Collanol review en ervaringen: Werkt het ook?

Collanol review en ervaringen: Werkt het ook?
Collanol review en ervaringen: Werkt het ook?

In een wereld waar de zoektocht naar welzijn en een pijnvrij leven hoogtij viert, is de opkomst van Collanol een interessante ontwikkeling. Dit revolutionair gepresenteerde product belooft een nieuw tijdperk in de behandeling van gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen, een belofte die voor velen die worstelen met dergelijke aandoeningen, klinkt als muziek in de oren. Collanol, met zijn unieke samenstelling van speciaal 3D-collageen en micellaire curcumine, stelt voor om niet alleen symptomen te verlichten, maar ook om de onderliggende oorzaken van gewrichtspijn aan te pakken. Maar zijn deze claims een weerspiegeling van een medische doorbraak, of zijn ze slechts deel van een goed georkestreerde marketingstrategie?

Wat doet collageen?

Collageen, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, speelt een cruciale rol in verschillende aspecten van onze gezondheid:

 1. Structuur en Stevigheid van de Huid: Collageen helpt de huid zijn stevigheid en elasticiteit te behouden. Het bevordert de hydratatie van de huid en vermindert de verschijning van rimpels en fijne lijntjes.
 2. Gezondheid van Gewrichten en Botten: Collageen is een belangrijk onderdeel van gewrichtskraakbeen en draagt bij aan de sterkte en integriteit van botten. Het helpt de gewrichten soepel te bewegen en kan gewrichtspijn verminderen.
 3. Versterking van Nagels en Haar: Collageen kan helpen de nagels sterker te maken en haarverlies te verminderen. Het draagt bij aan de gezondheid en sterkte van zowel nagels als haar.
 4. Behoud van Spiertonus en Weefselherstel: Collageen ondersteunt spiergezondheid en helpt bij het behoud van spiertonus, vooral nuttig bij het ouder worden. Het speelt ook een rol in het genezingsproces van het lichaam, inclusief spier- en weefselherstel.
 5. Gezondheid van het Spijsverteringssysteem: Collageen kan de gezondheid van het maag-darmkanaal ondersteunen door de integriteit van de darmwand te behouden en bij te dragen aan het genezingsproces bij aandoeningen zoals lekkende darm.
 6. Algehele Weefselintegriteit: Collageen is essentieel voor de structuur en functie van bindweefsels die organen, gewrichten, pezen, ligamenten en bloedvaten ondersteunen.

Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van collageen in ons lichaam af, wat kan leiden tot een afname in huidelasticiteit, verschijning van rimpels, vermindering van de gewrichtsgezondheid en andere leeftijdsgerelateerde kwesties. Dit is waarom collageen vaak in supplementvorm wordt ingenomen om deze natuurlijke afname te compenseren.

Wat is de claim van de verkoper?

De claim van de verkoper van Collanol, is dat dit product een effectieve, niet-chirurgische oplossing biedt voor gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen. De belangrijkste beweringen over Collanol omvatten:

 1. Verbetering van Gewrichtsgezondheid en Mobiliteit: Collanol zou gewrichtspijn verminderen en de mobiliteit verbeteren. Dit zou voornamelijk te danken zijn aan het speciale 3D-collageen in het product.
 2. Stimulatie van Natuurlijke Collageenproductie: Het product zou het lichaam stimuleren om de natuurlijke productie van collageen type II te hervatten, wat zou leiden tot de reconstructie van gewrichtskraakbeen.
 3. Ontstekingsremmende Eigenschappen: Met de toevoeging van micellaire curcumine, claimt Collanol ontstekingen effectief te onderdrukken, wat bijdraagt aan pijnverlichting en verbeterde gewrichtsfunctie.
 4. Sneller Herstel: De DUOCAP™-technologie zou zorgen voor een gerichte afgifte van ingrediënten, wat het herstelproces zou versnellen.
 5. Efficiëntie en Gemak: De claim is dat slechts één capsule Collanol per dag volstaat om de gewenste resultaten te bereiken, onafhankelijk van geslacht of leeftijd.
 6. Bewezen Werkzaamheid door Klinische Studies: Er wordt beweerd dat de effectiviteit van Collanol is bevestigd door klinische studies.

Wat zijn de ingrediënten?

Volgens de verkoper bevat Collanol de volgende hoofdingrediënten:

 1. Speciaal 3D-Collageen: Dit zou een ongedenatureerd type II collageen zijn, dat behoudt de driedimensionele helixstructuur van het molecuul. Het wordt beweerd dat dit specifieke type collageen geschikt is voor gewrichtskraakbeen, pezen en ligamenten en dat het het lichaam stimuleert om zijn eigen collageen te produceren voor gewrichtsherstel.
 2. Micellaire Curcumine: Dit is een vorm van curcumine (het actieve ingrediënt in kurkuma) die bewerkt is tot nanopartikels om de biologische beschikbaarheid te verhogen. Curcumine staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, en in deze specifieke micellaire vorm zou het een veel hogere opname in het menselijk lichaam hebben dan gewoon kurkumapoeder.

De combinatie van deze ingrediënten wordt voorgesteld als een effectieve methode voor het verminderen van gewrichtspijn, het verbeteren van mobiliteit en het versnellen van het herstelproces. Het is echter belangrijk op te merken dat zonder onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en bevestiging van de gezondheidsclaims, deze informatie met een zekere mate van voorzichtigheid moet worden benaderd. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat u begint met nieuwe supplementen of behandelingen.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit Wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er wetenschappelijk bewijs is dat de claims over Collanol ondersteunt, met name wat betreft gewrichtspijn en mobiliteit:

 1. Verbetering van Gewrichtspijn en Mobiliteit: Een studie door Amitava N Mukherjee et al. (2023) toonde aan dat een combinatie van UC-II, natriumhyaluronaat en curcumine effectief de symptomen van osteoartritis verbeterde, inclusief pijn, stijfheid en fysieke functie (Mukherjee et al.). Dit ondersteunt de bewering dat Collanol gewrichtspijn kan verminderen en mobiliteit kan verbeteren.
 2. Ontstekingsremmende Eigenschappen: Nafiseh Shokri-Mashhadi et al. vonden dat curcumine, een bestanddeel van Collanol, een positieve impact kan hebben op symptomen van osteoartritis, waaronder gewrichtspijn en mobiliteit (Shokri-Mashhadi et al.).
 3. UC-II in Collanol: Onderzoek door O. A. Shavlovskaya et al. toonde de effectiviteit en veiligheid van ongedenatureerd type II collageen (UC-II) in het verminderen van pijn symptomen van osteoartritis, het onderdrukken van ontsteking en het verbeteren van gewrichtsfunctie aan (Shavlovskaya et al.).
 4. Combinatie van Bioactieve Stoffen: M. Hemshekhar et al. (2021) ontdekten dat een combinatie van biobeschikbare curcumine, vitamine D3 en omega-3 vetzuren aanzienlijk de ontwikkeling en ernst van collageen-geïnduceerde artritis vertraagden (Hemshekhar et al.).
 5. Werkzaamheid in Dieren: Een studie door M. Cabezas et al. (2022) gaf aan dat er ondersteuning is voor de claims over Collanol (UC-II®) voor gewrichtspijn en mobiliteit bij honden met degeneratieve gewrichtsaandoening (Cabezas et al.).
 6. Breedspectrum Veiligheid en Werkzaamheid: Y. Shiojima et al. (2022) meldden dat ongedenatureerd type II collageen, het actieve ingrediënt in Collanol, gewrichtsgezondheid, flexibiliteit en mobiliteit verbeterde, en breedspectrum veiligheid en klinische werkzaamheid heeft (Shiojima et al.).

Deze bevindingen geven aan dat er substantieel wetenschappelijk bewijs is dat de claims over Collanol ondersteunt, vooral met betrekking tot de verbetering van gewrichtspijn en mobiliteit. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van dergelijke supplementen kan variëren afhankelijk van individuele omstandigheden en dat medisch advies altijd moet worden ingewonnen voordat men begint met een nieuw supplement.

Reconstructie van gewrichtskraakbeen

De bewering dat een speciale stof de natuurlijke productie van collageen type II kan stimuleren om gewrichtskraakbeen te reconstrueren, klinkt veelbelovend, maar het is belangrijk deze bewering te toetsen aan de huidige stand van de wetenschap:

Uit de verzamelde gegevens blijkt dat er enig bewijs is ter ondersteuning van de claim dat undenatureerd type II collageen het lichaam kan stimuleren om de natuurlijke productie van type II collageen te hervatten voor de reconstructie van gewrichtskraakbeen:

 1. Effectiviteit van Undenatureerd Type II Collageen: Onderzoekers zoals O. Gromova, I. Torshin, A. Lila, en O. A. Shavlovskaya hebben aangetoond dat undenatureerd type II collageen effectief is in het versnellen van kraakbeenregeneratie en het verminderen van pijn bij osteoartritis en subklinische gewrichtsdysfunctie (Gromova et al., 2022). Dit ondersteunt het idee dat dit type collageen kan bijdragen aan het herstel van beschadigd kraakbeen.
 2. Klinische Studies en Patiëntresultaten: Er zijn klinische studies die de effectiviteit van undenatureerd type II collageen bevestigen. Bijvoorbeeld, onderzoek door Y. Shiojima et al. toonde aan dat regelmatige inname van undenatureerd type II collageen afgeleid van kippenborstbeen kraakbeen knieflexibiliteit en mobiliteit verbeterde, knie- en onderrugpijn verminderde, en positieve effecten had op motorfuncties zoals lopen en traplopen (Shiojima et al., 2022).
 3. Veiligheid en Werkzaamheid: Studies hebben ook de veiligheid en werkzaamheid van undenatureerd type II collageen aangetoond, met significante verminderingen in pijn, stijfheid en verbetering van fysieke activiteiten bij personen met osteoartritis (Tjandra et al., 2023).

Hoewel deze studies bemoedigend zijn, is het belangrijk om op te merken dat de term ‘3D-collageen’ niet specifiek wordt vermeld in de beschikbare literatuur. De algemene term ‘collageen’ en in het bijzonder undenatureerd type II collageen lijkt te zijn onderzocht. Ook moet worden opgemerkt dat, hoewel er positief bewijs is, de term ‘onomstotelijk’ mogelijk te sterk is in dit verband, gezien het feit dat medisch en wetenschappelijk onderzoek voortdurend evolueert en nieuwe inzichten kan bieden. Het is altijd aan te raden om medisch advies in te winnen voor het gebruik van voedingssupplementen, vooral in relatie tot specifieke gezondheidsaandoeningen zoals gewrichtsaandoeningen.

Waar zit collageen in?

Collageen is te vinden in verschillende voedselbronnen en supplementen. Hier zijn enkele natuurlijke bronnen van collageen:

 1. Dierlijke Bronnen:
  • Bottenbouillon: Gemaakt door dierlijke botten en bindweefsel lang te koken. Deze bouillon is een rijke bron van natuurlijk collageen.
  • Vlees met Bindweefsel: Vlees dat veel bindweefsel bevat, zoals stoofvlees of stukken met veel pezen, levert collageen.
  • Gelatine: Gelatine, gebruikt in geleiachtige desserts en bepaalde snoepjes, is afgeleid van gekookt collageen en is een goede bron.
 2. Vis en Zeevruchten:
  • Visgraten en -huid: Vissen, vooral de huid, zijn rijk aan collageen. Zalm en makreel zijn bijzonder goede bronnen.
  • Schaaldieren: De schelpen van schaaldieren zoals garnalen, krab en kreeft bevatten ook collageen.
 3. Eiwitrijke Voedingsmiddelen:
  • Hoewel deze voedingsmiddelen geen collageen bevatten, zijn ze rijk aan de aminozuren die nodig zijn voor de productie van collageen in het lichaam, zoals rood vlees, kip, eieren, zuivelproducten en soja.
 4. Plantaardige Bronnen:
  • Hoewel planten geen collageen bevatten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen die de collageenproductie in het lichaam kunnen ondersteunen, zoals vitamine C-rijke voedingsmiddelen (citrusvruchten, bessen, groene bladgroenten), koperrijke voedingsmiddelen (noten, zaden, volkoren) en proline-rijke voedingsmiddelen (kool, asperges, champignons).
 5. Collageensupplementen:
  • Deze zijn vaak afgeleid van dierlijke bronnen (zoals runderen, varkens of vis) en zijn beschikbaar in poeder-, capsule- of vloeibare vorm.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het eten van collageenrijke voedingsmiddelen of het nemen van supplementen niet noodzakelijkerwijs betekent dat het collageen direct in de huid of gewrichten wordt opgenomen. Het lichaam breekt het collageen af in aminozuren die dan gebruikt kunnen worden om nieuw collageen en andere eiwitten te synthetiseren.

Voorkomen van Collageenafbraak

Het behoud van de collageenintegriteit in ons lichaam is cruciaal voor de gezondheid van onze huid, gewrichten en algehele welzijn. Collageen, dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid, kan door verschillende factoren worden afgebroken. Een effectieve manier om de collageenafbraak te verminderen, is door de blootstelling aan zonlicht te beperken. UV-straling kan de structuur van collageen beschadigen, wat leidt tot vroegtijdige veroudering en rimpels. Het gebruik van zonnebrandcrème en beschermende kleding is essentieel om de huid tegen deze schadelijke stralen te beschermen.

Roken is een andere vijand van collageen. De chemicaliën in sigarettenrook beschadigen de collageen- en elastinevezels in de huid, resulterend in verminderde huidelasticiteit en verhoogde rimpelvorming. Het stoppen met roken heeft een direct positief effect op de gezondheid van uw huid en kan verdere collageenschade voorkomen.

Een hoge suikerinname kan ook negatieve gevolgen hebben voor collageen. Suiker veroorzaakt glycatie, een proces waarbij suikermoleculen zich hechten aan en de collageenvezels beschadigen, wat resulteert in stijve en minder elastische huid.

Naast deze beschermende maatregelen is een gezonde levensstijl van essentieel belang. Voldoende slaap ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid, inclusief de productie en het onderhoud van collageen. Hydratatie speelt ook een sleutelrol; door voldoende water te drinken blijft de huid gehydrateerd, wat bijdraagt aan de gezondheid en elasticiteit van de huid. Een evenwichtig dieet, rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen, ondersteunt bovendien de collageenproductie en beschermt tegen oxidatieve stress, wat kan leiden tot collageenafbraak. Door deze stappen te volgen, kunt u de gezondheid van uw collageen behouden en daarmee bijdragen aan een gezonde, veerkrachtige huid en een sterk lichaam.

Herkomst product

De oorsprong en samenstelling van dit product blijven een raadsel. Het gebrek aan transparantie op de website over waar en hoe het wordt geproduceerd, roept serieuze vragen op over de naleving van HACCP-richtlijnen. Deze ondoorzichtigheid, gecombineerd met het feit dat het product uitsluitend online verkrijgbaar is, wijst op een potentieel risico voor consumenten. Zonder duidelijke informatie over de ingrediënten en het productieproces, blijft de veiligheid en betrouwbaarheid van dit product twijfelachtig.

Conclusie

De wereld van gezondheidssupplementen is vaak een mijnenveld van ongegronde claims en ondoorzichtige informatie, een situatie die treffend wordt geïllustreerd door de opkomst van Collanol. Ondanks de veelbelovende beloften om gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen aan te pakken, roept de onduidelijke herkomst en samenstelling van dit product ernstige twijfels op. Zonder heldere informatie over ingrediënten, productieprocessen, of naleving van HACCP-standaarden, bevinden consumenten zich in een risicovolle situatie. De exclusieve online verkoop en het gebrek aan transparantie op de website over de oorsprong en vervaardiging van het product vergroten de zorgen over de betrouwbaarheid en veiligheid. In een wereld waar gezondheid op de voorgrond staat, is het cruciaal om kritisch en waakzaam te blijven ten aanzien van producten zoals Collanol.

Deze ambitieuze beloftes vereisen echter een grondige beoordeling en kritische analyse van wetenschappelijk bewijs. Hoewel er enig bewijs is dat de voordelen van zijn ingrediënten ondersteunt, is het essentieel om te benadrukken dat een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet rijk aan natuurlijke collageenbronnen, vaak de beste benadering is. Supplementen kunnen nuttig zijn, maar ze zijn geen vervanging voor de voedingswaarden en gezondheidsvoordelen van natuurlijke voeding.

Wij raden mensen aan, om voorzichtig te zijn en zich te richten op bewezen en transparante gezondheidsoplossingen. In het licht van deze onzekerheden is het essentieel om medisch advies in te winnen alvorens over te gaan tot aanschaf en gebruik van dergelijke supplementen, vooral als de claims te mooi lijken om waar te zijn.

3 REACTIES

 1. Ja, in de Europese Unie, waar Nederland deel van uitmaakt, is het vereist dat voedingssupplementen zoals Collanol, die gezondheidsclaims maken, deze claims onderbouwen met wetenschappelijk bewijs conform de EU-regelgeving. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is verantwoordelijk voor de beoordeling van wetenschappelijke onderbouwing achter de gezondheidsclaims die op voedingsmiddelen en supplementen worden gemaakt.

  Dit betekent dat als Collanol specifieke gezondheidsvoordelen claimt, zoals verbetering van gewrichtsgezondheid en mobiliteit, deze claims moeten worden ondersteund door geldig en betrouwbaar wetenschappelijk bewijs. Het bedrijf achter Collanol moet in staat zijn om studies en onderzoeksresultaten te overleggen die deze claims ondersteunen. Deze vereiste is ingesteld om consumenten te beschermen tegen misleidende of ongegronde claims over producten.

  Het proces voor het goedkeuren van gezondheidsclaims in de EU is strikt. Een bedrijf moet gedetailleerde dossiers indienen bij de EFSA, inclusief alle relevante wetenschappelijke studies die de claim ondersteunen. De EFSA beoordeelt deze bewijzen op hun merites, kijkt naar de kwaliteit van het onderzoek, de methodologie, de resultaten, en de relevantie van de studies voor de gemaakte gezondheidsclaims. Alleen gezondheidsclaims die door dit proces zijn goedgekeurd, mogen op productetiketten en in marketingmateriaal worden gebruikt binnen de EU.

  Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel er wetenschappelijk bewijs kan zijn dat sommige ingrediënten in Collanol effectief zijn voor bepaalde gezondheidsvoordelen, dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat deze claims automatisch door de EFSA zijn goedgekeurd. Consumenten moeten kritisch blijven en, indien nodig, professioneel medisch advies inwinnen voordat zij nieuwe supplementen aan hun dieet toevoegen.

  Collanol wordt verkocht via Facebookreclame en je wordt door verwezen naar Amazon. Amazon is geregistreerd in Luxemburg. Ik vind het een beetje dubieus product. Je kan niet bijvoorbeeld niet naar de reclamecode commissie in Nederland omdat het onder het recht van Luxemburg valt.

 2. Duidelijke uitleg.
  Jammer dat het supplement niet betrouwbaar blijkt te zijn, ik had gehoopt dat het mij van de pijn af kon helpen!
  Heel gezond eten doe ik al, maar tt nu toe blijft mijn lichaam veel pijn doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in