Cleanfit detoxformule Review en Ervaringen: Misleidende Claims

Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule: Gepromoot voor leverdetox en gewichtsverlies, maar mist solide wetenschappelijke onderbouwing; €39 per maandvoorraad.
Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule: Gepromoot voor leverdetox en gewichtsverlies, maar mist solide wetenschappelijke onderbouwing; €39 per maandvoorraad.

De Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule of te wel de Cleanfit detoxformule , geprijsd op €39 voor een maandvoorraad, wordt agressief gepromoot op sociale media met schreeuwerige claims over gewichtsverlies en detox van de lever. Deze claims zijn echter niet gestoeld op degelijke wetenschappelijke fundamenten. Het product speelt in op de angsten en onwetendheid van consumenten, door een noodzaak te suggereren voor supplementen die de natuurlijke detoxfuncties van een gezonde lever zouden ondersteunen—een orgaan dat in werkelijkheid geen hulp behoeft om zijn werk efficiënt uit te voeren. Dit marketinggedrag is niet alleen misleidend maar neigt naar exploitatie van consumenten die op zoek zijn naar snelle gezondheidsoplossingen.

Claim Cleanfit detoxformule

De verkoper claimt dat de Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule kan helpen bij het afvallen, energie verhogen, en de leverfunctie optimaliseren door het lichaam te detoxen van gifstoffen. Hieronder worden enkele twijfelachtige aspecten van deze claims belicht:

Verband tussen leverfunctie en gewichtsverlies

 • Claim: Een aangetaste leverfunctie is de enige gemeenschappelijke factor bij alle mensen met overgewicht, en een optimale leverfunctie is vaak te vinden bij slanke mensen.
 • Twijfelachtig: Deze claim simplificeert de complexe realiteit van overgewicht en obesitas, die door veel verschillende factoren worden beïnvloed, zoals genetica, dieet, lichaamsbeweging en levensstijl. Hoewel er een verband bestaat tussen levergezondheid en metabolisme, is het misleidend om te suggereren dat leverfunctie de enige factor is die overgewicht bepaalt.

Effectiviteit van de ingrediënten voor gewichtsverlies

 • Claim: De combinatie van kurkuma, mariadistel en BioPerine® bevordert gewichtsverlies.
 • Twijfelachtig: Hoewel deze ingrediënten enige gezondheidsvoordelen kunnen bieden, zoals ondersteuning van levergezondheid en mogelijke ontstekingsremmende effecten, is het bewijs dat ze significant gewichtsverlies veroorzaken beperkt en inconsistent. Vooral de claim dat deze specifieke combinatie van ingrediënten significant gewichtsverlies kan bewerkstelligen, ontbeert sterk wetenschappelijk bewijs.

Detoxificatie van het lichaam

 • Claim: Het product reinigt het lichaam van alle chemicaliën en gifstoffen waaraan men wordt blootgesteld via voedsel, drugs, alcohol en het milieu.
 • Twijfelachtig: De claim dat supplementen nodig zijn om het lichaam te ‘detoxen’ is twijfelachtig, omdat de lever en nieren al effectief gifstoffen verwerken en elimineren in een gezond lichaam. De marketing rond detoxen kan misleidend zijn, aangezien er weinig bewijs is dat extra supplementen nodig zijn voor dit proces, tenzij in gevallen van specifieke medische aandoeningen.

Wetenschappelijke onderbouwing

 • Claim: Wetenschappers hebben een onbekende oorzaak van hardnekkig buikvet ontdekt die gerelateerd is aan leverfunctie.
 • Twijfelachtig: De claim dat er een recente wetenschappelijke ontdekking is die direct leverfunctie koppelt aan de mogelijkheid om buikvet te verliezen, lijkt overdreven zonder directe referenties naar specifieke studies of peer-reviewed onderzoek dat dit onderschrijft.
Geen wetenschappelijke basis: Cleanfit detoxformule mist valide onderzoek om claims over leverdetox en gewichtsverlies effectief te ondersteunen.
Geen wetenschappelijke basis: Cleanfit detoxformule mist valide onderzoek om claims over leverdetox en gewichtsverlies effectief te ondersteunen.

Wat zijn de ingrediënten?

De Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule bevat de volgende ingrediënten:

 1. Kurkuma (Curcuma longa): Dit kruid wordt veel gebruikt in de keuken en traditionele geneeskunde en staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
 2. Mariadistel (Silybum marianum): Mariadistel is een plant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn potentieel gunstige effecten op de lever. Het actieve bestanddeel, silymarine, wordt verondersteld de lever te ondersteunen.
 3. BioPerine® (zwarte peper extract): Dit extract wordt gewonnen uit zwarte peper en is bedoeld om de opname van andere supplementen en voedingsstoffen in het lichaam te verbeteren.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Hoewel de ingrediënten in de Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden, vooral bij overmatig gebruik of wanneer ze door bepaalde groepen mensen worden ingenomen. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van de hoofdingrediënten:

Kurkuma

Maagklachten: Kurkuma kan bij sommige mensen maagirritatie veroorzaken, vooral bij hoge doses.

Galblaasproblemen: Kurkuma kan de galblaas stimuleren; mensen met galblaasziekten wordt soms geadviseerd kurkuma te vermijden.

Bloedverdunnend effect: Kurkuma heeft een bloedverdunnende werking, wat problematisch kan zijn voor mensen die al bloedverdunners gebruiken.

Mariadistel

Laxerend effect: In sommige gevallen kan mariadistel een laxerend effect hebben.

Allergische reacties: Mensen die allergisch zijn voor de Asteraceae/Compositae plantenfamilie (die bijvoorbeeld madeliefjes, chrysanten en ambrosia omvat) kunnen ook allergisch zijn voor mariadistel.

Interactie met medicijnen: Mariadistel kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder medicijnen voor allergie, hoge cholesterol en angst.

BioPerine® (zwarte peper extract):

Verhoogde biobeschikbaarheid: Hoewel dit over het algemeen als een voordeel wordt beschouwd, kan het de effecten en bijwerkingen van andere medicijnen versterken door de opname ervan te verbeteren.

Maagklachten: Net als kurkuma kan zwarte peper irritatie in de maag veroorzaken bij sommige mensen.

Geen informatie over bijwerkingen: Cleanfit detoxformule vermeldt geen potentiële negatieve effecten of gezondheidsrisico's van het product.
Geen informatie over bijwerkingen: Cleanfit detoxformule vermeldt geen potentiële negatieve effecten of gezondheidsrisico’s van het product.

Wat is het wetenschappelijk bewijs?

Het idee dat supplementen zoals de Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule noodzakelijk zijn om de lever te ‘detoxen’ en daardoor bijdragen aan gewichtsverlies en verbeterde energieniveaus, mist een solide wetenschappelijke basis. De lever is van nature een uiterst effectieve detox-machine, volledig uitgerust om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen zonder de hulp van over-the-counter supplementen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft consequent aangetoond dat de lever en de nieren zeer capabel zijn in het afbreken en elimineren van toxines die het lichaam binnendringen door normale consumptie en blootstelling. Het menselijk lichaam heeft geëvolueerd met krachtige systemen voor het omgaan met giftige stoffen, en de suggestie dat een gezonde lever extra ondersteuning nodig heeft van een supplement is misleidend en ongegrond.

Wat betreft de specifieke ingrediënten van de formule:

 1. Kurkuma heeft enige bekendheid als ontstekingsremmer, maar de directe impact ervan op de leverfunctie en gewichtsverlies is niet zo duidelijk of revolutionair als beweerd. De hoeveelheden curcumine (het actieve bestanddeel van kurkuma) die nodig zijn om significante gezondheidseffecten te hebben, zijn veel groter dan wat normaal gesproken door supplementen wordt geleverd.
 2. Mariadistel wordt vaak geprezen om zijn leverbeschermende eigenschappen, voornamelijk door het antioxidant silymarine. Hoewel er enige ondersteuning is voor de potentie van mariadistel bij de behandeling van bepaalde leverziekten, is het geen wondermiddel en is het verre van noodzakelijk voor iemand met een gezonde lever.
 3. BioPerine®, een extract van zwarte peper, bevordert de absorptie van kurkuma. Echter, de toegevoegde waarde in de context van leverdetoxificatie en energieverhoging blijft twijfelachtig en slecht ondersteund door klinisch bewijs.

De agressieve marketing van detox-supplementen zoals Cleanfit speelt in op de ongegronde angsten en misvattingen van consumenten over ’toxines’ en de behoefte aan externe interventies om gezond te blijven. Dergelijke claims zijn niet alleen wetenschappelijk ongefundeerd maar kunnen ook potentiële gebruikers afleiden van effectievere gezondheidsstrategieën zoals dieet, lichaamsbeweging, en echte medische zorg.

Samengevat is er geen  bewijs dat deze supplementen noodzakelijk of zelfs nuttig zijn voor de beweerde doeleinden. De lever heeft geen externe ‘detox’ supplementen nodig om zijn functies effectief uit te voeren, en het promoten van dergelijke producten als essentieel of nuttig is een misleidende praktijk die de wetenschappelijke realiteit negeert.

Cleanfit gebruikt manipulatieve technieken zoals angstzaaien, vage claims en urgentie om consumenten tot aankoop te verleiden.
Cleanfit gebruikt manipulatieve technieken zoals angstzaaien, vage claims en urgentie om consumenten tot aankoop te verleiden.

Misleidende verklaringen van de verkoper

De marketingclaims van de verkoper rond de Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule bevatten verschillende misleidende verklaringen die niet volledig worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten van zorg:

 1. Overmatige vereenvoudiging van overgewicht en leverfunctie: De verkoper beweert dat een aangetaste leverfunctie de enige gemeenschappelijke factor is bij alle mensen met overgewicht, en dat een optimale leverfunctie vaak wordt gevonden bij slanke mensen. Deze uitspraak is problematisch omdat overgewicht een multifactoriële aandoening is die wordt beïnvloed door een scala aan factoren zoals genetica, voeding, lichaamsbeweging, en sociale omgeving. Terwijl levergezondheid zeker belangrijk is, is het niet de enige determinant van lichaamsgewicht. De simplificatie dat leverfunctie de primaire oorzaak van obesitas is, negeert andere cruciale aspecten van gewichtsbeheersing en gezondheid.
 2. Onduidelijke beweringen over wetenschappelijke ontdekkingen: De verkoper refereert aan ontdekkingen door een “gewaardeerd team van wetenschappelijke onderzoekers” zonder specifieke details te geven over de studies, publicaties of de wetenschappers zelf. Dit gebrek aan transparantie maakt het moeilijk voor consumenten om de geloofwaardigheid van de claims te verifiëren.
 3. Misbruik van het concept ‘detox’: De term “detox” wordt vaak gebruikt in de marketing van gezondheidsproducten, maar medisch gezien hebben gezonde lever en nieren voldoende capaciteit om het lichaam te ontgiften zonder hulp van supplementen. De implicatie dat supplementen noodzakelijk zijn voor de detoxificatie is misleidend en overschrijdt de werkelijke behoeften voor de meeste gezonde individuen.
 4. Misleidende implicaties over producteffectiviteit: Het product wordt gepromoot met de suggestie dat het de lever reinigt, wat direct zou leiden tot gewichtsverlies en verbeterde energieniveaus. Hoewel de ingrediënten zoals kurkuma en mariadistel enige gezondheidsvoordelen kunnen bieden, zoals het ondersteunen van de levergezondheid, is er geen sluitend bewijs dat deze ingrediënten significant gewichtsverlies of energietoename veroorzaken zoals geïmpliceerd wordt.
 5. Gebrek aan aandacht voor potentiële bijwerkingen: De verkoper benoemt de voordelen van het supplement zonder adequaat te adresseren dat ingrediënten zoals kurkuma en mariadistel bijwerkingen kunnen hebben, zoals interacties met medicijnen en invloed op medische aandoeningen. Dit kan belangrijke gezondheidsrisico’s opleveren, vooral voor consumenten met bestaande gezondheidsproblemen of die bepaalde medicaties gebruiken.

Dark patterns of manipulatieve technieken van Cleanfit

De advertentietekst van Cleanfit.nl vertoont verschillende “dark patterns” of manipulatieve technieken die bedoeld zijn om consumenten tot aankoop te verleiden, vaak door misleidende informatie of psychologische trucs. Hier zijn enkele voorbeelden van deze tactieken in de gegeven tekst:

 1. Fearmongering: De advertentie speelt in op angsten over gezondheid door te suggereren dat een niet-optimale lever de schuld is van veelvoorkomende problemen zoals vermoeidheid en hardnekkig buikvet. Dit zet druk op consumenten om het product te kopen uit angst voor negatieve gezondheidsgevolgen.
 2. Misbruik van wetenschappelijk jargon: De tekst refereert aan vage en niet-gespecificeerde wetenschappelijke ontdekkingen door een ‘gewaardeerd team van wetenschappelijke onderzoekers’, wat de indruk wekt van een wetenschappelijke consensus of validatie die in werkelijkheid niet bestaat.
 3. Urgency & Scarcity: De advertentie creëert een gevoel van urgentie met tijdelijke kortingen en de suggestie dat men direct moet beginnen (“Ja, Ik Wil Direct Beginnen”) om te profiteren van de gezondheidsvoordelen, wat kan leiden tot impulsieve aankoopbeslissingen.
 4. Testimonials en anekdotisch bewijs: Door het gebruik van persoonlijke verhalen en getuigenissen, zoals van Tessa, Tanja, en Peter, probeert de advertentie de effectiviteit van het product te bewijzen met individuele successen, wat niet representatief hoeft te zijn voor de ervaring van de gemiddelde gebruiker.
 5. Bandwagon effect: De claim dat “veel 40-plussers in Nederland en België” het product gebruiken kan consumenten het gevoel geven dat ze achterlopen of iets missen als ze niet meedoen.
 6. Vage en brede gezondheidsclaims: Door termen als “natuurlijk antioxidant” en “draagt bij aan de spijsvertering” te gebruiken, profiteert de tekst van de brede en vaak ongecontroleerde interpretatie van wat deze voordelen concreet inhouden.
 7. Onrealistische en ongeverifieerde resultaten: De advertentie belooft significante gezondheidsvoordelen, zoals verlies van buikvet en verbeterde energieniveaus, zonder dit te ondersteunen met betrouwbaar bewijs of waarschuwingen voor potentiële ineffectiviteit.
 8. No-risk guarantee: De geld-terug-garantie kan consumenten een vals gevoel van zekerheid geven, wat hen kan overhalen om het product te proberen onder het mom van “niets te verliezen”.

Deze technieken kunnen consumenten misleiden en zijn ontworpen om de verkoop te maximaliseren zonder noodzakelijkerwijs rekening te houden met het welzijn of de geïnformeerde keuze van de consument.

Conclusie

De Cleanfit Kurkuma & Mariadistel Formule, die voor €39 per maandvoorraad wordt verkocht, is een voorbeeld van hoe bedrijven de kwetsbaarheden van consumenten exploiteren met ongefundeerde gezondheidsclaims. Deze formule wordt gepromoot met de belofte van gewichtsverlies en een verbeterde leverdetox, claims die echter niet ondersteund worden door overtuigend wetenschappelijk bewijs. De lever, een van de meest robuuste organen in ons lichaam, heeft geen hulp nodig van dergelijke supplementen om zijn functies uit te voeren, tenzij specifiek voorgeschreven door een gezondheidsprofessional onder bepaalde medische omstandigheden.

De verkoopstrategie van Cleanfit maakt gebruik van angstzaaiende tactieken, waarbij angst voor slechte gezondheid wordt ingezet als motivatie om hun product te kopen. Dit wordt versterkt door suggesties dat de detox-eigenschappen van hun supplementen noodzakelijk zijn voor iedereen die blootgesteld wordt aan moderne voeding en milieu-invloeden. Deze benadering negeert de natuurlijke detoxificatiecapaciteiten van het menselijk lichaam en presenteert een oplossing voor een probleem dat in deze vorm niet bestaat.

Bovendien speelt Cleanfit in op de populariteit van natuurlijke gezondheidsproducten en gebruikt het dubieuze claims die grote en snelle resultaten beloven zonder de bijbehorende klinische bewijzen te leveren. Het gebrek aan transparantie over de wetenschappelijke onderbouwing van hun producten en de potentieel misleidende informatie over de effecten ervan, zoals ongegronde verbanden tussen leverfunctie en overgewicht, is zorgwekkend.

Consumenten die op zoek zijn naar echte gezondheidsoplossingen kunnen beter vertrouwen op gedegen dieet-, levensstijl- en medisch advies van gekwalificeerde professionals in plaats van te vertrouwen op dure supplementen die beloftes maken die ze mogelijk niet kunnen waarmaken. De marketingpraktijken van Cleanfit dienen kritisch bekeken te worden, aangezien ze niet alleen de feitelijke wetenschap negeren maar ook de consument misleiden en onnodig geld uit hun zakken kloppen voor een product dat wellicht volstrekt overbodig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in