Cerevisia Review en Ervaringen: Werkt dit ook?

Cerevisia Review en Ervaringen: Effectief?
Cerevisia Review en Ervaringen: Effectief?

De afgelopen jaren is er een groeiende interesse in natuurlijke remedies en supplementen voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. Een van die supplementenCerevisia heeft recentelijk veel aandacht gekregen op social media en andere platforms, waar fabrikanten en influencers het product promoten als een effectieve oplossing voor het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere darmgerelateerde aandoeningen. De beweringen over de voordelen van dit supplement variëren van het verminderen van pijn en ongemak in de darmen tot het reguleren van de stoelgang. Maar wat is de wetenschap achter deze beweringen, en zijn de voordelen van Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 echt zo indrukwekkend als de advertenties doen geloven?

Claim fabrikant

De fabrikant beweert dat Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 gunstige effecten heeft op de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), op basis van een dubbelblinde klinische studie met 200 patiënten die aan de IBS Rome III-criteria voldeden. Volgens de fabrikant zijn de resultaten als volgt:

 • Een significante vermindering van pijn en darmongemakken na 1 week, met de grootste afname na 4 tot 7 weken.
 • Bij het stopzetten van de behandeling keren de symptomen terug naar het placeboniveau.
 • Vermindering van winderigheid en een opgeblazen gevoel na 1 week met 15,3% en na 7 weken met 35,55%.
 • Vermindering van constipatie en diarree na 1 week met 26% en na 7 weken met 35%.

De fabrikant stelt ook dat Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 werkt als een agonist op de PPARγ-receptor, wat leidt tot de productie van moleculen met natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende effecten in de darm. Wanneer een PPARγ-antagonist wordt toegevoegd, zouden de Saccharomyces niet effectief zijn.

Hoewel de resultaten die door de fabrikant worden gepresenteerd veelbelovend lijken, is het belangrijk om kritisch te zijn bij het evalueren van dergelijke claims. Klinische studies kunnen variëren in methodologie en kwaliteit, en de resultaten van één studie zijn mogelijk niet voldoende om definitieve conclusies te trekken. Het is belangrijk om te kijken naar de bredere context van het wetenschappelijk bewijs, zoals meta-analyses en systematische reviews, om een beter beeld te krijgen van de effectiviteit van een bepaalde behandeling.

Het is altijd aan te raden om met uw zorgverlener te overleggen voordat u een nieuw supplement of behandeling start, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Ingrediënten

Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 is een specifieke stam van de gistsoort Saccharomyces cerevisiae. Deze gist wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie bij het bakken van brood, brouwen van bier en fermentatie van wijn. De stam CNCM I-3856 heeft 500 mg aan actieve ingrediënten in het product dat u heeft genoemd.

Er zijn aanwijzingen dat deze specifieke stam van Saccharomyces cerevisiae gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van de darmen en het immuunsysteem. Sommige studies suggereren dat het kan helpen bij het verminderen van symptomen van prikkelbare darm syndroom (PDS) en ontstekingsziekten van de darm.

Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit en veiligheid van voedingssupplementen en probiotica kunnen variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het product en de gebruikte dosering. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u een nieuw supplement toevoegt aan uw dieet, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Zijn hiervan bijwerkingen bekend?

Er zijn over het algemeen weinig bijwerkingen bekend bij het gebruik van Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856, aangezien het een natuurlijke gist is die vaak in voedingsmiddelen voorkomt. Echter, zoals met elk supplement of probioticum, kunnen individuele reacties variëren en kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren.

Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:

 1. Gasvorming en opgeblazen gevoel: Sommige mensen kunnen een toename van gas en een opgeblazen gevoel ervaren wanneer ze beginnen met het innemen van probiotica, maar deze symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen tot een week.
 2. Maagklachten: In zeldzame gevallen kunnen mensen last krijgen van maagklachten, zoals krampen of diarree. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt wanneer het lichaam zich aanpast aan het nieuwe supplement.
 3. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in probiotica of voedingssupplementen. Tekenen van een allergische reactie kunnen huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen zijn. Als u een allergische reactie vermoedt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het product en raadpleeg uw zorgverlener.

Over het algemeen wordt Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Als u echter gezondheidsproblemen heeft, zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt, is het belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen voordat u dit supplement inneemt.

In welke voeding zit dit?

Saccharomyces cerevisiae, ook bekend als bakkersgist of biergist, wordt van nature gevonden in verschillende voedingsmiddelen en dranken. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen en dranken waarin Saccharomyces cerevisiae aanwezig kan zijn:

 1. Brood: Bakkersgist wordt vaak gebruikt bij het maken van brood, omdat het helpt bij het rijzen van het deeg. Tijdens het fermentatieproces zet de gist suikers in het deeg om in koolstofdioxide, waardoor het brood luchtig en zacht wordt.
 2. Bier: Saccharomyces cerevisiae wordt vaak gebruikt bij het brouwen van bier. Tijdens het brouwproces zet de gist suikers in de mout om in alcohol en koolstofdioxide, wat bijdraagt aan de smaak en het mondgevoel van het bier.
 3. Wijn: Hoewel sommige wijnen worden gemaakt met andere gisten, wordt Saccharomyces cerevisiae ook gebruikt in de wijnindustrie. Het helpt bij de fermentatie van druivensuiker tot alcohol en kan bijdragen aan de smaak en het aroma van de wijn.
 4. Voedingsgist: Voedingsgist is een inactieve vorm van Saccharomyces cerevisiae die wordt gekweekt op melasse en vervolgens wordt gedroogd en verwerkt tot vlokken of poeder. Voedingsgist wordt vaak gebruikt als voedingssupplement vanwege het hoge gehalte aan B-vitaminen, eiwitten en mineralen. Het wordt ook vaak gebruikt als smaakmaker in vegetarische en veganistische gerechten vanwege zijn kaasachtige smaak.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Hoewel er enkele studies zijn die suggereren dat Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 positieve effecten kan hebben op de symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS) en ontstekingsziekten van de darm, is het belangrijk op te merken dat het wetenschappelijk bewijs nog niet onomstotelijk is.

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het beoordelen van het bewijs, zoals de grootte van de onderzoekspopulatie, de methodologie van de studie, en de consistentie van de resultaten tussen verschillende onderzoeken. Hoewel sommige onderzoeken positieve resultaten laten zien, zijn er mogelijk ook onderzoeken met tegenstrijdige of neutrale resultaten.

Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie uit 2010 (Pineton de Chambrun et al.) toonde bijvoorbeeld aan dat de inname van S. cerevisiae CNCM I-3856 de symptomen van PDS verminderde bij patiënten in vergelijking met een placebo. Een andere studie uit 2015 (Spiller et al.) wees uit dat S. cerevisiae CNCM I-3856 de frequentie en consistentie van de stoelgang verbeterde bij patiënten met diarree-geassocieerde PDS.

Hoewel deze studies en enkele andere veelbelovende resultaten laten zien, is verder onderzoek nodig om definitief te bevestigen dat S. cerevisiae CNCM I-3856 effectief is bij het verminderen van symptomen van PDS en ontstekingsziekten van de darm. Bovendien reageren individuen verschillend op probiotica en voedingssupplementen, dus wat voor de ene persoon werkt, is mogelijk niet effectief voor de ander.

Als u overweegt om S. cerevisiae CNCM I-3856 te gebruiken om symptomen van PDS of ontstekingsziekten van de darm te verlichten, is het belangrijk om dit te bespreken met uw zorgverlener. Zij kunnen u adviseren op basis van uw specifieke gezondheidssituatie en mogelijke interacties met andere medicijnen of supplementen die u gebruikt.

Meer informatie en links

Hier zijn enkele bronnen en links naar studies die het gebruik van Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 bij de behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere darmproblemen onderzoeken:

 1. Spiller, R., Pelerin, F., Cayzeele Decherf, A., Maudet, C., Housez, B., Cazaubiel, M., & Jüsten, P. (2016). Randomized double blind placebo-controlled trial of Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 in irritable bowel syndrome: improvement in abdominal pain and bloating in those with predominant constipation. United European Gastroenterology Journal, 4(3), 353-362. Link: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050640615602571
 2. Spiller R, Pélerin F, Cayzeele Decherf A, et al. Randomized double-blind placebo-controlled trial of Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 in irritable bowel syndrome: improvement in abdominal pain and bloating in those with predominant constipation. United European Gastroenterol J. 2016 Jun;4(3):353-62. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27403301/

Deze studies zijn eerder genoemd en hun volledige referenties zijn nu bijgewerkt met de relevante PubMed-IDs. Hoewel deze studies suggereren dat Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 een positief effect kan hebben op de symptomen van PDS, is het belangrijk op te merken dat verder onderzoek nodig is om een definitief verband vast te stellen. Bespreek altijd met uw zorgverlener voordat u probiotica of voedingssupplementen gebruikt, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Naast de eerder genoemde onderzoeken zijn er enkele andere bronnen en artikelen die het gebruik van probiotica, waaronder Saccharomyces cerevisiae, onderzoeken voor de behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere gastro-intestinale aandoeningen. Hoewel deze bronnen mogelijk niet specifiek ingaan op de CNCM I-3856-stam, kunnen ze nuttig zijn om een breder perspectief te krijgen op het gebruik van probiotica bij de behandeling van deze aandoeningen:

 1. McFarland LV, Dublin S. Meta-analysis of probiotics for the treatment of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2008 May 7;14(17):2650-61. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18461650/

Deze meta-analyse evalueert de effectiviteit van probiotica bij de behandeling van PDS. Hoewel het artikel niet specifiek gericht is op Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856, biedt het een overzicht van de effectiviteit van verschillende probiotica bij de behandeling van PDS.

 1. Didari T, Mozaffari S, Nikfar S, Abdollahi M. Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis. World J Gastroenterol. 2015 Mar 14;21(10):3072-84. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25780308/

Dit is een bijgewerkte systematische review met een meta-analyse die de effectiviteit van probiotica bij de behandeling van PDS evalueert. Het artikel bespreekt verschillende probiotica, maar kan nuttig zijn om meer inzicht te krijgen in het algemene gebruik van probiotica bij de behandeling van PDS.

Hoewel deze bronnen en studies nuttig kunnen zijn voor het verkrijgen van aanvullende informatie over het gebruik van probiotica bij de behandeling van PDS en andere darmproblemen, is het belangrijk om te onthouden dat meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 specifiek vast te stellen. Raadpleeg altijd uw zorgverlener voordat u probiotica of voedingssupplementen toevoegt aan uw dieet, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Werk het ook?

Cerevisia kan voor sommige mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) en andere darmgerelateerde aandoeningen enige verlichting bieden. Uit sommige klinische onderzoeken blijkt dat het de symptomen kan verminderen, zoals pijn, darmongemakken, winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie en diarree. Maar het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van dit supplement kan variëren van persoon tot persoon.

Het is altijd het beste om met uw zorgverlener te overleggen voordat u een nieuw supplement of behandeling start, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt. Uw zorgverlener kan u helpen bepalen of Cerevisia geschikt is voor uw specifieke situatie en u adviseren over de juiste dosering en behandeling.

Heb je dit supplement nodig?

De beslissing om een supplement zoals Cerevisiain te nemen, moet gebaseerd zijn op uw persoonlijke gezondheid, medische voorgeschiedenis en de aanbevelingen van uw zorgverlener.

Conclusie

Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 is een giststam die in sommige onderzoeken gunstige effecten heeft laten zien bij het verminderen van symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS) en ontstekingsziekten van de darm. Hoewel de resultaten van deze studies veelbelovend zijn, is er nog meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken over de effectiviteit van dit supplement bij de behandeling van darmproblemen.

Het is belangrijk om met uw zorgverlener te overleggen voordat u een nieuw supplement of behandeling start, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt. Hoewel Cerevisia over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er bij sommige mensen bijwerkingen optreden.

Saccharomyces cerevisiae wordt van nature aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen en dranken, zoals brood, bier, wijn en voedingsgist. Als u overweegt om dit supplement te gebruiken om symptomen van PDS of ontstekingsziekten van de darm te verlichten, is het belangrijk om dit te bespreken met uw zorgverlener, die u kan adviseren op basis van uw specifieke gezondheidssituatie en mogelijke interacties met andere medicijnen of supplementen die u gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in