prof. Hanno Pijl (Internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum) dr. Sabita Soedamah-Muthu (hoogleraar Humane Voeding, Wageningen), prof. Henk Bilo (Internist, Universitair Medisch Centrum Groningen) en Elise Kuipers (diëtist en lid Werkgroep NDF Voedingsrichtlijn 2015) zullen hun visie geven op het behandelen van diabetes type 2 en op de rol die diëtisten daarbij kunnen spelen. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd.

Over GfK
GfK biedt betrouwbare markt- en consumenteninformatie waardoor klanten betere beslissingen kunnen nemen. Over de hele wereld combineren meer dan 13.000 marktonderzoekexperts hun passie met de jarenlange onderzoekservaring van GfK. Hierdoor is GfK in staat om wereldwijde inzichten te koppelen aan lokale marktinformatie uit meer dan 100 landen. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën, zet GfK big data om in smart data. Hierdoor kunnen onze klanten hun concurrentievoordeel verbeteren en krijgen zij meer inzicht in de keuzes en ervaringen van hun consumenten. Voor meer informatie: www.gfk.com/nl

Over NZO
NZO is de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie. Gezonde voeding vormt samen met voldoende beweging de basis voor een gezond lichaam. Daarom doet de NZO onderzoek naar de gezondheidseffecten van melk en andere zuivelproducten en geeft het voorlichting aan gezondheidsprofessionals over zuivel als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor meer informatie: www.nzo.nl

Dit is een origineel bericht van NZO en GfK

4 REACTIES

    • Deze mensen moeten worden geholpen. Het gaat om voorlichting en de hulp van een goede diëtist die ze help hun leven, weer op orde te brengen

  1. Je hebt eigenlijk geen keus om je levensstijl te veranderen. Doordat ik suikers ben gaan vermijden is mijn medicijn gebruik om laag gegaan. Ik hoop zelfs zonder te kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in