De triceps, of musculus triceps brachii (Latijn v “driehoofdige armstrekker”)

Close-up of triceps of an athletic, muscular and attractive man
Close-up of triceps of an athletic, muscular and attractive man

De triceps, of musculus triceps brachii is een grote spier aan de achterkant van de bovenste ledemaat van de mens. Het bestaat uit 3 delen: de mediale, laterale en lange kop. Het is de spier die voornamelijk verantwoordelijk is voor de verlenging van het ellebooggewricht (het strekken van de arm)

De triceps, of musculus triceps brachii (Latijn voor "driehoofdige armstrekker". CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=239920
De triceps, of musculus triceps brachii (Latijn voor “driehoofdige armstrekker”. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=239920

De lange kop komt voort uit de tuberculum infraglenoidale van de scapula. Het strekt zich distaal anterieur uit naar de teres minor en posterieur naar de teres major.

De mediale kop ontstaat proximaal in de humerus, net onder de groef van de radiale zenuw; van het dorsale (achter) oppervlak van de humerus; van het mediale intermusculaire septum; en het distale deel ervan komt ook voort uit het laterale intermusculaire septum. De mediale kop wordt meestal bedekt door de laterale en lange koppen en is alleen distaal zichtbaar op de humerus.

De laterale kop komt voort uit het dorsale oppervlak van de humerus, lateraal en proximaal van de groef van de radiale zenuw, van de grotere tuberkel tot aan het gebied van het laterale intermusculaire septum.

Elk van de drie bundels heeft zijn eigen motorneuron-subnucleus in de motorkolom in het ruggenmerg. De mediale kop wordt voornamelijk gevormd door kleine type I vezels en motor units, de laterale kop van grote type IIb vezels en motor units en de lange kop van een mengsel van vezeltypes en motor units. Er is gesuggereerd dat elke fascikel “kan worden beschouwd als een onafhankelijke spier met specifieke functionele rollen.”

De vezels convergeren naar een enkele pees om in te voegen op het olecranonproces van de ellepijp (hoewel sommige onderzoeken aangeven dat er meer dan één pees kan zijn)  en naar de achterwand van het kapsel van het ellebooggewricht waar bursae (kussenzakken ) komen vaak voor. Delen van de gemeenschappelijke pees straalt uit in de fascia van de onderarm en kan de anconeusspier bijna bedekken.

kr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in