CBS: 57% van de Nederlands heeft geprobeerd af te vallen

CBS: 57% van de Nederlands heeft geprobeerd af te vallen
CBS: 57% van de Nederlands heeft geprobeerd af te vallen

Uit recent onderzoek van het CBS, getiteld “6 op de 10 volwassenen hebben weleens geprobeerd af te vallen“, blijkt dat 57% van de volwassen Nederlanders ooit een poging heeft gedaan om gewicht te verliezen. In dit artikel zullen we de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek bespreken, inclusief de populaire diëten, de redenen waarom mensen willen afvallen en de obstakels die ze tegenkomen tijdens het proces.

Populaire diëten

Volgens het onderzoek is de meest populaire methode om gewicht te verliezen het volgen van een dieet. Bijna 70% van de volwassenen die ooit iets hebben gedaan om af te vallen, heeft hiervoor een dieet gevolgd. Het koolhydraatarme dieet en het dieet waarbij calorieën worden geteld, blijken het populairst te zijn. Dit suggereert dat de meeste mensen die proberen af te vallen, zich richten op hun voeding en de samenstelling van hun maaltijden.

Redenen om af te vallen

Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om af te vallen het verlangen is om lichamelijk fitter te worden (39%). Andere belangrijke redenen zijn het verkleinen van de kans op gezondheidsproblemen of ziekten (24%) en het verbeteren van het uiterlijk (22%). Opvallend is dat mensen met ernstig overgewicht vaker lichamelijk fitter worden en het verkleinen van de kans op gezondheidsproblemen noemen als belangrijkste reden om af te willen vallen.

Obstakels bij het afvallen

Het afvallen wordt door 56% van de volwassenen die proberen af te vallen als moeilijk of heel moeilijk ervaren, met name bij mensen met ernstig overgewicht (78%). De belangrijkste belemmering is dat het afvallen niet snel genoeg gaat (49%). Andere veelgenoemde obstakels zijn eten bij emoties (zoals stress), verleidingen van ongezond eten, aanleg om dik te worden en een gebrek aan motivatie of wilskracht (elk bijna 40%).

Conclusie

Het CBS-onderzoek biedt waardevolle inzichten in de ervaringen van Nederlandse volwassenen met betrekking tot gewichtsverlies. Het toont aan dat het volgen van een dieet de meest populaire methode is om af te vallen en dat lichamelijk fitter worden de belangrijkste drijfveer is.

Tot slot benadrukt het CBS-onderzoek het belang van het aanpakken van overgewicht en obesitas in Nederland. Het is cruciaal om te blijven investeren in preventie- en bewustwordingsprogramma’s die gericht zijn op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het aanpakken van de uitdagingen en obstakels die mensen tegenkomen bij het afvallen. Door samen te werken, kunnen we bijdragen aan een gezondere toekomst voor alle Nederlanders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in