Dark Patterns en Supplementen: Misleiding van Consumenten

Dark Patterns en Supplementen: Misleiding van Consumenten
Dark Patterns en Supplementen: Misleiding van Consumenten

Supplementen zijn populair bij mensen die hun gezondheid willen verbeteren, maar helaas maken sommige supplementfabrikanten gebruik van dark patterns om consumenten te misleiden en hun producten te verkopen. Dark patterns zijn technieken die bewust en opzettelijk worden gebruikt om consumenten te manipuleren om bepaalde acties uit te voeren of beslissingen te nemen die ze anders niet zouden hebben genomen.

Voorbeelden van dark patterns bij supplementen

 • Neppe claims: Sommige supplementfabrikanten maken neppe of misleidende claims over de werking van hun producten, zoals het beweren van genezing van ernstige ziekten, zonder enig bewijs.
 • Het afkraken van concurenten op fake gezondheidswebsite en een eigen product promoten.
 • Namaak testen, er wordt net gedaan of mensen kunnen mee doen aan een producttest, waarbij ze net doen alsof ze gratis producten krijgen. Dit is enkel maar voor de commercie en een namaak verhaal. Nog 12 plekken vrij………
 • Het verzinnen van Diëtisten en/of Dokters en/of mensen met een academische titel (astroturfing). Door beschermde titels te gebruiken kunnen bedrijf of individuen de schijn wekken dat hun producten of diensten veilig en effectief zijn, terwijl er in werkelijkheid geen medische of wetenschappelijke basis voor hun beweringen is. Dit kan consumenten misleiden en hun gezondheid in gevaar brengen.
 • Abonnementsvalkuilen: Sommige supplementenbedrijven bieden gratis proefmonsters aan, maar zonder dat consumenten het doorhebben, zitten ze vast aan een abonnement dat ze elke maand moeten betalen, tenzij ze zich actief afmelden.
 • Schaarste tactieken: Sommige supplementfabrikanten gebruiken schaarste tactieken om consumenten te dwingen snel te kopen door hen te vertellen dat het product bijna uitverkocht is of dat de aanbieding alleen vandaag geldig is.
 • Nudging: Sommige supplementfabrikanten creëren een gevoel van urgentie of schaarste om consumenten aan te zetten tot aankoop door hen te vertellen dat de voorraad beperkt is of dat de aanbieding alleen vandaag geldig is.

Waarom zijn deze praktijken verkeerd?

Deze praktijken zijn verkeerd omdat ze consumenten misleiden en hen laten geloven dat ze bepaalde voordelen zullen krijgen van het product, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Bovendien kunnen deze praktijken de gezondheid van consumenten in gevaar brengen als de producten niet voldoen aan de veiligheidsnormen of als de ingrediënten niet werken zoals beloofd.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen deze praktijken?

Het is belangrijk om altijd kritisch te zijn over de claims die supplementfabrikanten maken en om je eigen onderzoek te doen voordat je een supplement koopt. Controleer de ingrediënten en zoek naar wetenschappelijke studies die de werking van het supplement ondersteunen. Ook is het belangrijk om te kijken naar de betrouwbaarheid van de fabrikant en hun geschiedenis met klantenservice en retouren.

Conclusie

Dark patterns bij supplementen zijn een ernstig probleem dat consumenten kan misleiden en hun gezondheid kan schaden. Door kritisch te zijn over de claims en onderzoek te doen voordat je een supplement koopt, kun je jezelf beschermen tegen deze misleidende praktijken en ervoor zorgen dat je alleen supplementen gebruikt die veilig en effectief zijn. Het is ook belangrijk dat consumenten waakzaam blijven en deze praktijken melden bij de juiste instanties als ze ze tegenkomen.

De supplementenindustrie heeft regelgeving en toezicht, maar consumenten kunnen helpen om misstanden te melden en te voorkomen dat anderen in de toekomst worden misleid. Door bewust te zijn van dark patterns en deze te vermijden, kunnen consumenten ervoor zorgen dat ze alleen supplementen gebruiken die veilig en effectief zijn.

Bronnen:

 1. Ladipo, C., & Brevard, P. B. (2020). The State of the Dietary Supplement Industry: The Good, the Bad, and the Ugly. Journal of Dietary Supplements, 17(4), 362-369.
 2. Braun, L. A., Cohen, M., Cox, D. J., Eastman, C., Gershanik, J., Hart, J., & McNamee, J. (2018). The Dark Side of Supplements. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(9-10), 859-865.
 3. Food and Drug Administration. (n.d.). Dietary Supplements. Retrieved from https://www.fda.gov/food/dietary-supplements
 4. U.S. Federal Trade Commission. (n.d.). Dietary Supplements. Retrieved from https://www.consumer.ftc.gov/articles/0261-dietary-supplements
 5. Leidraad bescherming online consument Leidraad bescherming online consument | ACM.nl

3 REACTIES

 1. Het belang van de consument staat centraal. Consumenten hebben goede informatie nodig om te beslissen of ze een product of dienst willen kopen. Beïnvloeding mag, maar gaat te ver als uw tactieken de gemiddelde consument naar een keuze sturen die zij niet zou hebben gemaakt als zij weloverwogen had kunnen kiezen. U mag consumenten dus niet onbeperkt beïnvloeden in hun beslissingen. Hier treft u de uitgangspunten om misleiding te voorkomen in een online omgeving.

  Noem uw product of dienst alleen ‘gratis’ (of vergelijkbaar) als het waar is. Iets is niet ‘gratis’ als consumenten betalen met persoonsgegevens. Ook een app waarin aankopen mogelijk zijn is niet gratis. Vertel dit aan consumenten. Wek bovendien niet de indruk dat consumenten snel moet beslissen iets te kopen als dit niet waar is. Bijvoorbeeld door onterechte meldingen zoals:
  ‘er zijn nog maar enkele items beschikbaar’ of ‘aanbod is beperkte tijd geldig’. En tot slot: gebruik geen valse reviews.

  Presenteert u producten in een bepaalde volgorde, personaliseert u producten of prijzen of gebruikt u algoritmes? Vertel dat aan consumenten en leg uit hoe u dat doet. En tot slot: heeft u een consument betaald om een review te schrijven? Meld dat dan duidelijk.

  Consumenten moeten een weloverwogen keuze kunnen maken. Daarom moet essentiële informatie, zoals de prijs, meteen bij de start van elk aanbod duidelijk zijn. Andere belangrijke informatie moet u in ieder geval geven, vóórdat consumenten overgaan tot aankoop. Moeten consumenten een account aanmaken? Geef ook dan alle belangrijke informatie op tijd.

  Houd rekening met de beperkingen van consumenten in aandacht, energie en tijd. Speel niet in op kwetsbaarheden van consumenten om hen zo aan te sporen iets te kopen. Sommige groepen consumenten zijn extra kwetsbaar, bijvoorbeeld ouderen en kinderen. Wees u ervan bewust dat álle consumenten tijdelijk kwetsbaar kunnen zijn door bijzondere omstandigheden.

  https://www.acm.nl/nl/publicaties/eu-consumententoezichthouders-zien-veel-manipulatie-op-websites

 2. Goed en scherp artikel. Waar jullie en andere eerlijke websites, een beetje last van hebben dat zijn spammy backlinks van een aantal dubieuze supplementen groothandelaars en verkopers.
  Ik zal voor jullie hiervoor een stukje over dichten. Als je hulp wilt, jullie hebben mijn email en 06
  Je hebt vast wel eens gehoord van backlinks. Het zijn links van andere websites naar websites. En hoe meer van deze links, hoe hoger de website komt in de zoekresultaten van Google.

  Wat is backlink spamming?

  Backlink spamming is het onnatuurlijk of spammy verkrijgen van backlinks naar jouw website. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van links op websites die niet relevant zijn voor jouw website of door het automatisch plaatsen van links op grote aantallen websites. Het doel hiervan is om snel meer backlinks te krijgen en zo hoger te komen in de zoekresultaten.

  Je ziet dit in de ranking resultaten, dat bepaalde artikelen van deze websites ineens hoog scoren. Dit komt niet omdat het een goed artikel is, maar door de linkspam. Je zal nooit op één komen door deze werkwijze.

  Je kan er wel wat tegen doen en ik ga jullie helpen. In alle handeling zie je dark pattern. Met bijvoorbeeld niet bestaande Drs en diëtisten. Zo’n website is een proxy die echte het bedrijf probeert te beschermen.

  De reden dat artikelen hoog moeten score is dat supplementen verkopers er van moeten leven. Als je dit aangepakt, verliezen ze inkomsten en kunnen ze failliet gaan, ze zijn niet handig en zoeken geen compromis, niet slim. Ze hebben veel te verliezen en ze hebben weinig vrienden meer over. Er zijn ook andere spelers die mee kijken zoals de ACM en de NVWA. Vergeet niet, uit vertrouwde bron weet ik, dat deze meelezen. Maar vergeet niet ook deze proxy’s lezen mee.

  “Semper Fi” vrienden !

 3. Het opzetten van een neppe test op een gezondheidswebsite om gebruikers te misleiden is zeker een voorbeeld van een dark pattern. Dit is omdat het bedrog is en de gebruiker verkeerde informatie kan geven, waardoor hun besluitvorming wordt beïnvloed.

  Als een gezondheidswebsite een neppe test gebruikt om gebruikers te misleiden, kan dit ertoe leiden dat gebruikers verkeerde beslissingen nemen over hun gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het kopen van nutteloze supplementen of medicijnen die niet nodig zijn, het vermijden van noodzakelijke medische behandeling of het nemen van onnodige risico’s met hun gezondheid.

  Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het gebruik van gezondheidswebsites en om de bronnen en informatie te controleren die worden verstrekt. Zoek naar betrouwbare websites die informatie verstrekken op basis van wetenschappelijke studies en overleg bij twijfel met een medisch professional. Gezondheidstests moeten altijd gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis en methoden, en moeten door betrouwbare en gecertificeerde professionals worden uitgevoerd.

  Als je vermoedt dat een gezondheidswebsite een neppe test gebruikt, kun je dit melden bij de juiste instanties. Bijvoorbeeld bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in Nederland. Door het melden van deze praktijken kunnen consumenten elkaar beschermen en helpen voorkomen dat anderen worden misleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in