Cayennepeper bevat capsaïcine en is een type chilipeper

Cayennepeper is een type chilipeper dat wordt gebruikt in de keuken als smaakmaker en in de volksgeneeskunde als een thermogenisch middel.
Cayennepeper is een type chilipeper dat wordt gebruikt in de keuken als smaakmaker en in de volksgeneeskunde als een thermogenisch middel.

Cayennepeper, ook wel cayenne of cayenne chili genoemd, is een veelgebruikt kruid in de keuken vanwege zijn scherpe smaak en gezondheidsvoordelen. Het wordt gemaakt van gedroogde en gemalen cayennepeperpodden, die een variant zijn van Capsicum annuum.

De warmte in cayennepeper wordt veroorzaakt door een stof genaamd capsaïcine. De hoeveelheid capsaïcine kan variëren afhankelijk van de soort peper en de groeiomstandigheden. Cayennepeper wordt vaak gebruikt in een breed scala van keukens, waaronder Cajun, Mexicaans, Indisch en Chinees.

Voordelen voor de gezondheid

Cayennepeper wordt al lange tijd gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Hieronder zijn enkele van de bekendste gezondheidsvoordelen van cayennepeper:

  • Pijnvermindering: capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de warmte in cayennepeper, kan helpen bij het verminderen van pijn. Er is wetenschappelijk bewijs dat capsaïcine kan helpen bij het verminderen van neuropathische pijn, die vaak wordt geassocieerd met diabetes en chemotherapie. (1)
  • Gewichtsverlies: Capsaïcine kan bijdragen aan gewichtsverlies door de stofwisseling te verhogen en de eetlust te verminderen. (2)
  • Hartgezondheid: capsaïcine kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. (3)
  • Vermindering van kankerrisico: capsaïcine kan helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker, zoals longkanker en maagkanker. (4)

Toepassingen

Cayennepeper wordt vaak gebruikt om gerechten smaak en warmte te geven. Het kan worden gebruikt in poedervorm of als een saus. Het kan worden gebruikt in marinades, sauzen, stoofschotels, geroerbakte groenten en soepen. Cayennepeper kan ook worden toegevoegd aan smoothies of gebruikt als bestanddeel in supplementen.

Het is belangrijk om op te merken dat cayennepeper kan leiden tot huidirritatie

en maagproblemen bij sommige mensen. Het is aan te raden om te beginnen met een kleine hoeveelheid en deze geleidelijk op te bouwen om eventuele bijwerkingen te minimaliseren.

Cayennepeper kan ook worden gebruikt in crèmes of zalven voor plaatselijke toepassingen, zoals de behandeling van pijn of koude voeten.

Conclusie

Cayennepeper is een veelgebruikt kruid in de keuken vanwege zijn scherpe smaak en gezondheidsvoordelen. De warmte in cayennepeper wordt veroorzaakt door een stof genaamd capsaïcine, die kan helpen bij het verminderen van pijn, het ondersteunen van gewichtsverlies, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op kanker. Hoewel meer onderzoek nodig is om de precieze effecten van cayennepeper op de gezondheid te begrijpen, is het een gezonde toevoeging aan uw dieet.

Referenties:

  1. “Capsaicin in the Management of Pain.” Journal of Pain Research, Dove Medical Press, 17 Sept. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599082/.
  2. “Capsaicinoids and Non-capsaicinoids from Chili Peppers: Implications in Energy Balance and Health.” Nutrients, MDPI, 7 Dec. 2017, Biology of Porcine Parvovirus (Ungulate parvovirus 1) – PMC (nih.gov)
  3. “Capsaicin in the Cardiovascular System.” Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, U.S. National Library of Medicine, June 2008, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/.
  4. “Capsaicin and Cancer: A Review of the Evidence.” Cancer Treatment Reviews, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2011, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3015741/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in