Bankdrukken, of bench press

Bankdrukken, of bench press, is een oefening met behulp van een halterbank en barbell (halterstang) met gewichten. Je traint met deze gewichten meerdere spieren.

De oefening zorgt er voor dat de pectoralis major (grote borstspier), voorste deltoidieus en de triceps brachii worden ontwikkeld en in een lichte mate worden veel andere spieren van het lichaam hierdoor belast. Door deze oefening wordt de spier groter en sterker.

De oefening is bruikbaar voor beginners en gevorderden worden uitgevoerd. Bankdrukken is de basisoefening voor het ontwikkelen van borstspieren.

De uitvoering van de oefening

Een drukbank is meestal voorzien van haltersteunen zodat een lange halter (een barbell) vanuit liggende positie gepakt kan worden. De halter wordt vervolgens omlaag gebracht naar de borst en raakt deze liefst kort aan en daarna wordt de halter met kracht weer omhoog geduwd. De oefening kan ook met losse halters (dumbbells) worden uitgevoerd, toch heeft de barbell meestal de voorkeur.

 Bankdrukken, of bench press, is een oefening met behulp van een halterbank en barbell (halterstang) met gewichten.

Bankdrukken, of bench press, is een oefening met behulp van een halterbank en barbell (halterstang) met gewichten.

In fitnesscentra wordt gebruikgemaakt van diverse drukbanken, met en zonder haltersteunen en vaak ook bankdrukmachines of een ‘Smith machine’. Een nadeel van een Smith machine is dat de beweging geheel recht is en daardoor steeds precies dezelfde delen van de spieren worden gebruikt.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in