Courgette Koken

green zucchini
long green zucchini sliced on wooden table

Een courgette (ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten.
Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. Een courgette kan geel of groen zijn. Het behoort tot de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat. De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar ze kan ook rauw worden gegeten. Ook kan de vrucht in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden een courgette het best eetbaar als die niet te dik en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

Bereiding courgette

Stap 1: Pak een schilmesje
Stap 2: Snijd het kroontje van de courgette eraf
Stap 3: Was de courgette in water
Stap 4: Snijd de courgette in de lengterichting door
Stap 5: Snijd de courgette in parten

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren 3 minuten
Grillen 6 minuten
Koken 15 minuten
Stomen 15 minuten
Stoven 10 minuten
Wokken 2 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 5-7 dagen
Portie kleine eter 225 gram
Portie grote eter 275 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 79
Energie (kcal) 19
Eiwit totaal (g) 1.5
Koolhydraten totaal (g) 2.3
Vet totaal (g) 0.1
Voedingsvezel totaal (g) 1.1
Water (g) 94.3

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in