Beweeggedrag van Nederlandse bevolking: Onderzoek RIVM

Beweeggedrag van Nederlandse bevolking: Onderzoek RIVM
Beweeggedrag van Nederlandse bevolking: Onderzoek RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking in 2021. Uit het onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder voldeed aan de Beweegrichtlijnen.

Beweegrichtlijnen

De Beweegrichtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad en geven aan dat volwassenen elke week ten minste 2,5 uur matig of zwaar intensief moeten bewegen, zoals wandelen en fietsen, verdeeld over meerdere dagen. Voor kinderen is dat elke dag minstens een uur. Voor beide groepen worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen.

Belangrijkste activiteiten

Voor het eerst is er in dit onderzoek gekeken naar welke beweegactiviteiten voor verschillende groepen het belangrijkst zijn voor het voldoen aan de Beweegrichtlijnen. Over het algemeen zijn wandelen in de vrije tijd, sporten en fietsen in de vrije tijd de belangrijkste activiteiten. Voor kinderen is dit anders. Bij hen gaat het vooral om buitenspelen op school en in de vrije tijd en sporten. Voor jongeren zijn dit sporten, fietsen naar school of werk en gymles op school.

Verschillen in beweeggedrag

Uit het onderzoek blijkt dat groepen die minder bewegen mensen zijn met een lager opleidingsniveau of huishoudinkomen, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, mensen met een langdurige aandoening en lichamelijke beperking en mensen met overgewicht.

Invloed coronapandemie

Door de beperkende maatregelen tijdens de coronapandemie was het soms moeilijk om het onderzoek uit te voeren. Zo was het afnemen van interviews via een thuisbezoek minder goed mogelijk bij groepen die moeilijk te benaderen zijn. Deze groepen bewegen over het algemeen minder. Hoewel hier in de berekeningen van de cijfers rekening mee is gehouden, vallen de cijfers dus mogelijk alsnog gunstiger uit dan ze werkelijk zijn.

Nationaal Preventieakkoord

De overheid wil dat 75 procent van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de Beweegrichtlijnen voldoet. Dit verkleint de kans op lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen. Dat staat in het Nationaal Preventieakkoord. Om dit te bereiken is in 2022 de Beweegalliantie ingesteld.

Trends

Trends in het voldoen aan de Beweegrichtlijnen sinds 2001 zijn te vinden op de website www.sportenbewegenincijfers.nl.

Bron: RIVM

Link: Minder dan de helft van Nederlanders voldeed in 2021 aan Beweegrichtlijnen | RIVM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in