Diabetes en gewichtsverlies: Afvallen helpt !!!

Diabetes en gewichtsverlies: Afvallen helpt !!!
Diabetes en gewichtsverlies: Afvallen helpt !!!

Wist je dat je ‘net een beetje diabeet‘ kunt zijn? De aandoening wordt technisch ‘pre-diabetes’ genoemd en wordt gekenmerkt door aanhoudend hoge bloedsuikerspiegels. Pre-diabetes is een ernstige aandoening, hoewel de symptomen zo subtiel kunnen zijn dat je niet merkt dat ze je leven beïnvloeden. Wat nog belangrijker is, het is een indicator dat er iets ernstig mis is met je lichaam. Onbehandeld zal meer dan 50% van degenen met de diagnose pre-diabetes binnen tien jaar diabetes type 2 ontwikkelen.

Als je arts je verteld hebt dat u een van de meer dan 1,2 miljoen Nederlanders diabetes hebben en er elke week 1000 bij komen.

Er zijn meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2.

In maart 2005 publiceerde de ADA de resultaten van het meerjarige Diabetes Prevention Project. In een studie die duizenden patiënten in het hele land volgde die waren gediagnosticeerd met pre-diabetes, ontdekte het Diabetes Prevention Project dat patiënten die een ‘matige’ hoeveelheid gewicht verloren, hun risico op het ontwikkelen van volledige diabetes met meer dan 58% verminderden. Nog bemoedigender was dat veel van die patiënten erin waren geslaagd om hun toestand om te keren en hun bloedsuikerspiegel lag ruim binnen normale bereiken.

Dit was een resultaat dat de onderzoekers niet hadden verwacht. Diabetes (en pre-diabetes) is het resultaat van veranderingen in cellen in de alvleesklier die de hoeveelheid insuline verminderen die ze kunnen produceren. Artsen hebben altijd geloofd dat die veranderingen onomkeerbaar zijn. Nu lijkt het onderzoek echter te suggereren dat afvallen met een gezonde balans tussen lichaamsbeweging en dieet die vroege schade veroorzaakt door diabetes daadwerkelijk kan genezen.

Hier is het nog betere nieuws. Die resultaten werden bereikt door mensen die ‘matige’ hoeveelheden gewicht verloren – van 5-7% van hun totale lichaamsmassa. Met andere woorden, als u 110 kilp weegt en bent gediagnosticeerd als pre-diabetisch, kan het verliezen van slechts 5 tot 10 kilo het risico op het ontwikkelen van volledige diabetes meer dan halveren en kan uw toestand volledig omkeren.

Hier zijn enkele tips voor gezond gewichtsverlies van de American Diabetes Association:

1. Houd je dieet in balans. Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in alle voedselgroepen, met de nadruk op granen, zetmeel en verse groenten en fruit. Voorbeelden zijn de schijf van vijf of het vergelijkbare DASH Dieet.

2. Leer je porties te beheersen. Portiecontrole is veel belangrijker dan het beperken van het voedsel dat je eet. Een ‘portie’ rauwe groenten kan aanzienlijk groter zijn dan een portie van dezelfde gekookte groenten.

3. Voeg vijf dagen per week een half uur per dag matige lichaamsbeweging toe aan je dagelijkse routine. Deze lichaamsbeweging kan gewoon wandelen zijn. Deze ene verandering in levensstijl leek de sleutel te zijn tot zowel gewichtsverlies als de gunstige effecten die daaruit voortvloeien. Het was het enige significante verschil tussen de twee groepen in de studie.

De resultaten van het Diabetes Prevention Project bevestigen alleen maar wat al jaren het beste advies is in dieetkringen – afvallen met een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging is de gezondste manier die er is.

Meer informatie over diabetes:

  1. Diabetes Fonds voor oplossingen voor diabetes, suikerziekte
  2. Het grijze gebied genaamd prediabetes | Maastricht UMC+ (mumc.nl)
  3. Prediabetes – Wikipedia
  4. American Diabetes Association | Research, Education, Advocacy
  5. Persbericht Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 (koolhydratendieet-info.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in