Champignon koken

De eetbare paddenstoel Agaricus bisporus is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel
De eetbare paddenstoel Agaricus bisporus is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel

De eetbare paddenstoel Agaricus bisporus is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel. De naam champignon is afgeleid van het Latijnse campinio dat klokje betekent. In de Franse taal refereert champignon naar paddenstoelen in het algemeen en wordt de Agaricus bisporus aangeduid als ‘champignon de Paris’.

Champignons groeien in bos en veld waar ze al sinds mensenheugenis worden geplukt. De eerste gedocumenteerde champignonteelt vond plaats in de omgeving van Parijs, waar in 1651 champignons werden geteeld door afval van de meloenenteelt te begieten met (spore-bevattend) waswater van rijpe champignons. Deze werden in exclusieve Parijse restaurants gegeten. In 1707 werden champignons ook in moestuinen op paardenmest geteeld.
Omstreeks 1780 ontdekten de tuinman Chambry en anderen dat het klimaat in ondergrondse steengroeven zeer geschikt was voor de champignonteelt. Men ging champignons telen in de steengroeven in de omgeving van Parijs.

Champignons kunnen zowel rauw als gebakken, gekookt of gefrituurd gegeten worden. Het rauw eten van champignons wordt afgeraden door het Voedingscentrum vanwege de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van de in de rauwe champignon aanwezige stof agaritine. Gebakken kan de smaak worden versterkt door toevoeging van een kleine hoeveelheid tijm. Ook worden champignons geconserveerd. Champignons zijn het basisingrediënt voor champignonsoep. Ook zijn zij de basis voor champignonragout. Vaak worden champignonnen ook gebruikt als basis voor een peper-champignonnensausje over een steak.

Bereiding Champignon

Stap 1: Pak een stuk keukenpapier of een droge doek
Stap 2: Schrob de champignons
Stap 3: Snijd de champignons, indien gewenst, in parten

Kooktijd
Rauw eten niet aan te raden
Frituren 5 minuten
Grillen 6 minuten
Koken 10 minuten
Stomen 5 minuten
Stoven 5 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 2-3 dagen
Portie kleine eter 225 gram
Portie grote eter 275 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 91
Energie (kcal) 22
Eiwit totaal (g) 3.8
Koolhydraten totaal (g) 0.4
Vet totaal (g) 0
Voedingsvezel totaal (g) 2.5
Water (g) 90

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

Bronnen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in