Bijna helft van groenten in pot of blik gesuikerd 5/5 (1)

0
1668
beans in tin can
photo shot of beans in tin can

Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

 De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten.

Refertes

Dit is geen goed nieuws. Een van de oorzaken dat wij steeds dikker worden en waardoor onze levensverwachting wordt verminderd is dat onze voedmiddelen worden gemodificeerd naar iets ongezonds. Het toevoegen van suiker wordt gedaan om de consument hieraan verslaaft te maken. Wij gaan deze voedingstoffen steeds vaker eten, omdat we het lekker vinden. Doordat wij door het gebruik van deze groente meer suiker naar binnen krijgen, dan bij verse groente.

Voor mensen die een koolhydraat arm dieet volgen, betekend dit, dat ze geen groente uit blik meer kunnen gebruiken voor hun dieet.

Advertisement

In trouw staat bijvoorbeeld

“De belangrijkste reden – en misschien wel de enige – waarom fabrikanten suikers aan hun pot- en blikgroenten toevoegen, is volgens de voedselwaakhond om zodoende een zoete smaak te creëren. “Omdat mensen die smaak van nature lekker vinden, is dat dé manier om meer producten aan de man te brengen”, aldus woordvoerder Sjoerd van de Wouw van Foodwatch.”

En de gevolgen voor de volksgezonde zijn:

Volgens hem schakelt de voedselindustrie over op suiker, nu restricties zijn geplaatst op het toevoegen van zout. “Bijkomend effect is echter dat met name kinderen andere smaken niet leren waarderen en een voorkeur krijgen voor zoet. Daarnaast zorgt het consumeren van dergelijke hoeveelheden gesuikerde groenten op korte termijn voor een ongezond hoge calorieëninname.” Te veel suiker kan tot gezondheidsproblemen leiden als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Foodwatch geeft aan:

Foodwatch grijpt het onderzoek aan om zijn beklag te doen over minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De afspraken die de overheid heeft gemaakt om hoge zout-, suiker- en vetgehaltes in voedsel te reduceren, bestempelt de organisatie als ‘zeer zwak’.

Dr Robert Atkins visie op de volksgezondheid en zijn hieraan gekoppelde koolhydraat arm dieet blijkt steeds actueler te worden.

Dr Robert Atkins

 

 

Please rate this