Coronavariant Omicron vermoedelijk in Nederland aangetroffen

Attention coronavirus COVID 2019.
Attention coronavirus COVID 2019.

Omicron variant is aangetroffen!! Op 26 november zijn 624 uit Zuid-Afrika terugkerende passagiers door GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Kennemerland op Schiphol getest op het coronavirus. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Deze passagiers zijn in isolatie. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gestuurd. Bij een aantal van de geteste personen is vermoedelijk de omicronvariant aangetroffen.

Verdere analyses door middel van het zogenaamde sequentieonderzoek worden nu door het RIVM uitgevoerd.  Met deze  analyses kan definitief vastgesteld worden of er sprake is van de variant omicron. Deze resultaten van alle verdachte testmonsters worden in de loop van zondag 28 november verwacht.

Oproep terugkerende reizigers uit omicron-risicolanden om zich te laten testen

Mensen die op maandag 22 november 2021 of daarna zijn teruggekeerd uit:
Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique, Zimbabwe, worden opgeroepen om zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben.

Voor de bestrijding van het virus is het belangrijk dat er snel meer bekend is over eigenschappen van deze variant. We willen bijvoorbeeld weten of de omicronvariant zich sneller verspreidt, wat de effectiviteit van de verschillende vaccins is tegen de omicronvariant, en of deze variant minder of meer ziekmakend is. In de komende periode zal verdiepend onderzoek in (inter) nationaal verband worden uitgevoerd.

Stop verdere verspreiding, houd je aan de maatregelen

Net als bij alle varianten van het coronavirus geldt ook bij de omnicronvariant: houd je aan de maatregelen.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Coronavariant Omicron vermoedelijk in Nederland aangetroffen 26 november 2021

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in