Collageen: wat is het, waarom is het belangrijk ?

Collageen: wat is het, waarom is het belangrijk en hoe krijg je het binnen?
Collageen: wat is het, waarom is het belangrijk en hoe krijg je het binnen?"

Collageen is een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam en heeft vele belangrijke functies. Het is onder andere verantwoordelijk voor de sterkte en elasticiteit van huid, haren, nagels en botten. Ook speelt het een belangrijke rol in het gezond houden van gewrichten en pezen.

Collageen wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar de productie hiervan neemt af naarmate we ouder worden. Hierdoor kunnen tekenen van veroudering, zoals rimpels en slappe huid, zichtbaarder worden. Ook kan een tekort aan collageen leiden tot problemen met gewrichten en pezen.

Gelukkig zijn er manieren om de collageenproductie in het lichaam te ondersteunen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren, groenten en fruit, zijn rijk aan voedingsstoffen die de collageenproductie kunnen bevorderen. Ook collageensupplementen zijn verkrijgbaar, hoewel het bewijs voor de effectiviteit hiervan nog beperkt is.

Het is belangrijk om te weten dat collageen alleen van binnenuit kan worden aangevuld. Beautyproducten die beweren collageen aan de huid toe te voegen, hebben geen effect omdat deze moleculen te groot zijn om door de huidbarrière te dringen.

Collageen is een belangrijk eiwit in het menselijk lichaam en speelt een rol bij de sterkte en elasticiteit van huid, haren, nagels en botten. De productie van collageen neemt af naarmate we ouder worden, maar deze kan worden ondersteund door voeding en eventueel collageensupplementen. Beautyproducten die beweren collageen aan de huid toe te voegen, hebben geen effect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in