Belangrijke veiligheidswaarschuwing voedingssupplementen Emtea, Irem Natural en Niva detox (thee en capsules)

Belangrijke veiligheidswaarschuwing voedingssupplementen Emtea, Irem Natural en Niva detox (thee en capsules)
De NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen Emtea, Irem Natural en Niva Detox

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor het gebruik van de voedingssupplementen Emtea, Irem natural en Niva detox. Deze producten worden via internet aangeboden als afslanksupplementen. Dit gebeurt via webshops, Facebook en Marktplaats. Daarnaast worden dergelijke producten ook aan de deur verkocht.

Thee/capsules vermengd met geneesmiddelen

Analyse van deze voedingssupplementen door het Rikilt en het RIVM heeft aangetoond dat deze producten, die als kruidenthee of kruidenpreparaat verkocht worden, vermengd zijn met stoffen die ook in geneesmiddelen voorkomen. De aangetoonde component betreft sibutramine.
Sibutramine is een voormalig geneesmiddel dat in 2010 door de European Medicines Agency (EMA) van de Europese markt is gehaald. Uit literatuur blijkt dat 10-30% van de ‘gezonde’ patiënten die sibutramine gebruiken (10-30 mg/dag) last krijgen van duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Op populatieniveau zijn er verdenkingen van sterke cardiale effecten van sibutramine. Er lijkt een associatie te zijn met pulmonale ateriële hypertensie (PAH), QTc verlenging, en hart- en herseninfarcten.

Gebruiker overleden

De NVWA heeft een melding ontvangen waarbij een jonge vrouw die een dergelijke afslankthee gebruikte zou zijn overleden aan acute hartproblemen. Daarnaast zijn er meldingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb en het NVIC (vergiftigingen informatiecentrum) binnengekomen over soortgelijke producten van mensen die ernstige bijwerkingen ervaren, zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid.
Consumenten wordt dringend aangeraden de betreffende producten niet te gebruiken.

Handelsverbod

Het is bedrijven die in 1 of meer van deze producten handelen verboden deze nog langer te verkopen. Zij moeten melding doen bij de NVWA als zij 1 of meer van deze producten in hun assortiment hebben.

7 REACTIES

  1. Nou lekker dan. Sommige mensen geloven ook alles, ga gewoon sporten en gezond eten. Geen speciale dingen. Schei uit zeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in