Je moet goede wandelschoenen kiezen om blessures te voorkomen

Je moet goede wandelschoenen kiezen om blessures te voorkomen
Je moet goede wandelschoenen kiezen om blessures te voorkomen

Goede wandelschoenen hebben een paar dingen gemeen. Ze zijn comfortabel. Ze bieden voldoende demping voor de specifieke behoeften van jouw voet. Ze wrijven niet of veroorzaken geen blaren en ze zitten in je budget. Wandelschoenen moeten je ondersteunen om je wandeldoelen te bereiken, of je doel nu is om je 10.000 dagelijkse stappen te lopen of om deel te nemen aan een snel wandelevenement. Laten we eens kijken naar enkele eigenschappen van wandelschoenen waar je op moet letten tijdens het winkelen.

De teenbox

De teenbox is het deel van de schoen dat je tenen en het voorste deel van je voet omringt. Je teendoos moet breed genoeg zijn zodat je tenen de uiteinden van de schoenen niet raken en de zijkanten van de schoen niet wrijven. Te veel ruimte en je zult merken dat je voet niet de stabiliteit heeft die het nodig heeft. Je voet glijdt rond. Te weinig ruimte en je krijgt hot spots en blaren.

De boogsteun

Afhankelijk van de hoogte van je boog heb je mogelijk meer of minder boogondersteuning nodig. Kijk eens naar de onderkant van het paar schoenen dat je het vaakst draagt. Waar wordt de schoen gedragen? Is het versleten aan de binnenkant van je voet? De buitenkant? Als het aan de binnenkant versleten is, heb je misschien meer boogondersteuning nodig – aan de buitenkant en misschien heb je minder nodig.

Demping

Als je gewrichtsproblemen hebt of wat gewicht te verliezen hebt, overweeg dan schoenen met meer demping. Dit zal de impact van elke stap verminderen. Je zult in staat zijn om langer en sneller te lopen zonder pijnlijke gewrichten te ervaren. Houd er rekening mee dat wanneer je loopt, je hiel als eerste de grond raakt. Goede hieldemping kan een aanzienlijk verschil maken.

Gewicht

Schoenen kunnen extreem zwaar zijn. Hoe lichter de schoen, hoe minder extra gewicht je bij elke stap hoeft te verplaatsen. Natuurlijk, hoe meer demping je hebt, hoe zwaarder de schoen zal zijn. En lichtere schoenen zijn meestal duurder.

Ga op onderzoek uit naar het aanbod aan schoenen

Overweeg om naar een wandel- of hardloopschoenenwinkel te gaan. Een schoenpasexpert kan je op een loopband zien lopen en je een idee geven van hoe je voet slaat en welk type schoen het beste past. Als dat geen beschikbare optie is, probeer dan veel schoenen.

Loop er door de winkel en krijg een idee van hoe ze zich voelen. Let op wrijven en let op hoe je voet de grond raakt als je loopt. Als je jouw voet naar binnen of buiten voelt rollen, kunnen er enkele stabiliteitsproblemen met de schoen zijn.

Goede wandelschoenen kunnen duur zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kopen van het model van vorig jaar is een manier om geld te besparen. Houd er rekening mee dat wandelschoenen slijten. Je vervangt ze ongeveer elke 1000 kilometer. Als je vijf of meer kilometer per dag loopt, is dat elke 200 dagen een nieuw paar schoenen. Het vinden van een goed paar schoenen kan een groot verschil maken in je wandelprogramma. Besteed wat tijd aan het zoeken naar het paar dat bij je past.

Als je buiten loopt, ga je die schoenen sneller dragen dan wanneer je binnen loopt. Naar buiten lopen heeft voordelen, maar het brengt ook enkele veiligheidsproblemen met zich mee. In de volgende sectie bekijken we hoe je veilig kunt zijn als je buiten loopt.

Welke wandelschoen ik gebruik

Ik gebruik de wandelschoen van Merrell Moab, de reden hiervoor is, omdat ze stevig zijn, goed zitten en voor alle terreinsoorten gebruikt kunnen worden. Ze zijn wel prijzig, maar dit wordt gecompenseerd dat ze goed voor mijn voeten zijn en langer mee gaan. Je kan ze kopen via Bol.com of via decathlon.nl.

Wandelschoenen zijn een persoonlijke keus, dus kijk goed rond, laat je goed adviseren en als het mogelijk pas ze in een schoenwinkel. De online maat kan wel eens anders zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in