Darmproblemen bij het Atkins-dieet: constipatie en diarree

Darmproblemen bij het Atkins-dieet: constipatie en diarree
Darmproblemen bij het Atkins-dieet: constipatie en diarree

De voornaamste klacht van mensen die het Atkins-dieet volgen, betreft darmproblemen die ontstaan door het verminderen van koolhydraten. Deze problemen kunnen bestaan uit constipatie en diarree. Iedereen kan op een bepaald moment last hebben van deze symptomen, maar mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, zijn extra vatbaar.

Diarree tijdens de inductiefase van het Atkins-dieet

Vaak ervaren mensen diarree tijdens de eerste dagen van de inductiefase. Dit komt doordat het lichaam overtollige koolhydraten kwijtraakt. Het markeert ook het begin van het ketoseproces. Dus in feite is het ervaren van diarree aan het begin van het dieet een goed teken. Het geeft aan dat je op weg bent om een vetverbrandingsmachine te worden.

Constipatie door gebrek aan vezels in het koolhydraatarme dieet

Constipatie is een bijwerking van het gebrek aan vezels in het koolhydraatarme dieet. Volkoren granen, peulvruchten en fruit zijn de normale bronnen van voedingsvezels en deze zijn allemaal beperkt tijdens de eerste fasen van het Atkins-dieet.

Oplossingen en preventie voor darmproblemen bij het Atkins-dieet

Laat je echter niet afschrikken door deze problemen bij het koolhydraatarme dieet. Er zijn eenvoudige oplossingen die deze symptomen kunnen voorkomen en verhelpen, zodat je het dieetplan kunt blijven volgen.

Eet voldoende koolhydraatarme groenten

De eerste tip is om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid koolhydraatarme groenten in je dagelijkse voeding opneemt. In de inductiefase mag je maximaal 20 gram koolhydraten per dag eten. Dit komt ongeveer overeen met 3 kopjes saladegroenten. Sommige mensen zijn geneigd om hun koolhydraatgrammen te gebruiken voor kaas of kunstmatig gezoete frisdrank. Het eten van toegestane groenten is een essentieel onderdeel om de darmgezondheid te behouden tijdens het volgen van het Atkins-plan. Het is ook belangrijk om minimaal 8 glazen water van 250 ml per dag te drinken en te bewegen. Beide stappen kunnen helpen bij darmproblemen.

Verhoog je vezelinname en probeer vezelsupplementen

Als je specifiek last hebt van constipatie, zijn er veel methoden voor verlichting. Wanneer je overstapt van een dieet vol bewerkte en geraffineerde suikerproducten, heeft je lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van eten. Je moet ervoor zorgen dat je je vezelinname verhoogt met toegestane groenten en fruit (bepaalde soorten fruit zijn toegestaan na de initiële inductiefase). Je kunt ook een vezelsupplement proberen, zoals suikervrije Metamucil.

Eet voldoende vetten en oliën

Zorg ervoor dat je voldoende vetten en oliën eet. Constipatie kan het gevolg zijn van te weinig vet in je dieet. Het toevoegen van een eetlepel olijfolie of lijnzaadolie aan salades of andere groenten kan je darmgezondheid helpen. Probeer ook verschillende groenten in je salade op te nemen.

Verminder zoutinname indien nodig

Als deze tips niet werken, probeer dan alle zout uit je dieet te verwijderen voor een paar dagen. Dit omvat augurken, mosterd, dieetfrisdrank, ham, spek en kant-en-klare saladedressing. Dit zal je vochtretentie verminderen en kan soms helpen bij de stoelgang.

Aanpassing aan het Atkins-dieet en darmgezondheid

Intestinale problemen zijn gebruikelijk tijdens het eerste deel van het Atkins-dieet. Houd er echter rekening mee dat deze problemen binnen de eerste paar weken van de nieuwe manier van eten zullen verdwijnen. Als de problemen aanhouden, probeer dan de eerder genoemde tips om verlichting te krijgen.

conclusie

Het is belangrijk om te weten dat darmproblemen zoals constipatie en diarree veel voorkomende bijwerkingen zijn bij het starten van het Atkins-dieet. Door enkele eenvoudige aanpassingen te maken, zoals het verhogen van vezelinname, het nuttigen van voldoende vetten en oliën, en het verminderen van zoutinname indien nodig, kunnen deze problemen worden voorkomen en verholpen. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van eten en onthoud dat de darmproblemen meestal van korte duur zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in