Diabetes mellitus (diabetes type 1 en 2) is een probleem in ons land

Diabetes mellitus (diabetes type 1 en 2) is een probleem in ons land
Diabetes mellitus (diabetes type 1 en 2) is een probleem in ons land

Diabetes mellitus (diabetes type 1 en 2) is een steeds groter wordend probleem in ons land. Met de bevolking die steeds zwaarder wordt en als gevolg hiervan de ziekte Diabetes hierdoor gaat ontwikkelen. Dit geeft een druk geeft op de gezondheidszorg. In de volksmond heet dit suikerziekte.

Er zijn twee type diabetes:

  1. Diabetes type 1, onvoldoende productie van insuline;
  2. Diabetes type 2, het lichaam reageert niet goed op insuline.

Diabetes is een ziekte van het metabolisme. Het metabolisme is de manier waarop ons lichaam verteerd voedsel gebruikt voor energie en groei. Het meeste voedsel dat wordt verwerkt door onze organismen wordt afgebroken door spijsverteringssappen wordt glucose genoemd. Glucose is de brandstof van die ons lichaam.

Wanneer ons voedsel wordt verteerd,  zal de alvleesklier zorgen de productie van de juiste hoeveelheid insuline. Dit hormoon wordt aan het bloed afgegeven.

Bij mensen met diabetes, wordt weinig tot geen insuline geproduceerd of de lichaamscellen reageert niet juist op de insuline die wordt geproduceerd. De glucose wordt niet opgenomen wordt via de nieren afgevoerd in de urine.  Hierdoor verliest  het lichaam  haar voornaamste bron van brandstof.

Oorzaak diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem de insuline afbreekt. Het lichaam valt de cellen aan die insuline produceren en vernietigd deze. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op.

Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, want die regelt je bloedsuiker. Daarom kan de alvleesklier weinig tot geen insuline produceren. Deze mensen hebben behoefte aan dagelijkse injecties met insuline aan leven. Vijf tot tien procent van de gevallen van diabetes zijn type 1.

Het is nog steeds onduidelijk hoe diabetes type 1 ontstaat. Je kan hiervoor aanleg hebben of misschien is het ontstaan uit een virus of uit eiwitten in voerdingstoffen. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar diabetes type 1.

Er is genezing mogelijk als diabetes type 1 hebt, dit blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Oorzaak diabetes type 2

Het in is inmiddels duidelijk dat de kans op diabetes type 2 wordt veroorzaakt door:

  1. Overgewicht (obesitas);
  2. voedingspatroon;
  3. te weinig beweging;
  4. ouderdom;
  5. erfelijkheid (Zit het in de familie)

Diabetes mellitus epidemie

Door obesitas en het daaraan gekoppelde voedingspatroon groeit het aantal mensen dat type 2 diabetes steeds sneller.

Onbehandelde Diabetes mellitus lijdt tot ernstige gezondheidsproblemen. Gezondheidsproblemen zoals, hart en vaatziekten, blindheid, amputaties en uiteindelijk vroegtijdig overlijden.

Uit cijfers uit de VS blijkt dat twaalf miljoen Amerikanen zijn gediagnosticeerd op diabetes type 2 en een andere 5 miljoen  Amerikanen hebben diabetes, maar weten dit niet. En nog een andere 12 miljoenen Amerikanen zijn op hun weg naar het type 2 diabetes te ontwikkelen door overgewicht en ongezond eten. Geschat wordt dat tegen 2025, het aantal diabetici wereldwijd zal stijgen tot 380 miljoen.

En wat kan je hieraan doen?

Door gezond te gaan eten en overal ook te gaan bewegen, kun de kans verlagen dat je diabetes type 2 gaat ontwikkelen. Het volgen van een koolhydraat arm dieet, zal zeker hierbij helpen. Het aanpassen van je levensstijl kan je helpen om diabetes type 2 niet te krijgen.